DukeUniversityCampus-810x500.jpg

Duke University odsudzuje zákaz interrupcie v Severnej Karolíne v e-maile študentom

19
Kultúra smrti

(LifeSiteNews) – Duke University podľa znepokojeného študenta Duke signalizovala zaujatosť voči pro-life študentom, keď rozposlala po celom kampuse e-mail odsudzujúci zákaz väčšiny interrupcií v Severnej Karolíne’po 12. týždni.

Pred mesiacom republikánmi kontrolovaný zákonodarný zbor Severnej Karolíny’prijal senátny zákon č. 20 cez veto demokratického guvernéra Roya Coopera. Zákon s účinnosťou od budúceho mesiaca okrem iných nariadení zakáže plánované chirurgické potraty po 12. týždni a chemické potraty po 10. týždni, zakáže distribúciu liekov na potraty poštou, zavedie trojdňovú čakaciu lehotu na potraty a bude vyžadovať, aby sa ženám ponúkol ultrazvuk ich dieťaťa. 

V reakcii na toto opatrenie kancelária Duke’Student Affairs zaslal všetkým študentom e-mail, v ktorom vyhlásil, že interrupcia je “na dôkazoch založená, nevyhnutná zdravotná starostlivosť,” a navrhol, aby “reštriktívnejšie zákony majú neprimeraný vplyv na tehotné osoby s nízkymi príjmami a na farebné komunity,” a sľubuje, že bude naďalej poskytovať “vysokokvalitnú starostlivosť všetkým študentom Duke,” vrátane plánu B a “akejkoľvek zákonom povolenej podpory pre pacientky, ktoré sa potrebujú rozhodovať o zdravotnej starostlivosti so svojimi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.”

“Ľudia podporujúci voľbu veria, že bojujú za telesnú autonómiu žien”čo je dôležité ľudské právo. Ľudia za život veria, že bojujú za právo plodu’na život, čo je tiež dôležité ľudské právo,” napísala Paige Brasingtonová, študentka tretieho ročníka doktorandského štúdia na Duke Law, v op-ed pre študentské noviny The Chronicle. “Keďže tieto dve ľudské práva sú často v konflikte, ľudia môžu v dobrej viere dospieť k rôznym záverom v tejto otázke. Na Duke by mal byť priestor na obhajobu a diskusiu o oboch presvedčeniach.”

“[B]y zaslaním tohto e-mailu vyjadrujúceho nesúhlas s novým zákonom Severnej Karolíny”Duke signalizuje, že mnohé názory tu nie sú vítané,” pokračovala. “Signalizuje tiež, že podstatná menšina (39 %) Američanov, ktorí sa označujú za zástancov života, nemá na tejto univerzite miesto. Univerzity majú podporovať komunity, ktoré sa delia o myšlienky a diskutujú o nich. Zaujatím extrémneho postoja k tejto otázke Duke uzatvára diskusiu a študentom a pedagógom, ktorí môžu nesúhlasiť s univerzitou, hovorí, že nie sú vítaní a že ak chcú zostať, musia mlčať. To neprospieva zdravému ani bezpečnému vzdelávaciemu prostrediu.”

“Ak ste za voľbu a hľadáte na Duke podporu, je ľahké nájsť podobne zmýšľajúcich členov fakulty, na ktorých sa môžete obrátiť,” poznamenal Brasington. “Ale ak ste jedným z mála študentov na Duke, ktorí majú nepopulárny názor na túto otázku alebo na mnohé iné, nemáte sa kam obrátiť. Spolužiaci a profesori vás ostrakizujú. Stojíte sami na ostrove. Tí z nás, ktorí majú na Duke nepopulárne názory, to už vedeli, ale tento e-mail krúti nožom ešte o niečo hlbšie.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, v reakcii na čo spojenci interrupcií agresívne presadzujú rôzne stratégie na zachovanie “prístupu k interrupciám,” ako napríklad uvoľnenie distribúcie potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátne cesty na potraty, pokusy o zakotvenie “práv” na túto prax v ústavách štátov, výstavba nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony štátov, ktoré sú viac za život. 

Prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na potrat vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovilo, ale aj rozšírilo právo Roe v. Wade status quo tým, že by štátom znemožnilo prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony.

Ak ide o Duke, ľavicové’predsudky univerzity nie sú ničím novým. Minulý mesiac organizácia Education First Alliance vydala správu zisťujúcu, že pridružený zdravotnícky systém Duke’poskytuje hormonálne zákroky a odporúčania na chirurgické zákroky pre neplnoleté osoby s pohlavnou zmenou. V roku 2017 katolícka zdravotná sestra Sara Pedro žalovala Duke University Hospital za údajnú diskrimináciu jej náboženského a pro-life presvedčenia tým, že od nej požadovala asistenciu pri interrupciách.