tmp_c3edd842-cef8-4890-84b2-ee7334ede247-810x500.jpeg

Ako by mali veriaci katolíci reagovať na Františkov znepokojujúci pontifikát

473
Neutral

(LifeSiteNews) – Keď som bol nedávno vo Washingtone, D.C., zúčastnil som sa na večeri na počesť biskupa Athanasia Schneidera. Keď boli ľudia vyzvaní, aby zdvihli ruku, ak sú konvertitmi na vieru, takmer polovica ľudí v miestnosti zdvihla ruku.

Môj dnešný hosť’v epizóde The John-Henry Westen Show, Eric Sammons, je tiež konvertita na katolícku vieru z protestantizmu, ako aj autor, otec, podcaster a šéfredaktor Crisis Magazine. Hovorí o tom, čo by si katolíci mali myslieť a robiť o Františkovom pontifikáte, ako aj o tom, čo by mali robiť v boji proti kultúrnemu šialenstvu, ktoré nachádzame v Cirkvi a vo svete.

Sammons konvertoval na katolícku vieru z protestantizmu pred tridsiatimi rokmi, hovorí mi. Hoci bol vychovaný ako metodista, konvertoval, keď robil pro-life aktivizmus so skupinou katolíkov na veľkej štátnej univerzite, vrátane svojej terajšej manželky. Sammons mi povedal, že dôvodom jeho konverzie bolo to, že mu bolo nepríjemné patriť k Zjednotenej metodistickej cirkvi a zároveň byť pro-lifer, keďže je pro-potratová. Hovorí, že cirkev, ktorá podporuje zabíjanie detí, “nemôže byť Kristovou cirkvou.”

Pri štúdiu tvrdení Katolíckej cirkvi’sa spýtal priateľa, ako vie, že Cirkev nezmení svoje učenie o potratoch, a hľadal istotu Cirkvi, ktorá nemôže zmeniť svoje učenie.

“A pamätám si, že jedného dňa som prišiel za svojím dobrým priateľom … a jednoducho som mu povedal: ‘Ako to môžeš vedieť? Ako môžeš vedieť, že Katolícka cirkev jedného dňa nezmení svoj postoj k potratom?" ’”hovorí Sammons." “A ja som sa to spýtal preto, lebo som vedel, že ak preskočím k [južným baptistom], kto’môže povedať, že sa nezmenia? A teraz som opäť skočil. Nechcel’som stále skákať.” Sammons tiež vysvetľuje, že ho ovplyvnil silný pro-life postoj pápeža svätého Jána Pavla II, ktorý dal jasnú istotu cirkevnému’učeniu o potratoch.

Po rozhovore o jeho konverzii diskutujeme o tom, ako by sa katolík mal pozerať na pápeža Františka a jeho pontifikát a či Františkove’činy otriasli jeho vierou.

Podľa Sammonsa Františkove’činy jeho vieru nespochybnili. Jednak vďaka Božej’milosti a jednak preto, že si preštudoval dejiny pápežstva. Tvrdí však, že František je “historicky jedinečný problém,” porovnávajúc jeho pontifikát s pontifikátmi renesančných pápežov, ariánskou krízou a pornokracia z 10. storočia, keď rímske matróny využívali svoj vplyv na to, aby ich milenci a synovia boli zvolení za pápeža.

Sammons mi povedal, že po Františkovom” zvolení študoval dejiny a teológiu Cirkvi, aby zistil, aké možné názory môžu mať katolíci na Františka. Sammons tvrdí, že existujú tri: sedesvakantizmus, teda presvedčenie, že Pius XII. bol posledným pápežom a Petrov stolec je v súčasnosti neobsadený, názor, že “čokoľvek dnes pápež povie, je katolícka dogma,” ako to vidí Kde je Peter blog, alebo čo je podľa neho správna možnosť, názor, že Kristus trpí zlých pápežov, aby skúšal vieru Cirkvi.

“Keď sa pozerám na Kristove prísľuby dané svätému Petrovi, prísľuby, ktoré dáva Cirkvi, nezaručuje, že nemôžeme mať’takéhoto pápeža,” vysvetľuje Sammons. “Nikdy to nesľubuje. A v skutočnosti si myslím, že je to’prostriedok, v ktorom sú ľudia naozaj skúšaní a testovaní a [Kristus hovorí]: ‘Dobre, budeš ma nasledovať’aj keď môj vikár robí veci, ktoré sú’proti tomu, čo chcem, aby robil? Budeš stále verný mne a mojej Cirkvi?" ’ A nakoniec, to je to, na čo musíme zavesiť svoj klobúk.

Nezastávam názor, že mám všetky odpovede,” pokračuje Sammons. “Ale stačí mi povedať, že ‘Dobre, všetky veci, v ktoré som veril a ktoré som sa rozhodol prijať, keď som sa stal katolíkom, sú stále pravdivé. Neodohrávajú sa tak, ako som očakával, ale všetky sú stále pravdivé.’A &lsdquo;nedovolím, aby ma tento &lsdquo;chlapík v Ríme, aj keď je pápežom, vytrhol z tejto mojej náklonnosti ku Katolíckej cirkvi.”

Rozprávali sme sa aj o možnosti exkomunikácie a o tom, ako by mali katolíci reagovať na hrozbu exkomunikácie za kritiku Františka.

Bral by som to veľmi vážne a urobil by som všetko pre to, aby som sa riadil tým, o čo ma požiadal môj biskup,” hovorí Sammons. Zároveň dodáva, že ak by ho jeho biskup alebo niekto v pozícii autority požiadal, aby urobil niečo, čo je nad jeho sily, vysvetlil by, prečo to nemôže dodržať a prečo sa považuje za veriaceho katolíka, ale že by sa podľa svojich možností riadil danou smernicou. Sammons tiež radí, aby sa katolíci správali k biskupom s úctou, pričom si všíma, že niektorí katolíci “sa k nim správajú až príliš kavaliersky”.

Sammons dodáva, že by sme sa mali modliť za Františkovo’ obrátenie ako milujúci synovia, pričom poznamenáva, že František je náš duchovný otec. Ak veríme, že [jeho obrátenie] je možné, čo by sme mali, potom si myslím, že naše modlitby za neho sú účinnejšie [a] silnejšie.” Poznamenáva tiež, že kritika pápeža je silnejšia, ak sa uskutočňuje v duchu bratskej nápravy.

V ďalšej časti epizódy Sammons odporúča katolíkom, aby čítali Sväté písmo a oboznámili sa s tradíciami Cirkvi, najmä s teologickými spismi spred Druhého vatikánskeho koncilu, a aby okrem pravidelného pristupovania k sviatostiam praktizovali tradičné pobožnosti a postupy Cirkvi, ako je modlitba ruženca a zachovávanie emberových dní.

“Ak sa budete držať viery tak, ako vám bola’odovzdaná prostredníctvom Písma, tradície, učenia Cirkvi v priebehu storočí, budete’v poriadku, aj keď vám veľmi vplyvní a mocní katolíci hovoria niečo iné, aj keď vám najvyšší úrad Cirkvi hovorí niečo iné, budete’v poriadku,” hovorí Sammons.

“To’je spôsob, ako si zachrániť dušu. … Pomôže vám to takpovediac prežiť búrku a pomôže vám to pomôcť aj iným.”

Show Johna-Henryho Westena je dostupná vo forme videa na stránke relácie’s YouTube kanál a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách, ako sú SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].