Chris-Smith-810x500.png

Chris Smith odsudzuje Bidenovu agendu potratov v zahraničnom programe pomoci pri AIDS

23
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C. (LifeSiteNews) — Republikánsky kongresman Chris Smith sa pripojil k prominentným americkým pro-life lídrom a africkým vládnym predstaviteľom a upozornil washingtonských zákonodarcov, že Bidenova administratíva využíva prezidentský’núdzový plán na pomoc pri AIDS (PEPFAR), najväčší národný program zahraničnej pomoci, na presadzovanie svojej agresívnej potratovej agendy v zahraničí.

“Prezident Biden uniesol PEPFAR, program zahraničnej pomoci v hodnote 6 miliárd dolárov ročne, ktorý je určený na zmiernenie HIV/AIDS v mnohých cieľových — väčšinou afrických — krajinách, aby presadzoval potraty na požiadanie,” napísal Smith v liste kolegom v Kongrese.

“Zlí aktéri - mimovládne organizácie (MVO), ktoré propagujú potraty, získali z prostriedkov PEPFAR najmenej 1,34 miliardy dolárov — nedostatočná transparentnosť zo strany administratívy znamená, že by to mohlo byť viac — od finančného roka 2021 a teraz sú pripravené plniť Bidenove —nové strategické smernice.”

Podrobnejšie prípady, keď finančné prostriedky z programu išli skupinám, ktoré poskytujú potraty a/alebo lobujú proti zákonom za život v cudzích krajinách — ako sú Population Services International (PSI), Village Reach a Pathfinder International — Smith uviedol:Reimagining PEPFAR’s Strategic Direction,’, úplne jasne uvádza, že nové smerovanie programu zahŕňa ‘integráciu’ PEPFAR s podporou potratov. A Bidenova administratíva’v usmerneniach k operačnému plánu PEPFAR pre krajiny a regióny na rok 2023 uvádza, že programy v jednotlivých krajinách by mali spolupracovať s organizáciami, ktoré sa snažia zmeniť zákony ‘týkajúce sa sexuálnych, reprodukčných a ekonomických práv žien’ –, t. j, potraty.

“Integrácia’s propagáciou potratov prebieha a podľa Bidenovho strategického plánu sa bude len zhoršovať,” upozornil Smith.

Kongresman poukázal na to, že Bidenov’agresívny potratový program nie je žiadnym tajomstvom. “V prezidentovom príkaze Biden’po rozhodnutí vo veci Dobbs uvádza svoj záväzok ‘podporovať prístup ku kritickým službám reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, vrátane interrupcií” [zvýraznenie pridané]. V príkaze sa vysvetľuje, že ‘službami reprodukčnej zdravotnej starostlivosti’ sa rozumejú ‘lekárske, chirurgické, poradenské alebo odporúčacie služby týkajúce sa ľudského reprodukčného systému, vrátane služieb súvisiacich s tehotenstvom alebo prerušením tehotenstva’ [dôraz pridaný].”

Smith potom poznamenal, že v Bidenovom’prepracovanom programe pomoci pri AIDS, “Reimagining PEPFAR,” sa podporuje takzvané “sexuálne reprodukčné zdravie, práva a služby,” ktoré administratíva definovala ako zahŕňajúce interrupciu. Ako uvádza Smith:

Smith, ktorý odsúdil zneužívanie programu určeného na pomoc pri záchrane životov, vyhlásil: “Pred dvadsiatimi rokmi bol PEPFAR prijatý s cieľom zaškrtiť pandémiu HIV/AIDS — a v roku 2018 som bol hlavným sponzorom návrhu zákona prijatého na opätovné schválenie PEPFAR na ďalších päť rokov — program zachránil milióny životov. Ušľachtilé ciele PEPFAR však teraz — ani nikdy predtým — nesmú byť ohrozené začlenením podpory potratov.”

“Zahraničná politika USA a zahraničné programy, ktoré financujeme miliardami dolárov z grantov, by mali dôsledne chrániť, potvrdzovať a starať sa o chorých a hmatateľne pomáhať ženám a deťom — nie otravovať, vyhladovať alebo rozštvrtiť nenarodené deti na smrť.”

“Akýkoľvek viacročný zákon o opätovnom schválení programu PEPFAR musí zabezpečiť, aby sa zastavilo Bidenovo’únosné využívanie programu PEPFAR na podporu potratov.”

Podobne 6. júna predseda parlamentu Ghany’poslal list republikánskym a demokratickým členom Snemovne reprezentantov aj Senátu USA, v ktorom sa 129 vedúcich predstaviteľov zastupujúcich 15 afrických krajín podpísalo pod žiadosť, aby financovanie PEPFAR “rešpektovalo naše presvedčenie” o posvätnosti života v maternici a upustilo od financovania potratov.

“Keďže sa teraz snažíte opätovne schváliť financovanie PEPFAR, chceme vyjadriť naše obavy a podozrenie, že toto financovanie podporuje takzvané zásady a praktiky plánovania rodiny a reprodukčného zdravia vrátane potratov, ktoré porušujú naše základné presvedčenie týkajúce sa života, rodiny a náboženstva,” uvádza sa v liste. “Žiadame, aby PEPFAR zostal verný svojmu pôvodnému poslaniu a rešpektoval naše normy, tradície a hodnoty.”

Afričania majú vyjadrili podobné pocity na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua a snahy jeho krajiny vnútiť potraty do ich kultúry.

Čítajte: Africkí lídri vyzývajú Kongres USA, aby nefinancoval potraty z programov HIV/AIDS

Pred listom afrických predstaviteľov poslalo 1. mája 31 lídrov významných pro-life skupín list kongresmanovi Michaelovi McCaulovi, predsedovi Výboru pre HIV/AIDS v USA.Snemovne reprezentantov USA pre zahraničné záležitosti a senátorovi Jamesovi Rischovi, vedúcemu členovi zahraničného výboru Senátu USA, v ktorom podobne namietajú proti podpore a financovaniu potratov prostredníctvom programu pomoci pri AIDS.

Podpísaní napísali: “Americký ľud nepodporuje používanie peňazí daňových poplatníkov na financovanie potratov doma alebo v zahraničí. Z tohto dôvodu existuje dlhodobý precedens nefinancovať potraty, priamo ani nepriamo, prostredníctvom zahraničnej pomoci USA. Sme znepokojení tým, že granty z Núdzového plánu prezidenta pre pomoc pri AIDS (PEPFAR) využívajú mimovládne organizácie, ktoré propagujú interrupcie a presadzujú radikálnu rodovú ideológiu v zahraničí. Naliehavo vás žiadame, aby ste pri každom opätovnom schválení programu PEPFAR zabezpečili, že peniaze daňových poplatníkov sa nebudú používať na takéto účely.”

“Od roku 1984, keď prezident Reagan prvýkrát zaviedol politiku Mexico City, je politikou Spojených štátov, že finančné prostriedky daňových poplatníkov by sa nemali používať na vykonávanie alebo propagáciu potratov v zahraničí. Je nevyhnutné, aby sa podobná politika uplatňovala aj na program PEPFAR, aby žiadni príjemcovia grantov alebo subpríjemcovia nepoužívali prostriedky daňových poplatníkov na podporu radikálnej agendy v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia.”

<