rupnik-123-810x500.jpg

BREAKING: Jezuiti vylúčili údajného sériového zneužívateľa pátra Rupnika, ale on zostáva kňazom

58
Kultúra smrti

RÍM (LifeSiteNews) — Predstavení jezuitského rádu vylúčili z rádu zhrzeného sexuálneho násilníka pátra Marka Ivana Rupnika, pričom sa odvolali na jeho “tvrdohlavé odmietanie dodržiavať sľub poslušnosti.”

Novinky o Rupnikovom’prepustení od jezuitov prišli prostredníctvom dekrétu podpísaného 9. júna a zverejneného pre médiá a Rupnika 14. júna.

Rupnikov’predstavený, páter Johan Verschueren SJ, v dekréte uviedol, že Rupnikovi bola ponúknutá “posledná šanca”, ktorou by sa mohol “vyrovnať so svojou minulosťou” a nastúpiť na “cestu pravdy.”

Ako sa obšírne uvádza reportoval LifeSiteNews, Rupnik bol obvinený z psychického a sexuálneho zneužívania 20 zo 40 rehoľných sestier v komunite Loyola v Slovinsku, ktorej bol spoluzakladateľom. Odhalenia a obvinenia sa dostali na verejnosť koncom roka 2022.

Po tom, ako jezuitský rád v decembri 2022 zverejnil otvorenú výzvu, aby sa prihlásili všetky ďalšie obete, obvinilo kňaza zo zneužívania ďalších 15 ľudí, pričom sa prihlásili aj mužské obete. Rupnik bol obvinený zo zneužívania obetí vo svojom rímskom centre Aletti.

Jezuitský tím pre riešenie prípadov sťažností zostavil 150-stranový spis nahlásených prípadov zneužívania, ktorých sa mal Rupnik dopustiť. Tie sa datujú od roku 1985 do roku 2018 a Verschueren v marci vyhlásil, že dôveryhodnosť obvinení voči Rupnikovi je “veľmi vysoká.”

V samostatnom trestnom čine bol Rupnik tiež automaticky exkomunikovaný a súd Kongregácie pre náuku viery’ho uznal vinným z toho, že pri spovedi rozhrešil ženu, s ktorou mal sexuálny vzťah. Následne mu bol trest zrušený – pričom sa veľa špekulovalo o tom, či pápež František osobne zasiahol a exkomunikáciu rýchlo zrušil.

Podľa jezuitov bola exkomunikácia zrušená na základe “dekrétu CDF ešte v tom istom mesiaci.” Údajne sa tak stalo vďaka tomu, že Rupnik svoje činy oľutoval, hoci tradičný katolícky blog Messa in Latino konzistentne tvrdí, že exkomunikáciu zrušil František “v priebehu niekoľkých hodín.”

ČÍTAŤ: Jezuiti potvrdili, že zneuctený kňaz bol exkomunikovaný, pozornosť sa teraz obracia na pápežovo’údajné zapojenie

Rupnik bude mať teraz 30 dní na odvolanie, po ktorom sa rozhodnutie stane právoplatným. Stále však zostane kňazom, dekrét ho len zbaví práva byť jezuitom.

Zarážajúca správa o Rupnikovom’odvolaní prichádza po nedávnych správach, že naďalej ignoroval obmedzenia, ktoré boli uvalené na jeho pohyb a službu. Taliansky spravodajský portál Domani informoval 9. júna, že kňaz bol nedávno na cestách v Bosne a Hercegovine a v Chorvátsku – cestách, ktoré priamo odporovali smernici udelenej Rupnikovi, aby zostal v regióne Lazio, v ktorom sa nachádza Rím.

Skutočne, od roku 2019 – ešte predtým, ako sa koncom roka 2022 &ndash stali známe podrobnosti jeho prípadu; Rupnik podliehal obmedzeniam v oblasti verejného pôsobenia a pohybu. Medzi ne patrí aj to, že sa musí “vyhýbať súkromným, hĺbkovým duchovným kontaktom s osobami” a má “zakázané spovedať ženy a poskytovať duchovné vedenie ženám.”

Verschueren v marci dodal, že obmedzenia zahŕňajú aj “zákaz verejnej komunikácie, zákaz opustiť región Lazio.”

Čítajte: Bývalá mníška podrobne opisuje roky ‘satanského’ sexuálneho zneužívania jezuitským kňazom pátrom Rupnikom

Aj napriek obrovskej publicite, ktorá sa na neho sústredila od decembra 2022, Rupnik vytrval vo svojich verejných aktivitách a 5. marca celebroval omšu v Bazilike Santa Praessede. Verschueren vo februári uviedol, že Rupnik odmietol predchádzajúce príležitosti pomôcť vyšetrovaniu, ktoré sa viedlo v súvislosti s jeho činmi.

Na jar sa začalo nové vyšetrovanie Rupnikových’aktivít, pred ktorým sa uskutočnilo čerstvé obmedzenia boli na neho uvalené, vrátane zákazu akýchkoľvek verejných umeleckých aktivít, “najmä voči cirkevným zariadeniam (ako sú kostoly, inštitúcie, oratória a kaplnky, exercičné alebo duchovné domy).”

Koncom apríla Domani odhalil aj Rupnikovo’90-percentné vlastníctvo umeleckej spoločnosti, ktorú založil v roku 2007, ktorú vlastnil v rozpore so svojimi jezuitskými sľubmi a v ktorej sa točili milióny eur.

Čítajte: Páter Rupnik naďalej porušuje sľuby tajným vlastníctvom umeleckej spoločnosti, ktorá zarába milióny

Verschueren poprel, že by vedel o Rupnikovom’vlastníctve spoločnosti s názvom Rossoroblu, a uviedol “je to pre mňa úplne nová správa a tiež dosť šokujúca, pretože je to v rozpore so sľubom chudoby.”

Rupnik naďalej odmietal spolupracovať pri vyšetrovaní, ktoré sa začalo na jar, čím zopakoval svoje predchádzajúce odmietnutie spolupracovať pri predchádzajúcom vyšetrovaní jezuitov’

V rámci vyšetrovania kňaza boli navyše predmetom skúmania aj Rupnikove spisy’

. Podľa Verschuerena teológ našiel “transgresívne”problémy v Rupnikových’konferenciách o sexualite z 80. a 90. rokov. Teológ povedal, že text “dal priestor na legitimizáciu určitých činov, ktoré nie sú’správne.”

Predpokladá sa, že Rupnik sa proti rozhodnutiu neodvolá, po uplynutí 30-dňovej lehoty teda prestane byť jezuitom. Ale vzhľadom na jeho minulosť, keď ignoroval obmedzenia, ktoré mu boli uložené, môže byť takýto výsledok jeho preferenciou, keďže už nebude podliehať oficiálnym jezuitským obmedzeniam, a bude tak slobodným agentom.

ČÍTAJ: Pr. Rupnik’dielo v lurdskej svätyni prehodnocované po obvineniach zo zneužívania

Vo februári 2023 Verschueren vo vyhlásení uviedol, že obvinenia, ktoré dostal o Rupnikovi “[majú tendenciu] vylúčiť trestnoprávnu relevanciu, pred talianskym súdnym orgánom, správania pátra Rupnika’.”Za predpokladu, že nebudú vznesené nové obvinenia, ktoré by boli civilne nezákonné, Rupnika’nečaká horší osud ako vylúčenie z rádu, ktorého autoritu už ignoroval.

Napokon, zneuctený kňaz sa naďalej teší pápežskej podpore, pričom pápež František v nedávnom video posolstve vyzdvihol jedno z Rupnikových’diel. Video, ktoré Vatikán zverejnil 1. júna na internete, zachytávalo pápeža, ako prednáša krátke myšlienky na 16. mariánskom kongrese, ktorý sa vtedy konal v Apericde.

V dvoch minútach a 20 sekundách videa František venoval necelú minútu tomu, aby ukázal kamere Rupnikov’obraz Matky s dieťaťom Kristom, ktorý sa nachádza v pápežových’izbách v hoteli Casa Santa Marta.

Nielen to, ale ako poznamenali mnohí na internete, vatikánske spravodajské kanály naďalej používajú Rupnikovo’dielo pri rôznych sviatkoch a príležitostiach po celý liturgický rok, vrátane nedávnych a nadchádzajúcich sviatkov Nedeľa Trojdnia, Božieho Tela a Svätého Srdca.