Gietzen-810x500.jpg

Katolícky obhajca života Mark Gietzen ukázal, čo znamená žiť evanjelium života

51
Kultúra života

Vždy, keď sme videli, ako do našej malej vidieckej štvrte tu v Severnej Dakote vchádza nákladné auto — nákladné auto takmer celé pokryté živými obrázkami za život — vedeli sme nielen to, že Mark Gietzen (9. februára 1954 — 14. mája 2023) je v meste, ale vedeli sme aj to, že boj za život je stále živý. 

“Volali sme ho ‘Nákladiak pravdy’,” hovorí jeho mladšia sestra Anna Brownová. “Chvíľu trvalo, kým si ho zaobstaral, ale už asi desať rokov na ňom jazdil bez obáv. Na nekrológu nášho otca’stálo, že sa nebál postaviť za to, čo je správne, aj keď stál sám. Ten istý výrok naozaj sedel aj na Marka a vystihoval celý jeho život. Bol taký zanietený pre to, v čo veril.

Ako jedinečne odvážny bol Mark, keď šoféroval kamión pravdy, bol to len jeden z mnohých spôsobov, ktorými uprostred kultúry smrti podporoval živú kultúru života a svetla. Dalo by sa povedať, že bol neochvejne “pro-life až do špiku kostí” a bol na to hrdý. 

“Obdivujem najmä to, ako odvážne a statočne Mark bránil život,” hovorí reverend. Otec Gary Benz, kňaz z diecézy Bismarck v Severnej Dakote, ktorý slúžil Markovu’pohrebnú omšu. “Niektorých ľudí napríklad pohoršoval jeho pro-life kamión, pretože bol taký grafický, ale ja som podporoval dôvody, pre ktoré ho vozil. Spolu s mnohými pro-life ľuďmi súhlasím s myšlienkou, že musíte vidieť bolestivú realitu potratov predtým, než sa skutočne obrátite na vec života.”

Mark Gietzen vyrastal za rohom nášho domu a vždy, keď nás prišiel navštíviť, pripomínali nám hodnotu a dôstojnosť ľudského života, ako aj hrôzy potratov. Napokon, ako by sme mohli nebyť? Nielen pohľad na jeho vozidlo nás inšpiroval, ale život, ktorý žil, nám všetkým pripomínal, na čom nakoniec naozaj záleží — na viere, rodine a slobode. 

Mark žil vo Wichite v Kansase a pôsobil ako predseda a zakladateľ skupiny Kansaská koalícia za život. Od roku 2004 až do svojej smrti v roku 2023 nepretržite pôsobil aj ako zvolený predseda Republikánskeho zhromaždenia v Kansase. Ako predseda Kansaskej koalície za život pomáhal viesť jeden z ich hlavných projektov, ktorý spočíval v každodennom umiestňovaní krížov pred zariadením na vykonávanie neskorých potratov Georgea Tillera’vo Wichite. Gietzen pokojne bojoval proti potratom, ktoré sa v tomto zariadení vykonávali od roku 1978. V Kansase viedol aj hnutie za prijatie zákona, ktorý by zabránil vykonaniu interrupcie v prípade zistenia srdcového tepu plodu. Istý čas sa snažil zozbierať tisíce podpisov žiadajúcich mimoriadne zasadnutie kansaského zákonodarného zboru, ktorý by sa touto legislatívou zaoberal. Okrem toho priniesol aj veľké obete, či už časové alebo finančné, na podporu pro-life dodatku k Ústave štátu Kansas s názvom Value Them Both. 

Pôsobil ako podpredseda a neskôr aj predseda Republikánskej strany okresu Sedgwick. Vo funkcii predsedu sa postavil proti zvýšeniu dane z predaja v meste, proti financovaniu umeleckých projektov z daní daňových poplatníkov vo Wichite, premenil demokratickú baštu v štáte Kansas na republikánsku baštu, vytvoril pevnú pro-life väčšinu v Republikánskej strane okresu Sedgwick a pracoval na zvolení Todda Tiahrta za štvrtý kongresový obvod Kansasu’. V rokoch 1988 a 1992 bol tiež kandidátom na senátora štátu Kansas (28. obvod). 

Gietzen bol riaditeľom Christian Singles Information-Exchange a pracoval ako audítor kvality obstarávania v spoločnosti Boeing. Napísal knihu s názvom Is It a Sin for a Christian to Be a Registered Democrat in America Today?", o ktorej diskutoval v časti vysielania Hannity & Colmes z 25. júna 2001. V roku 2004 sa Gietzen objavil v niekoľkých častiach bestselleru New York Times Čo’s tým Kansasom?" od Thomasa Franka a neskôr si zahral vo filme s rovnakým názvom.

“Bol to človek presvedčenia,” hovorí páter Benz. “Obdivujem človeka viery, zásad a hodnôt, najmä v dnešnej dobe, keď si ľudia myslia, že pravda je niečo ‘tekuté’ a neraz sa postavia za veci, za ktoré by sa postaviť mali. On urobil všetko. Obsiahol všetky základy!”

Dôležité je, že Gietzenovi’viera v Krista dodávala silu bojovať náročný boj o život, deň čo deň. 

“Silu na svoju pro-life prácu našiel vďaka tomu, že sa spoliehal na svoju zbožnú katolícku vieru,” hovorí páter Benz. “Hnutie za život musí byť zakorenené vo viere, ak chce skutočne niečo zmeniť. Prial by som si, aby sa viac katolíckych mužov cítilo presvedčených modliť sa na potratových klinikách a postaviť sa za vec života tak, ako to urobil Mark.”

Mark získal obrovskú inšpiráciu a pochopenie aj od svojich rodičov, Williama a Mary Gietzenovcov.

“Od malička spoznával krásu života od svojej matky a otca, ktorí mali 15 detí,” poznamenáva páter Benz. 

Podľa Anny bolo “byť za život v ich krvi” a Mark sa rozhodol vziať si to k srdcu, a to až do konca. 

“Naši rodičia boli takým hrdinským príkladom toho, čo to znamená byť skutočne za život,” hovorí. “Pomohli rozbehnúť Právo na život tu v Severnej Dakote a neúnavne sa v ňom angažovali, ako aj v našej miestnej pobočke, ktorú, myslím, založil môj otec. Otec bol veľmi oddaný aj práci Kolumbových rytierov v prospech života. Mama bola tiež v skupine konzervatívnych žien s názvom Home Front, ktorá sa zaoberala napríklad tým, že zabraňovala zlým vplyvom v školách a privádzala do nich dobré vplyvy.

Pokračujúc v stopách svojich verných katolíckych rodičov, Mark objavil svoje skutočné životné poslanie.

“Celá naša rodina nasledovala mojich rodičov v tom, že boli za život, najmä Mark,” hovorí Anna.“Každý z nás mal vštiepený zmysel pre život a Mark ho určite aj žil.” 

Po skončení strednej školy v roku 1973, v roku, keď sa rozhodlo v prípade Roe v. Wade, sa Mark ako mladý človek ocitol v prvej línii pro-life hnutia a vložil doň svoju energiu a silu.

“Tak ako pri všetkom, čím viac sa do toho započúvate, tým viac si uvedomujete jeho dôležitosť,” hovorí Anna. “A to sa stalo aj v prípade Marka. Nikdy nič nerobil polovičato, vždy to bolo ‘až na doraz.’ Mal také vášnivé odhodlanie pre život a naozaj z neho urobil svoju životnú prácu. Bol tak dobrý v tom, čo robil.

Pri propagovaní evanjelia života bol Mark Gietzen úprimne oddaný aj rodine a vychutnávaniu radosti zo života.

“Vážil si rodinu a jeho korene boli vždy doma v našej vidieckej štvrti Haymarsh, kde je teraz pochovaný,” hovorí Anna. “Myslím, že nevynechal ani jednu svadbu svojich neterí a synovcov. Absolvoval dlhú cestu, bez ohľadu na to, kde sa konala. Mal taký optimistický pohľad na život. Nikdy si nepamätám, že by bol Mark smutný. Bol takmer vždy šťastný — spýtajte sa ktoréhokoľvek člena jeho rodiny. Bol úžasný!”