WholeWomansHealthMcAllenTX-810x500.png

Texaskí zástancovia života kupujú bývalé zariadenie na potraty a menia ho na centrum podpory rodičovstva

31
Kultúra života

Bývalá potratová továreň v Texase sa vďaka úsiliu zástancov života v oblasti zmenila na pomoc rodičom.

Pilier a Texas Right to Life podrobne opisujú príbeh McAllen Pregnancy Center (MPC), ktoré roky pôsobilo v blízkosti McAllenovej pobočky neslávne známej potratovej siete Whole Woman’s Health (WWH). Tá je v súčasnosti zatvorená, predtým bola jediným miestom, kde sa dali v údolí Rio Grande zaobstarať interrupcie.

V júli 2022, mesiac po tom, čo Najvyšší súd USA umožnil nadobudnutie platnosti štátnych zákazov interrupcií tým, že zvrátil rozsudok Roe v. Wade, WWH dala budovu na predaj. V októbri toho istého roku ju kúpila skupina lekárov s názvom Peruánska aliancia, ktorú viedol špecialista na infekčné choroby a člen predstavenstva MPC Dr. Luis Alberto Rosas.

Aliancia potom budovu predala MPC. Keď sa táto správa dostala von, šéfka WWH Amy Hagstrom Millerová povedala, že si myslela, že Peruánska aliancia sa chystá otvoriť centrum rodinnej praxe a cítila sa “oklamaná”, keď sa dozvedela o pro-life využití, ktorému bude v skutočnosti slúžiť.

V súčasnosti, pod vedením zakladateľky MPC Yolandy Chapa, miesto ponúka tehotenské testy, kurzy rodičovstva, poradenské služby, potreby pre deti a dokonca aj niektoré lekárske služby.

“Naša lekárska riaditeľka je gynekologička a máme zdravotnícky personál, ale služby, ktoré poskytujeme, sú veľmi obmedzené,

“hovorí Chapa. “Takže nediagnostikujeme, ale môžeme odporučiť a máme pro-life gynekológov, ktorí pomáhajú. Takže každý klient, ak chce, odíde s tým, že sa objedná k lekárovi”a lekári mu môžu pomôcť požiadať o Medicaid.”

“Na tom chodníku som bola 17 rokov,” pokračovala. “Bola som tam v daždi alebo v horúčave — niekedy bolo 105 stupňov a boli sme tam — od siedmej ráno do takej 1. Vtedy’odchádzal potratár vo štvrtok, piatok a sobotu.”

“Toto je obrovské víťazstvo pre Pána,” dodala Chapa. “Pretože sme nič neurobili. On urobil všetko. Bude to miesto vzkriesenia, však?" ”

Štrnásť štátovv súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu potratov, zatiaľ čo spojenci potratov uplatňujú rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad uvoľnenie distribúcie potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátnych potratových ciest, snaha o zakotviť “práva” na túto prax v ústavách štátov, konštruovanie nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a z liberálnych štátov robia útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony susedných štátov, ktoré sú viac za život. Prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na potrat vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony.

Ak sa politici a politickí aktivisti naďalej hádajú a špekulujú o vnímavosti širokej verejnosti’voči novému status quo, mnohí zástancovia života tvrdia, že je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby hnutie ukázalo komunitám, že je ochotné a schopné poskytnúť alternatívu k potratom.