Screen-Shot-2023-07-17-at-8.34.32-PM-810x500.jpg

Otec Murray: Synoda pápeža Františka o homosexualite "bude pre Cirkev krízovým momentom

121
Kultúra smrti

Páter Gerald Murray povedal, že novému šéfovi doktríny pápeža Františka "treba vzdorovať", ak sa pokúsi legalizovať homosexualitu, a varoval, že synoda o synodalite bude "krízovým momentom pre Cirkev" a príležitosťou pre "sily radikalizmu", aby sa pokúsili zvrátiť katolícke učenie a prepísať Katechizmus Katolíckej cirkvi v prospech sodomie.

Newyorský kňaz a kánonický právnik svoje pripomienky predniesol vo štvrtok v epizóde relácie The World Over Raymonda Arroya, ku ktorej sa pridal Robert Royal, šéfredaktor časopisu The Catholic Thing.

Schválenie "požehnania" osôb rovnakého pohlavia by bolo "otvorenou herézou a schizmou"

Väčšia časť epizódy sa sústredila na arcibiskupa Victora Manuela Fernándeza, nastupujúceho prefekta Dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery (DDF). V rozhovore začiatkom tohto mesiaca Fernández otvoril dvere k revízii dokumentu kongregácie z roku 2021, ktorý odsudzuje "požehnanie" homosexuálnych zväzkov.

"Nebolo by zlé prehodnotiť ho vo svetle všetkého, čo nás František naučil," povedal pre Religión Digital, ľavicovú španielsku webovú stránku.

"Mnohí hovoria, že nemá Františkovu príchuť v spôsobe, akým je vypracovaný, a v niektorých výrazoch, ktoré používa," dodal argentínsky arcibiskup, pričom citoval vyhlásenie dokumentu, že Boh "nežehná a nemôže žehnať hriech". 

Fernández, ktorého pápež František vymenoval aj za kardinála, v predchádzajúcom rozhovore naznačil, že by mohol podporiť "požehnania" osobám rovnakého pohlavia, ak nepovedú k "zmätku". Škandálmi opradený prelát sa tiež vyjadril na podporu používania kondómov, priznal, že zle zaobchádzal so sexuálnym zneužívaním, a napísal erotickú knihu o bozkávaní.

Robert Royal zdôraznil, že pokus o zvrátenie katolíckeho učenia proti homosexuálnym "požehnaniam", ako to navrhuje Fernández, by bol "otvorenou herézou a otvorenou schizmou"

.

"Z dogmatického učenia vieme, a vieme to už od svätého Pavla v liste Rimanom a z mnohých ďalších prvkov našej Tradície a samotnej Biblie, že homosexuálna aktivita je hriech. Je to jednoducho hriech," povedal. "Požehnávať nejaký vzťah, ktorý je sám o sebe hriešny, jednoducho nedáva žiadny zmysel."

Akýkoľvek náznak, že "možno niekedy v budúcnosti bude možné toto učenie zvrátiť, to jednoducho nie je pravda," dodal.

"A ak sa to stane, sme v otvorenej heréze a otvorenej schizme od pastiera Cirkvi," varoval Royal. "Dúfam, že tento zmätok nebude pretrvávať už roky s arcibiskupom Fernandezom v DDF, ale veľmi sa obávam, že práve tam smerujeme."

Poznamenal navyše, že Juan Carlos Cruz, homosexuálny aktivista a osobný priateľ pápeža Františka, povedal na nedávnej pro-LGBT konferencii organizovanej disidentským jezuitom Jamesom Martinom, že František mu povedal, že dokument 2021 v skutočnosti nepodpísal, že ho to "zabolelo" a pripísal to konzervatívnemu "fanatizmu" vo Vatikáne. 

Otec Murray tiež potvrdil, že katolícke učenie o neusporiadanosti homosexuality je nemenné, pričom predpovedal, že táto otázka "bude na programe synody" v každom prípade.

"Učenie viery, ako zdôraznil Bob, je konzistentné a jasné: homosexuálna aktivita je vnútorne neusporiadaná a homosexuálne sklony sú rovnako vnútorne neusporiadané, pretože vedú ľudí k činom, ktoré sú samy osebe urážlivé pre Boha, odhliadnuc od akejkoľvek úmyselnosti ľudí, ktorí sa týchto hriechov dopúšťajú," vysvetlil.

Dalej obvinil Fernándeza, že "hrá na strunu" Martinovi, ktorý vyhlásil, že jazyk Cirkvi o homosexualite je "krutý" a že Katechizmus by sa mal zrevidovať tak, aby už neuvádzal, že homosexualita je neusporiadaná. Rastúci počet heterodoxných biskupov, vrátane kardinálov Roberta McElroya, Josepha Tobina a Blase Cupich a veľká časť nemeckej hierarchie vyzvali na podobné zmeny v Katechizme o homosexualite.

"Mám pocit, že to bude na programe synody a bude to krízový moment pre Cirkev," povedal otec Murray. 

"Cirkev nemôže učiť, že to, čo je nemravné, môže byť požehnané, a už vôbec nemôže učiť, že to, čo je neusporiadané, je teraz nejako jednoducho inak usporiadané alebo je to nejaká variácia, ale v skutočnosti neuráža Boha," zdôraznil. "To je falošné."

Útoky na Katechizmus sa musia "rázne odmietnuť"

Sám Fernandez nedávno naznačil revíziu učenia Katechizmu o sodomii, keď v utorok pre talianske noviny Quotidiano Nazionale povedal, že jazyk Katechizmu údajne spôsobuje "bolesť" v "ľudských srdciach". 

Pápež František "by nepochybne použil iný jazyk", povedal nastupujúci šéf doktríny. 

Otec Murray tieto komentáre zatrhol a zdôraznil, že proti akýmkoľvek pokusom o oslabenie Katechizmu o homosexualite treba "rázne zakročiť" a že Fernandezovi "treba vzdorovať", ak sa bude snažiť tlačiť na Cirkev, aby akceptovala sodomiu.

"Ak nám teraz [Fernandez] signalizuje, že existuje nejaké hnutie za zmenu znenia Katechizmu, treba sa proti tomu rázne postaviť, pretože to len utvrdí ľudí v hriechu a my budeme mať dojem, že katolícka náuka podlieha zmenám," povedal kňaz. "Katolícka náuka nepodlieha zmenám. Pravda je pravda - je odovzdaná Bohom, je dosvedčená vo Svätom písme, v prirodzenom zákone, v stálom učení Cirkvi."

"Nemôžeme teda povedať, že sodomia je dobrá, a ak sa k tomu Fernandez a ďalší snažia tlačiť Cirkev, treba sa im postaviť na odpor," vyhlásil. 

"Synoda o homosexualite"

"To, čo tu máme, a je veľmi smutné to povedať, povedal som to asi pred rokom a pol, Synoda o synodalite sa mení na Synodu o homosexualite," pokračoval otec Murray.

"Katolícka cirkev má oslobodzujúcu pravdu o ľudskej sexualite, ktorá je životodarná a nezahŕňa schvaľovanie smrteľného hriechu," napriek odporu "nátlakových skupín a ľudí, ktorí ich podporujú v hierarchii a kňazov ako otec Martin"

.

"Ťažko uveriť, Raymond, že tu hovoríme o najdôležitejšej otázke v živote Cirkvi, [ktorou je] vyhlásenie, že sme sa 2 000 rokov mýlili v učení, ktoré je biblické a jasné, že sodomia je hriech a Cirkev by ju nikdy nemala schvaľovať," povedal kňaz. "Ale práve to sa teraz deje." 

Arroyo tiež poznamenal, že pápež František osobne vymenoval za hlasujúcich členov októbrovej synody niekoľko ľudí, ktorí sú proti katolíckemu učeniu o sexualite a iným témam.

František vymenoval otca Martina, kardinálov Cupicha a McElroya, sestru Xiskyu Valladares, nikaragujskú mníšku v Španielsku, ktorá obhajovala "požehnanie" osôb rovnakého pohlavia, a Cynthia Bailey Manns, ľavicová aktivistka z Minnesoty.

Mannsová je riaditeľkou pre formáciu viery dospelých v extrémne heterodoxnom katolíckom spoločenstve svätej Johanky z Arku v Minneapolise, ktoré umožnilo rodovo nevyhraneným a homosexuálnym osobám viesť rozjímania pred omšou, vrátane dvoch homosexuálnych mužov, ktorí propagovali svoje "manželstvo" a získanie chlapca prostredníctvom náhradného materstva a oplodnenia in vitro. Cirkev učí, že homosexuálna adopcia je vážne nemorálna a je formou "násilia" voči deťom.

"No je zrejmé, že ľudia, ktorí navrhujú doktrinálne zmeny, pastoračné zmeny v prospech tolerancie hriechu v živote Cirkvi, získavajú priazeň," komentoval otec Murray. "Páter James Martin je pravdepodobne najšokujúcejším menovaním, ale nemal by som byť šokovaný, pretože pápež ho doteraz uprednostňoval."

Royal poznamenal, že často nejasný výber synodálnych delegátov pápežom Františkom, ako je Manns, naznačuje, že "oveľa hlbšia, oveľa širšia koalícia v Ríme" ako František "pripravuje morskú zmenu v katolíckom učení"

.

"Ako preboha našli tohto človeka z tejto komunity svätej Johanky z Arku v Minnesote? Musí existovať sieť v Ríme alebo sieť prostredníctvom niekoho, ako je otec James Martin, ktorá vyberie mimoriadne neznámu a mimoriadne radikálnu osobu," povedal. 

"To isté platí aj o tejto nikaragujskej mníške, ktorá skončí v Španielsku. A myslím si, že to odráža, že v Ríme existovala oveľa hlbšia, oveľa širšia koalícia, než len samotný František, ktorá zrejme pripravuje morskú zmenu v katolíckom učení" o "požehnaní" osôb rovnakého pohlavia a "ďalších veciach", ako je "jednorožec žien diakoniek a opäť ženatých kňazov," dodal Royal.

Božské zjavenie pod útokom

Nedávne synodálne nominácie v konečnom dôsledku "poukazujú na skupinu ľudí, ktorí neveria" v "záväznosť" Božieho zjavenia, poznamenal páter Murray.

"Nepovažujú zjavenie za záväzné, skôr ho možno meniť. Nazvú to, vždy to tak robia, nazvú to 'rozvojom'; budeme rozvíjať učenie," povedal. "No rozvoj neznamená popieranie, a ak zmeníte učenie - niečo je dobré a oni povedia, že teraz je to zlé a naopak - je to zradenie zjavenia."

Kňaz označil vernosť zjaveniu za "najzásadnejšiu otázku", ktorá bude na synode "v popredí".

"Má Božie zjavenie záväznú platnosť, to znamená, že to, čo učil Kristus a čo vždy učila Cirkev, sa môže zmeniť? A odpoveď je, samozrejme, nie, pretože Boh je pravda, Božia pravda, zjavená je pre našu spásu," poznamenal. 

"Čo je stredobodom celej Katolíckej cirkvi? Je to Kristus. Všetci sme služobníkmi Pána a jeho slovo nám dáva život," pokračoval. "Takže prichádzajú ľudia a snažia sa to zmeniť - sú to naozaj neverní pastieri a teraz sú z nich agitátori laici, ktorí s nimi spolupracujú." 

"Musíme sa modliť, musíme sa modliť, aby sa táto synoda nezvrhla do tohto," vyzval otec Murray. "Nemôžeme sa poddať týmto silám radikalizmu."

Podobne ako kardinál Gerhard Müller, Arroyo označil synodu za "nepriateľské prevzatie" Katolíckej cirkvi: "Obávam sa, že kardinál Müller mal pravdu: Je to nepriateľské prevzatie Katolíckej cirkvi samostatnou inštitúciou, ktoré sa nikdy nestalo - v dejinách katolicizmu sa nikdy nestalo."