Father-Ugwu-810x500.png

Africký kňaz hospitalizovaný po útoku mačetou vo svojej farnosti v Louisiane

49
Kultúra smrti

Africký kňaz je v nemocnici po tom, čo ho vo štvrtok napadol útočník s mačetou.

Útok sa odohral po tom, čo dvaja muži pristúpili k otcovi Stephenovi Ugwuovi, farárovi z kostola svätého Jána Evanjelistu v Melville v štáte Louisiana, medzi 18.00 a 19.00 h. Svedkovia tvrdia, že jeden z mužov, 58-ročný Johnny Dwayne Neely z Palmetta v štáte Louisiana, údajne napadol Ugwua mačetou po tom, čo sa kňaz nechcel podeliť o jedlo. Druhý muž, ktorý sa k Ugwuovi priblížil, podľa riaditeľa diecézy Lafayette Blue Rolfesa najprv zavolal políciu.

 

Svedok identifikovaný ako “Gage,” sused farnosti, povedal KLFY, že Ugwu aj Neely “boli obaja od krvi, takže sme nevedeli, čo sa deje. [Moja manželka] prišla a vyzdvihla ma. Prišiel som sem a všimol som si, že ten chlap mal veľmi veľkú mačetu a sekal do kňaza.”

Joshua Johnson, obyvateľ Melville, povedal outlet, že “prišiel na roh [a] policajt mal [Neelyho] spútaného. A vidím [šéfa polície v Melville Phillipa Lucasa], ako pomáha otcovi.”

“Práve kvapkala z neho krv, a keď som sa pozrel, mal na hlave dve alebo tri rany,” pokračoval Johnson. “Bol poriadne porezaný.”

Misty Grayová, ďalšia svedkyňa a suseda farnosti, povedala The Acadiana Advocate, že Neely kričal “rasistické slová a hovoril, že zabije černochov.”Taktiež uviedla, že Neely mal hákový kríž a ďalšie tetovania s motívmi nadradenosti bielej rasy.

Pán Ugwu bol v bezvedomí, keď prišla polícia a nasmerovala ich na faru’do kuchyne, kde sa pálilo jedlo. Potom ho odviezli do neďalekej nemocnice, kde mu ošetrili tržné rany na hlave a tele. V pondelok ráno zdravotné sestry oznámili, že životné funkcie O. Ugwu’boli v nedeľu večer stabilné a že v pondelok sa mal podrobiť testom, aby sa zistilo, či potrebuje intenzívnu starostlivosť, informovala televízia KATC reportovala.

Neely je v policajnej väzbe a čelí obvineniu z pokusu o vraždu druhého stupňa, zločinu z nenávisti a vniknutia do domu. Úrady uviedli, že Neely im povedal, že “dnes chcel zabiť černocha.”

Lucas požiadal FBI o pomoc v tomto prípade. Vyšetrovanie prebieha v súčasnosti.

“[Ugwu] sa cíti požehnaný, že žije a že ho Boh ochránil v čase, keď to potreboval,” povedal Rolfes Our Sunday Visitor. “Naša diecéza robí všetko pre to, aby spolupracovala pri tomto vyšetrovaní. Sme’veľmi vďační miestnym prvým záchranárom, ako aj orgánom činným v trestnom konaní za ich rýchlu reakciu a za rýchle zadržanie podozrivého.”

Takisto povedala, že hoci je otec Ugwu’farnosť “zničená, ”jej 320 rodín “sa za ním zomkne.”Dodala, že kňaz je vďačný za modlitby a podporu. “Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa za otca Ugwu modlili, a prosíme vás, aby ste v tom pokračovali,” dodala.

Ktokoľvek, kto má informácie o útoku, nech zavolá na policajné oddelenie v Melville na číslo 337-623-5777.

LifeSite oslovil farnosť svätého Jána Evanjelistu a Rolfesa so žiadosťou o komentár, ale zatiaľ nedostal odpoveď.