Governor-Kim-Reynolds-810x500.jpg

Guvernérka štátu Iowa Kim Reynoldsová podpísala pro-life zákon zakazujúci potraty po 6 týždňoch

22
Kultúra života

Iowská republikánska guvernérka Kim Reynoldsová v piatok podpísala zákon o zákaze potratov detí s detegovateľným srdcovým rytmom, čím vyslala odkaz sudcom najvyššieho súdu štátu, ktorí spochybnili, že táto politika je stále vôľou volených zástupcov štátu.

CNN uvádza, že zákon zakazuje potraty približne od šiesteho týždňa s výnimkami v prípade znásilnenia, incestu, fatálnych abnormalít plodu, ohrozenia života matky a potratov, pričom povoľuje potraty z akéhokoľvek dôvodu pred zistením srdcovej činnosti plodu. V zákone sa uvádza, že “nemá byť vykladaný tak, aby ukladal občianskoprávnu alebo trestnoprávnu zodpovednosť žene, na ktorej bol vykonaný potrat v rozpore s týmto rozdelením,” ale skôr trestá vykonávateľov potratov.

Iowa už má zákaz potratov v dôsledku srdcovej činnosti v platnosti od roku 2018, ale minulý mesiac sa Najvyšší súd štátu Iowa dostal do slepej uličky v otázke jeho zákonnosti, a to v pomere hlasov 3:3, čo viedlo k tomu, že jeho uplatňovanie je naďalej zablokované. Traja argumentovali, že zákon by mal nadobudnúť platnosť vzhľadom na to, že Najvyšší súd USA minulý rok zrušil rozsudok Roe v. Wade; traja zastávali názor, že ako tvrdil sudca Thomas Waterman, “obísť zákonodarcu” by znamenalo nechať nadobudnúť platnosť akt zákonodarcu, a že “by sa malo vyžadovať opätovné prijatie zákona”, aby sa “zabezpečilo, že súčasná legislatívna väčšina podporuje zákonné obmedzenie slobody.”

“Najvyšší súd štátu Iowa sa pýtal, či tento zákonodarný zbor prijme rovnaký zákon ako v roku 2018, a dnes má jasnú odpoveď,” uviedla predtým Reynoldsová, keď oznamovala svoje plány podpísať zákon, prijatý na mimoriadnom zasadnutí zákonodarného zboru zvolanom po vynesení rozsudku. “Hlasy Iowčanov a ich demokraticky zvolených zástupcov už nemožno ďalej ignorovať a spravodlivosť pre nenarodené deti by sa nemala odkladať.”

“Budeme naďalej obhajovať život a neprestaneme bojovať, kým sa potraty nestanú nemysliteľnými,” povedala výkonná riaditeľka Iowa Right to Life Kristi Judkins. “Chceme vidieť zachránené životy a ženy, ktoré už nebudú vystavené nebezpečenstvu”kvôli potratu.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu potratov a dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že štátne pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 potratov ročne, čo diskredituje dlhoročné predpovede obhajcov potratov’, že zákazy potratov len prinútia ženy pokračovať v potratoch nebezpečnejšími a nezákonnejšími spôsobmi.

Zástupcovia potratov zatiaľ uplatňujú rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad uľahčenie distribúcie potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátnych potratových ciest, snaha o zakotviť “práva” na túto prax v ústavách štátov, a nie v ústave USA, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré majú spoločné štáty podporujúce život a potraty, a vytvárajú liberálne štáty útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony.

Najvyšší súd štátu Iowa a minulý rok potvrdil, že ústava štátu Iowa neobsahuje štátne “právo” na potrat.