Tucker-and-DeSantis-810x500.png

DeSantis hovorí Tuckerovi: "Ak budem prezidentom, v prvý deň digitálnu menu centrálnej banky zrušíme (CBDC)"

40
Kultúra života

(LifeSiteNews) - Republikánsky kandidát na prezidenta a floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil, že ak sa stane prezidentom, odmietne v Spojených štátoch povoliť digitálnu menu centrálnej banky (CBDC).

“Ak budem prezidentom, hneď prvý deň digitálnu menu centrálnej banky zrušíme. Hotovo. Mŕtvy. V tejto krajine sa to nestane,” povedal DeSantis Tuckerovi Carlsonovi počas rozhovoru pre republikánske primárne prezidentské fórum Blaze Media, keď sa ho opýtali na jeho obavy, že “ďalší ekonomický rozvrat” povedie k CBDC.

 

Na rozdiel od iných foriem digitálnych mien používaných v súčasnosti si CBDC vyžadujú, aby si jednotlivci otvorili bankové účty priamo v centrálnych bankách, ako je napríklad Federálny rezervný systém, čo dáva vládam právomoc kontrolovať prístup občanov” k peniazom.

DeSantis narážal na vyhlásenie predsedu amerického Federálneho rezervného systému Jeroma Powella, že “ideálne” by bolo prijať zákon, ktorý by CBDC “povolil, a nie aby sme sa snažili interpretovať náš zákon tak, aby to umožňoval.”

“Nie, nie, nie,” povedal DeSantis a zdôraznil, že podľa ústavy jenie len “ideálne” mať prijatý zákon na povolenie novej formy meny — je to potrebné, keďže právomoc vydávať menu má Kongres.

Kým floridský guvernér povedal, že si nemyslí, že Kongres schváli CBDC, domnieva sa, že Federálny rezervný systém sa môže pokúsiť zaviesť ju “jednostranne.”

Navrhol, že by sa mohol prijať zákon zakazujúci CBDC, ktorý by pomohol obísť prípadné takéto pokusy Federálneho rezervného systému, ako sa to už podarilona Floride.

“To, čo sme urobili na Floride, je, že sme v podstate prijali zákon, ktorý hovorí, že v štáte Florida neuznávame CBDC, a myslím si, že ostatné štáty budú pravdepodobne nasledovať tento príklad. To im zablokuje možnosť urobiť to prostredníctvom výkonných opatrení,” povedal DeSantis.

Pokračoval vysvetlením cieľov tých, ktorí presadzujú CBDC, a nebezpečenstiev spojených s wformou meny.

“Chcú sa zbaviť hotovosti, nechcú žiadnu kryptomenu a chcú, aby to bola jediná forma zákonného platidla. A verejne to povedali v Davose,”povedal DeSantis s odkazom na švajčiarske miesto každoročných zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF).

Potom poukázal na nedávne priznanie na zasadnutí WEF, že CBDC môžu umožniť vládam zakázať nežiaduce nákupy “ako sú palivá a munícia.”

Najmä na výročnom zasadnutí WEF Nových šampiónov v čínskom Tianjine 28. júna Eswar Prasad, starší profesor obchodnej politiky na Cornellovej univerzite, priznal, že takúto vládnu kontrolu nákupov považuje za pozitívny vývoj, ktorý treba privítať.

“Mohli by ste mať, ako tvrdím vo svojej knihe, potenciálne lepší — niekto by to mohol považovať za temnejší svet — kde vláda rozhodne, že jednotky peňazí centrálnej banky sa môžu použiť na nákup niektorých vecí, ale nie iných, ktoré považuje za menej žiaduce, ako napríklad munícia alebo drogy alebo pornografia alebo niečo podobné,” povedal Prasad. “A to je veľmi silné, pokiaľ ide o použitie CBDC.”

DeSantis zdôraznil skutočnosť, že by sa to rovnalo systému sociálneho kreditu, ktorý by zničil slobody Američanov’

“Takže v okamihu, keď im dáte právomoc to urobiť, zavedú v tejto krajine systém sociálneho kreditu. CBDC je obrovskou hrozbou pre americkú slobodu,” povedal.

Na tlačovej konferencii v máji, tesne pred podpísaním zákona zakazujúceho CBDC na Floride, DeSantis povedal, že CBDC by viedli k “masívny presun moci od jednotlivých spotrebiteľov na centrálny orgán,” niečo, čo je “zásadne protikladné slobodnej spoločnosti.”

DeSantis prisľúbil, že za predpokladu, že bude zvolený za prezidenta: “20. januára 2025 pôjde v tejto krajine na smetisko dejín ”

Vláda USA v súčasnosti pracuje na vývoji CBDC. Prezident Joe Biden’Výkonným nariadením 14067, vydaným 9. marca 2022, vyhlásil, že jeho administratíva “kladie najvyššiu naliehavosť na výskumné a vývojové úsilie v oblasti potenciálnych možností návrhu a nasadenia CBDC Spojených štátov,” a vyzval na analýzu jeho “potenciálnych dôsledkov.”

Aj keď sa vo vyhláseniach Bieleho domu neuvádza, kedy by sa takýto CBDC vyvinul a zaviedol, finančný poradca Joe Brown upozorňuje, že infraštruktúra pre americký CBDC sa už v tichosti vyvíja vo forme digitálnej služby okamžitých platieb s názvom FedNow.

15. marca Federálny rezervný systém oznámil, že FedNow bude spustená tento mesiac. FedNow umožňuje “nepretržité zúčtovanie …, ktoré sa uskutočňuje okamžite z banky do banky.”

“Táto infraštruktúra obchádza veľkú časť potreby súčasnej bankovej infraštruktúry, čo je účelom digitálnej meny centrálnej banky,” Brown nedávno vysvetlil na svojom videoblogu. 

“Nakoniec má každý jeden ekonomický účastník účet priamo vo Federálnom rezervnom systéme, teda v centrálnej banke, a potom už nepotrebujete žiadne”decentralizované uzly finančného systému, teda predtým existujúce banky.”

“Tým sa zmení účel celého bankového systému skutočne na infraštruktúru pre CBDC,” pokračoval Brown s tým, že by sa “všetko centralizovalo pod jednou strechou.”

“A keď bude tento systém vybudovaný, keď sa v ňom vyriešia všetky problémy … potom budú mať k dispozícii základ, na ktorom budú môcť vybudovať Gen 2, verziu 2 CBDC. Jediné, čo by zostávalo urobiť, by bolo, aby si každý otvoril účet priamo vo Fede.”

Brown sa domnieva, že základná technológia CBDC sa zavádza “pomaly” a nezávisle od úplného CBDC, aby to ’nevyzeralo “ako uchopenie moci.”

“Inak by to každý odmietol. Každý so zdravým rozumom by sa na túto vec pozrel a povedal by: ‘V žiadnom prípade nie,’” poznamenal Brown a dodal, že postupná implementácia je potrebná aj na to, aby sa “detskými krokmi” otestovali jej súčasti a aby sa zabezpečilo, že CBDC’nezlyhá “na celej čiare.”

“Ale nenechajte sa pomýliť, digitálna mena centrálnej banky prichádza a vyzerá to tak, že táto nová služba FedNow je len spustením infraštruktúry pre neskoršie spustenie plnej verzie CBDC,” upozornil Brown.