GettyImages-1487549552-810x500.jpg

Demokratický guvernér štátu Maine podpísal zákon, ktorý legalizuje potraty až do momentu pôrodu

19
Kultúra smrti

Maine legalizoval potraty až do narodenia dieťaťa z akéhokoľvek dôvodu, ktorý potratár považuje za nevyhnutný.

Gubernátorka Janet Millsová v stredu podpísala zákon LD 1619, ktorý odlišuje Maine ako jedno z mála miest na svete, vrátane Číny a Severnej Kórey, ktoré povoľuje plánované potraty po 20. týždni tehotenstva.

Ak predtým zákony štátu Maine povoľovali potraty po životaschopnosti plodu len na “zachovanie života alebo zdravia matky”, podľa zákona LD 1619 sa potraty môžu vykonávať “ak je to nevyhnutné podľa odborného posúdenia” lekára vykonávajúceho potraty.

Návrh zákona tiež odstraňuje trestnoprávne sankcie za vykonanie plánovaného neskorého potratu bez potrebnej licencie a mení štandardy hlásenia tak, aby sa odstránili identifikačné údaje o žene, ktorá podstúpila potrat, a aby sa vyžadovali len údaje o dátume, mieste a spôsobe vykonania tohto úkonu, ako aj o veku dieťaťa v čase jeho usmrtenia.

“Zákony štátu Maine by mali uznať, že každé tehotenstvo, rovnako ako každá žena, je iné a že politici sa nemôžu a ani by sa nemali pokúšať uzákoniť širokú škálu ťažkých okolností, ktorým tehotné ženy čelia,” povedal Mills pred podpísaním radikálneho zákona.

Maine sa teraz pridáva k štátom Colorado, Aljaška, Oregon, New Jersey, Vermont a Nové Mexiko, ktoré tiež fakticky povoľujú zabíjanie detí pri potratoch v ktoromkoľvek okamihu až do narodenia. 

A dopis redakcii centralmaine.com odsúdil túto legislatívu ako “tnajzávažnejší a najbarbarskejší útok na život”, akého bol Maine “doteraz svedkom.”

“Legalizovať zabitie nenarodeného dieťaťa — až do narodenia — je príliš hrozná skutočnosť na to, aby sme o nej uvažovali. Dokonca aj tí zákonodarcovia, ktorí sú liberálni a podporujú právo na potrat [sic], musia uznať, že zákon L.D. 1619 je príliš vzdialený most. Žiadny dialóg ani logika nemôžu tento právny predpis sanovať,” napísal Pat Truman pred podpísaním zákona.

Predstieranie “lekárskej nevyhnutnosti” je už dlho jedným z abortionských priemyselných lobistov” najsilnejších nástrojov na obchádzanie pro-life zákonov, pričom prízrak žien zomierajúcich pri pôrode v dôsledku odmietnutia interrupcie prispieva k porážke viacerých pro-life volebných iniciatív v minulom roku, napriek tomu, že boli z medicínskeho aj právneho hľadiska neopodstatnené.

Množstvo lekárov, vrátane bývalých potratárov, potvrdilo, že hoci si niektoré okolnosti môžu vyžadovať pôrod dieťaťa pred jeho prežitím mimo maternice alebo nepriame ukončenie jeho života, takéto zákroky nie sú potratom, pretože pri nich nedochádza k priamemu, úmyselnému násiliu na dieťati s cieľom ukončiť jeho život. V skutočnosti je priamy umelý potrat zvyčajne to najhoršie, čo možno pre ženy v núdzovej situácii urobiť, pretože trvá dlhšie ako podanie skutočnej starostlivosti.

Naďalej, každý štát, ktorý má v súčasnosti v platnosti pro-life zákony, výslovne stanovuje výnimky pre lekárske ošetrenie na záchranu života matky, bez ohľadu na to, či je toto ošetrenie klasifikované ako potrat. Okrem toho drvivá väčšina interrupcií nebola nikdy vyhľadaná zo zdravotných dôvodov, ale zo sociálnych, kariérnych alebo finančných dôvodov.