Strickland-810x500.jpg

Biskup Strickland sa vyjadril k apoštolskej vizitácii: "Nemám čo skrývať

99
Kultúra života

“Americký”biskup” Joseph Strickland sa vyjadril k svojej apoštolskej vizitácii z Vatikánu a vyhlásil, že nemá “čo skrývať.”

Počas štvrtkovej epizódy relácie The Bishop Strickland Hour, ktorú moderoval Terry Barber z Virgin Most Powerful Radio, biskup Strickland potvrdil svoje odhodlanie vydržať “čokoľvek”, aby mohol naďalej hlásať posolstvo Ježiša Krista.

“Nie som žiadny veľký teológ, nie som”ničím veľký. Ale som veľký milovník Ježiša Krista a jeho Cirkvi a som’ochotný podstúpiť všetko, čo budem musieť, aby som pokračoval v ohlasovaní tohto posolstva,” povedal biskup z Tyleru v Texase. 

“Pretože láska k Božiemu’ľudu znamená, že sa delíme o dobrú správu o Ježišovi Kristovi,” dodal s odkazom na návšteva z vatikánskeho’dikastéria pre biskupov, ktorej dôvod nebol zverejnený.

Prirovnávajúc návštevu k “predvolaniu do riaditeľne’” Strickland priznal, že byť pod drobnohľadom Vatikánu’nie je “žiadna sranda”, ale verí, že je to výsledok jeho hlasného svedectva o pravde.

“Nie, nie je to niečo,’čo by som dobrovoľne podstúpil, aby som prešiel apoštolskou vizitáciou. Pretože to tak trochu vrhá tieň na diecézu, [a] veľa ľudí je presvedčených, že je’niečo naozaj zlé,” povedal Barberovi.

“Ale myslím si, že som tým prešiel, pretože som’bol dostatočne odvážny a dostatočne milujem Pána a jeho Cirkev, aby som jednoducho pokračoval v hlásaní pravdy.”

“A smutné je, že príliš veľa ľudí prináša falošné posolstvo, ktoré je škodlivé pre svet a mystické Telo Kristovo, ktorým je Cirkev. Falošné posolstvo však nikdy nezvíťazí. Nikdy nezničí vieru ľudí, ktorí poznajú svoju vieru a sú silní vo viere,” pokračoval.

Strickland vyjadril ľútosť nad tým, že “príliš veľa ľudí … nie je’dobre katechizovaných a ľahko sa dajú oklamať falošnými evanjeliami.”

Barber zvážnel a poznamenal, že “mnohí ľudia v Cirkvi,” vrátane “vysokých úradníkov vo Vatikáne, nechcú počuť vklad viery, nechcú počuť večné učenie Cirkvi.” 

Barber rozprával, ako ho v podstate vyhodili z celoštátnej rozhlasovej stanice, pre ktorú pracoval, po tom, čo jeden kardinál povedal, že nebude podporovať stanicu, ak nebudú odstránení niektorí komentátori, vrátane Barbera a Jesseho Romera, ktorý viedol “Terry and Jesse Show.”

Ak mnohí ľudia považovali vylúčenie za “hrozné,” s odstupom času ho Barber vníma ako “požehnanie,” pretože viedlo k spusteniu rádia Virgin Most Powerful.

“A my”takto skutočne oslovujeme viac ľudí,” povedal Barber.

V podobnom duchu Strickland vyhlásil, že ho neodradia žiadne pokusy cenzurovať jeho hlásanie právd katolíckej viery, a povedal, že je pre neho “radosťou” pokračovať v “zdieľaní Dobrej zvesti o Ježišovi Kristovi.” 

“Viem, že vás nezastavia a nezastavia ani mňa. A robíme to s láskou, láskou a jasnosťou a s pokorou, vždy pripravení dať sa opraviť. Ale keď’hovoríme o pravde Ježiša Krista, neexistuje žiadna oprava. Svet sa nás môže pokúsiť prekričať, ale nebude’to fungovať.”

Stricklandovu’apoštolskú vizitáciu viedli biskup Dennis Sullivan z Camdenu v New Jersey a bývalý biskup Gerald Kicanas z Tucsonu v Arizone. Kicanas v minulosti obhajoval financovanie veľkých propotratových skupín zo strany Catholic Relief Services (CRS)’Katolickej humanitárnej služby (CRS)’v roku 2012, keď stál na čele tejto organizácie. Bol tiež zaradený do skupiny biskupov a kardinálov, ktorí chceli zmeniťpríručku pre voličov biskupov’na konferencii amerických biskupov’v roku 2018 bagatelizovať potraty ako hlavný problém.

Kicanas bol pranierovaný za svoje záznamy o sexuálnom zneužívaní. Kým pôsobil ako rektor Mundeleinského seminára v Chicagu, umožnil, aby bol budúci pedofil otec Daniel McCormick vysvätený napriek obvineniam zo sexuálneho zneužívania.

Kým téma Stricklandovej’návštevy nie je známa, špekuluje sa, že sa týka rôznych verejných vyhlásení, ktoré niektorí vatikánski predstavitelia považujú za “neopatrné.”

Medzi biskupove’postoje patrilo požiadanie pápeža Františka, aby odoprel sväté prijímanie bývalému U.predsedníčke Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej kvôli jej podpore legálnych potratov, obvineniepápeža z “programu podkopávania depozitu viery,” a odsudzujepro-homosexualitu “rúhanie” od jezuitu pátra Jamesa Martina.

Rázne sa vyjadril aj k morálnym kontroverziám v americkej politike a kultúre, vrátane Bidenovej administratívy špehujúcej katolíkov, verejné prejavy samozvaných “satanistických” skupín a najnovšie vyjadrenie na proteste bejzbalového tímu Los Angeles Dodgers’ za to, že hostil protikatolícku skupinu drag queen s názvom Sisters of Perpetual Indulgence, ktorá sa štylizuje do groteskných mníšok.

“Často hovorím, že musíme byť kresťanmi prvého storočia v 21. storočí,” vyhlásil Strickland na tomto podujatí. “Pravdepodobne väčšina z nás nebude vyzvaná, aby preliala svoju krv, ale ak sa tak stane, musíme byť pripravení ako mučeníci. Ale čo je dôležitejšie, musíme žiť svoje mučeníctvo. Musíme žiť ako tí, ktorí sú pripravení zomrieť a pripravení žiť pre krv, ktorá bola vyliata za nás všetkých.”

Biskup Strickland “utiekol do Los Angeles priamo z biskupskej’ konferencie. On’je biskup z Tyleru, ktorý išiel do LA; biskup z LA by nerobil procesiu,”povedal na proteste spoluzakladateľ a šéfredaktor LifeSiteNews John-Henry Westen. “Ostatní biskupi pravdepodobne nechceli, aby’išiel. Viete si predstaviť, čo mu mohli povedať na biskupskej’konferencii, ale on aj tak išiel. Išiel brániť vieru pred úplnou, úplnou svätokrádežou, pred najodpornejšou protikatolíckou nenávistnou skupinou v Amerike.”

“Dnes večer sa musíme modliť za biskupa Stricklanda,”pokračoval Westen. “A za zdravý rozum v Cirkvi, pretože útočia na biskupa číslo jeden v Amerike. V skutočnosti je’na celom svete len málo biskupov, ktorí sú odvážnejší, vernejší a viac milujú Ježiša Krista ako biskup Strickland.”