christina-810x500.jpg

Niekoľko detailov zo života svätej Kristíny odhaľuje jej lásku k Bohu až po mučeníctvo

30
Neutral

Svätá Kristína, ktorej samotné meno napĺňa Cirkev vôňou Manželky, prichádza ako milostivá predzvesť na sviatok staršieho syna hromu.

Dávne Vulsinium, sídliace pri svojom jazere s čadičovými brehmi a pokojnou priezračnou vodou, bolo dejiskom triumfu nad Estruskami pohanstvom, keď toto desaťročné dieťa opovrhlo modlami národov, práve na mieste, kde sa podľa Konštantínových ediktov konali slávnostné výročné zhromaždenia falošných kňazov z&nbspUmbrie a&nbspToskánska.

Objavenie Kristíninho’hrobu v našich dňoch potvrdilo tento údaj o veku mučeníčky, ako sa uvádza v jej skutkoch, ktorým veda nedávnych čias poprela pravosť: ešte jedno poučenie, ktoré dostala pobláznená kritika, ktorá nedôveruje všetkému okrem seba samej.

Keď sa pozrieme z brehu, kde hrdinské dieťa po boji spočinulo, a uvidíme ostrovček, kde Amalasonte, vznešená dcéra z Theodoric Veľký, tak tragicky zahynula, ničota obyčajnej pozemskej vznešenosti prehovorí k duši mocnejšie než najvýrečnejšie reči.

V trinástom storočí Manžel, pokračujúc vo vyvyšovaní malej mučeníčky nad najslávnejšie kráľovné, ju spojil s triumfom svojej Sviatosti lásky: práve Kristínu’si vybral za divadlo slávneho zázraku v Bolsene, ktorý len o niekoľko mesiacov predstihol ustanovenie sviatku Corpus Christi.

Zjednoťme svoje modlitby a chvály s modlitbami a chválami svätej Cirkvi, aby sme si uctili slávnu Pannu mučeníčku.

ANT. Poď, Kristova nevesta, prijmi korunu, ktorú ti Pán pripravil na celú večnosť.

℣. V tvojej vznešenosti a v tvojej kráse,

℟. Vydaj sa na cestu, úspešne pokračuj a kraľuj.

MODLITBA

Prosíme ťa, Pane, aby nám odpustenie vyprosila blahoslavená Panna a mučeníčka Kristína, ktorá sa ti vždy páčila zásluhami čistoty a vyznávaním tvojej moci. Skrze nášho Pána, t.j.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.