conservativeliberal-810x500.jpg

Prieskumy ukazujú, že Američania sa hlásia k sociálnemu konzervativizmu v počte, aký sme nezaznamenali od roku 2012

27
Neutral

Keďže v kultúrnych vojnách došlo k mnohým pozitívnym zmenám - najmä k vlne legislatívy v Spojených štátoch, ktorá zakazuje zmenu pohlavia detí a obmedzuje potraty -, vždy som opatrný voči tvrdeniam, že sme nejakým spôsobom zvíťazili. Samotná kultúra určite prehrala, a keď som si prečítal nedávny zoznam “víťazstiev”-proti transgender priemyslu, Drag Queen Story Hour atď.nemohol som si nevšimnúť, že každé z týchto víťazstiev sa týkalo otázok, ktoré pred desiatimi rokmi neboli ani na našom radare.  

Víťazstvá, ktoré dosahuje sociálne konzervatívne hnutie, sú vlastne ukazovateľom toho, ako veľmi sa veci zhoršili a ako ďaleko sa v dôsledku toho posunuli bránky. 

V poslednom čase sa však objavilo niekoľko zaujímavých trendov - trendov, ktoré skupiny LGBT aktivistov veľmi, veľmi znepokojujú. Napríklad Gallup nedávno zverejnil súbor prieskumov, podľa ktorých v roku 2023 38 % Američanov uviedlo, že sú “veľmi konzervatívni” alebo “konzervatívni” konkrétne v sociálnych otázkach, čo je nárast oproti 33 % v roku 2022 a 30 % v roku 2021, čo predstavuje skok o 8 bodov len za dva roky. Tomu zodpovedá pokles tých, ktorí sa označujú za “veľmi liberálnych” alebo “liberálnych” v sociálnych otázkach, ktorý klesol na 29 % z 34 % v každom z posledných dvoch rokov, pričom 31 % sa označilo za umiernených. 

Zaujímavé je, že Gallup’v správe uviedol, že “naposledy sa toľko Američanov vyjadrilo, že sú sociálne konzervatívni, v roku 2012, teda v období, keď sa neustále viac dospelých Američanov označovalo v sociálnych otázkach za konzervatívcov než za liberálov.”Gallup poznamenal, že “prieskum prichádza v čase, keď mnohé štáty zvažujú politiky týkajúce sa transrodových záležitostí, potratov, kriminality, užívania drog a vyučovania o pohlaví a sexualite v školách.”Je nepravdepodobné, že by to bola náhoda”ako ukazujú progresívni aktivisti, ich samotný radikalizmus v mnohých z týchto otázok ich stavia do rozporu s väčšinou bežných Američanov.  

Preto, ako uvádza Gallup,  nárast konzervatívnej identifikácie v sociálnych otázkach za posledné dva roky je viditeľný takmer vo všetkých politických a demografických podskupinách. Republikáni vykazujú jeden z najväčších nárastov, a to zo 60 % v roku 2021 na súčasných 74 %. Nezávislí vykazujú mierny nárast o päť percentuálnych bodov, z 24 % na 29 %, zatiaľ čo medzi demokratmi nedošlo k žiadnej zmene (10 % v roku 2021 aj 2023)." ”Od roku 2021, uvádza sa v správe, došlo k “dvojcifernému nárastu konzervatívnej sociálnej ideológie medzi dospelými v strednom veku — vo veku 30 až 64 rokov.  Ideológia starších Američanov v sociálnych otázkach bola zároveň stabilná, zatiaľ čo medzi mladými dospelými došlo k miernemu nárastu konzervatívnej sociálnej ideológie.”

Existuje istý druh pravičiarov väčšina z vás bude presne poznať typ, o ktorom hovorím, ktorý si myslí, že verejnosť zúfalo chce kandidátov, ktorí sú fiškálne konzervatívni, ale sociálne liberálni. Inými slovami, chcú progresívcov, ktorí sú dobrí v matematike alebo majú aspoň lepších účtovníkov. Skutočnosť je však úplne opačná. Väčšina voličov v skutočnosti chce určitú formu sociálneho konzervativizmu—najmä v niektorých najkontroverznejších otázkach—a silné sociálne záchranné siete. Veľké frakcie demokratickej koalície, ako sú Afroameričania a Hispánci, majú sociálne názory, ktoré ich stavajú hlboko mimo programu, ktorý presadzujú Joe Biden, Kamala Harrisová a celá elita Demokratickej strany.  

Tieto prieskumy sú povzbudivé, pretože poukazujú na skutočnosť, že progresívci nielenže zachádzajú príliš ďaleko ale čoraz viac Američanov na túto skutočnosť reaguje tým, že sa nestotožňujú s progresívcami, ale stávajú sa sociálne konzervatívnejšími. Vidia, čo sa deje, a nepáči sa im to. To je aspoň začiatok.