GettyImages-1500963938-810x500.jpg

Bidenova administratíva plánuje rozšíriť federálny zákon, aby sa obišli štátne obmedzenia týkajúce sa interrupcií

21
Kultúra smrti

Bidenova administratíva pripravuje rozšírenie zákona o prenosnosti a zodpovednosti v oblasti zdravotného poistenia (HIPAA), ako sľúbila začiatkom tohto roka, ktoré by zrejme slúžilo na ochranu potratov a porušovalo by zákony prijaté v štátoch podporujúcich život.

Politico informoval o tom, že Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS) pripravuje pod vedením Úradu pre občianske práva konečný návrh nového predpisu s názvom HIPAA Privacy Rule to Support Reproductive Health Care Privacy. Po rozsudku vo veci Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization ktorý zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade, mohli jednotlivé štáty prijať vlastné zákony týkajúce sa interrupcií. Niektoré štáty síce majú zákony, ktoré chránia nenarodené deti pred potratom, ale potratári - nie ženy, ktoré chcú podstúpiť potrat - sú tí, ktorí čelia potenciálnemu trestnému stíhaniu.

Predpokladá sa, že nové pravidlo bude chrániť ženy aj potratárov pred týmito pro-life zákonmi, pričom sa tvrdí, že prístup k potratu je občianskym právom. Iní sa však už pripravujú na nátlak, zatiaľ čo ešte ďalší varujú, že zmena pravidiel otvorí Bidenovej administratíve cestu k žalobám.

“Vedel by som si predstaviť, že prinajmenšom príde výzva od generálnych prokurátorov jednotlivých štátov, pretože administratíva zasahuje do ich schopnosti presadzovať vlastné zákony,” povedal pre Politico Roger Severino, ktorý za prezidenta Donalda Trumpa pôsobil ako šéf HHS’ Office for Civil Rights.

Aspoň 18 generálnych prokurátorov už začalo požadovať, aby Bidenova administratíva upustila od uplatňovania nového pravidla. “Administratíva sa snaží vyrvať kontrolu nad potratmi späť z rúk ľudí v rozpore s ústavou a Dobbsom,” v liste, ktorý spoločne podpísali, sa uvádza: “Navrhované pravidlo… by nezákonne zasahovalo do právomoci štátov’ presadzovať svoje zákony a neslúži žiadnej legitímnej potrebe.”

Georgiin generálny prokurátor Chris Carr ďalej vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že pravidlo by nielenže zasahovalo do ich schopnosti presadzovať vlastné zákony, ale bránilo by im aj vo vyšetrovaní a stíhaní iných trestných činov.

“V nehanebnom pokuse hrať politiku chce Bidenova administratíva zmeniť pravidlá spôsobom, ktorý by obmedzil schopnosť orgánov činných v trestnom konaní’zhromažďovať informácie o zločinoch páchaných na ženách,” uvádza sa vo vyhlásení. “V štátnom práve neexistuje mechanizmus na stíhanie žien za to, že podstúpili interrupciu. Gruzínsko sa nesnaží – a ani netrestá – tehotné ženy. Snažíme sa zastaviť nebezpečných obchodníkov s ľuďmi, násilníkov, predátorov a zneužívateľov, ale táto zmena pravidiel sťaží vyvodzovanie zodpovednosti voči takýmto zločincom.”

Až politici podporujúci potraty označujú toto pravidlo za chybu.

“Chápem, prečo chce administratíva zaujať tento postoj,” povedal pre Politico senátor Ron Wyden. “Ale je’naozaj chybou, vecne aj politicky, len tak hodiť uterák do ringu a nechať vládu vytvoriť politiku, ktorá sa’ani zďaleka nepribližuje k riešeniu rizika, ktorému ženy čelia.”

Prevzaté so súhlasom Live Action News.