Screenshot-2023-07-11-144854-e1689083413652-810x500.png

Tínedžer uväznený za spálenie tela nelegálne potrateného dieťaťa poukazuje na to, ako nehumánne zákony zaobchádzajú s nenarodenými deťmi

46
Kultúra smrti

Další príbeh o potratoch po Roeovej dohode dominuje titulkom novín a je ľahké pochopiť prečo. Devätnásťročná Celeste Burgessová bola nedávno odsúdená na 90 dní väzenia po tom, ako sa priznala k obvineniu z ukrývania ľudských pozostatkov. S pomocou svojej matky si na internete zaobstarala potratové tabletky, ktoré zabili jej predčasne narodené dieťa približne v 28. týždni.

Nebraska teraz zakazuje potraty v 12. týždni (čo je hranica bežná vo väčšine európskych krajín), ale keď Burgessová zabila svoje dieťa tabletkami vo veku 17 rokov, hranica v Nebraske bola 20 týždňov. Polícia začala vyšetrovanie Burgessovej aj jej matky Jessicy v júni 2022 pred zrušením rozsudku Roe v. Wade - obvinenia, ktorým obe čelia, teda vznikli ešte pred Dobbsovou.

Pri prvej konfrontácii s políciou Burgessová povedala, že porodila mŕtve dieťa, ale správy na Facebooku odhalili, že sa s matkou radila, ako získať potratové tabletky a ako “spáliť dôkazy.” Matka a dcéra odniesli mŕtve dieťa na pole severne od Norfolku v severovýchodnej Nebraske, telo spálili a potom pozostatky pochovali. Burgessová sa priznala k “odstráneniu, zatajeniu alebo opusteniu mŕtveho tela;” jej matka bude odsúdená v septembri.

Podľa agentúry Associated Press, “na základe dohody o vine a treste sa 42-ročná Jessica Burgessová z Norfolku priznala k poskytnutiu potratu po 20. týždni tehotenstva, nepravdivému hláseniu a manipulácii s ľudskými kostrovými pozostatkami. Obvinenia zo zatajenia smrti inej osoby a z vykonania potratu inou osobou ako licencovaným lekárom boli zamietnuté.”

Predvídateľne, potratoví aktivisti považujú tento prípad za dôkaz krutého stíhania v Amerike postRoe, napriek tomu, že dvojica porušila predDobbsovou zákaz 20 týždňov. Kvôli správam na Facebooku, ktoré sú v súdnych dokumentoch uvedené ako dôkaz v prípade prokurátora’niektorí vyjadrili obavy, že veľké technológie chránia súkromie žien, ktoré podstupujú nelegálne potraty — nelegálne potraty, treba poznamenať, že aktivisti otvorene sľubujú, že budú uľahčovať a pomáhať akýmkoľvek spôsobom.

O čom nikto z nich nehovorí, je dieťa, ktoré bolo zabité. Burgessová bola v treťom trimestri. V tomto štádiu by dieťa malo mať približne 25 cm a podľa populárnej webovej stránky o tehotenstve by malo byť plne vyvinuté: “Nielenže už vaše dieťatko dokáže otvárať a zatvárať oči, ale má aj malé mihalnice. Vaše bábätko sa môže v 28. týždni tehotenstva a počas nasledujúcich týždňov — veľa pohybovať a meniť polohy; pripravte sa na malé kotrmelce!" ”

Je potrebné poznamenať, že Burgessová nelegálne zabila životaschopné dieťa, spálila jeho telo’za asistencie starej mamy a potom pochovala všetko, čo z neho zostalo — ale nebola obvinená ani odsúdená za zabitie dieťaťa. Bola odsúdená za zbavenie sa ľudskej mŕtvoly — nie za to, že z tejto živej, dýchajúcej ľudskej bytosti urobila mŕtvolu. Tento rozsudok v skutočnosti opäť odhaľuje, ako veľmi sú v Amerike znehodnotené životy nenarodených detí.

Reakcia potratových aktivistov opäť odhalila ich plány. Rovnako ako v prípade ženy, ktorú v Spojenom kráľovstve uväznili (hoci veľmi krátko) za zabitie 38-týždňového dievčatka Lily Fosterovej potratovými tabletkami, im ide len o “právo” žien zabíjať deti v maternici kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu, aj keď je dieťa životaschopné. Hovoríme o deťoch, ktoré počas zabíjania zažívajú neznesiteľnú bolesť a ktoré sú dosť staré na to, aby mohli mávať a usmievať sa a rozpoznať hlas svojej matky’

Týmto aktivistom otázka spravodlivosti nič nehovorí. Požadujú právo zabíjať a neuspokojí ich nič iné.