marts-and-baby-810x500.jpg

Dieťa so zriedkavou komplikáciou podstúpilo úspešnú operáciu po tom, čo katolícki rodičia odmietli potrat

39
Kultúra života

Mladá katolícka rodina, ktorej sa narodilo dievčatko so zriedkavou zdravotnou komplikáciou, tvrdí, že odmietla odporúčania lekárov na potrat a rozhodla sa bojovať za svoju dcéru, pretože je základom, aby sme sa ako rodičia nikdy nevzdali svojich detí bez ohľadu na to, čo to stojí.” 

Malá Bella sa narodila 13. júla v 35. týždni’ tehotenstva s encefalokélou - vakom, ktorý vyčnieva z otvoru v lebke a obsahuje mozgové tkanivo a miechový mok. Deti s touto vrodenou chybou majú približne 55 %-nú mieru prežitia.

Bella odvtedy podstúpila prvú operáciu, ktorá viedla k úspešnému odstráneniu encefalokély. Hoci má novorodeniatko pred sebou ťažký boj, jej mladí rodičia pripisujú jej narodenie a úspešnú prvú operáciu množstvu modlitieb za ich dievčatko.

“Tisíce ľudí na celom svete sa modlili a búrali dnes nebesá s prosbou o zázrak a MY sme ho dostali,”napísala minulý týždeň na Facebooku matka Belly, Nicole Martová, a oznámila úspešnú operáciu. “Chvála Bohu, ďakujeme TAK veľmi všetkým, ktorí sa tak usilovne modlili za naše dievčatko. Boh modlitby vypočul.”

“Prvá operácia Belly’bola nielen úspešná, ale aj vzdorovala šanciam,” napísala. “Úspešne odstránili encefalokélu bez ďalšieho poškodenia alebo nutnosti umiestniť shunt. Ďalšie kroky teraz spočívajú len v jej monitorovaní a práci na stabilizácii.”

Nicole a jej manžel, letecký inštruktor amerického námorníctva Mike, sú manželmi už štyri roky. Okrem malej Belly majú aj dvojročného syna Tommyho.

Mladý pro-life katolícky pár v správach pre LifeSiteNews prostredníctvom sociálnych sietí uviedol, že o vzácnom stave Belly’sa dozvedeli, keď išli na ultrazvukové vyšetrenie len v 13. týždni’tehotenstva.

Podľa Nicole sa počas vyšetrenia spolu s Mikeom dozvedeli dve veci:

“Je to neuveriteľne zriedkavé a nie je známa žiadna príčina,” Nicole povedala: “Ani Mike, ani ja nemáme v rodine žiadnu históriu vrodených chýb, takže to bol pre nás šokujúci šok. Okrem toho som absolvovala genetické testy a amniocentézu, ktoré nepreukázali žiadnu genetickú príčinu.”

Po prežití šoku z diagnózy by manželia následne pretrpeli opakované odporúčania lekárov ukončiť život Belly’v maternici.

“Nikdy nezabudnem na to, ako nám vysoko rizikový lekár povedal ‘buď teraz ukončíte tehotenstvo, alebo sa budete ďalej len pozerať, ako vaše dieťa zomiera,’” povedala Nicole.

“Bolo to neuveriteľne ťažké počuť, smútila som celé týždne a cítila som všetky negatívne emócie v knihe,” spomínala Nicole. “Prešla som si veľmi temnými časmi. Lekári na nás neustále tlačili, aby sme ukončili tehotenstvo, a zdalo sa, že každé stretnutie, na ktoré sme išli, prinášalo horšie a horšie správy, takže lekári na to tlačili ešte viac.”

“Ak môžem niečo úprimne povedať…, tak to, že v takýchto situáciách sa na začiatku začnete cítiť naozaj sami,” povedal Mike pre LifeSite.

Ale Nicole (konvertitka na katolícku vieru) a Mike (kolíska katolíkov, ktorý sa k viere vrátil na vysokej škole) mali k dispozícii silnejšie a užitočnejšie zdroje ako lekári” pochmúrne odporúčania.

“Modlili sme sa, rozprávali sme sa s naším kňazom a mali sme veľa rozhovorov medzi [nami] dvoma,” povedala Nicole. “Nakoniec, my nie sme Boh a nepoznáme”jeho plán.”

“Napriek všetkým ťažkostiam, ktorými malá Bella prechádzala, bola stále živá a pohybovala sa v mojom lone,” povedala pre LifeSite. “Bojovala a našou úlohou číslo 1 ako rodičov je chrániť ju a bojovať za ňu. Je to Božie’dieťa a je neskutočne milovaná.”

“Mike a ja stále hovoríme, že ak je na tomto svete niečo, za čo sa oplatí bojovať, sú to”vaše vlastné deti,” povedala mladá matka.

Mike povedal, že sa s Nicole “rozhodli bojovať za Bellu, pretože to je napokon”práca rodiča.”

“Našou úlohou nie je vzdať sa svojich detí alebo sa hrať na Boha,” povedal pre LifeSite. “Je zásadné, aby sme sa ako rodičia nikdy nevzdali svojich detí bez ohľadu na to, čo to stojí.”

Odhodlaní dať svojmu dievčatku všetky možné šance na prežitie, Mike a Nicole našli lekára v Detskej’nemocnici vo Filadelfii, ktorý im bol ochotný pomôcť.

“Po skúsenostiach s vysokorizikovými lekármi v mojom rodnom meste som mala pocit, že zakaždým, keď som tam išla, bolo to len samé ničnerobenie,” povedala Nicole a dodala, že “mala šťastie, že našla doktora Heuera v [Detskej’nemocnici vo Filadelfii], ktorý mi hneď povedal, že zázraky sa dejú každý deň a že videl veľa prípadov, ako bol ten môj, keď sú deti bojovníkmi a všetkým dokážu, že sa mýlili.” 

Vtedy bola Nicole v 32. týždni tehotenstva, okamžite si dohodla stretnutie s doktorom Heuerom a spolu s Mikom odleteli do Philadelphie.

“Tím bol neuveriteľný a ubezpečil nás, že bude s nami na každom kroku a urobí všetko, čo je v ich silách, aby bojoval za bábätko Bellu,” povedala Nicole.

Napriek krutým predpovediam ostatných lekárov sa Bella narodila predčasne, ale živá a “stále bojuje” 13. júla po núdzovom cisárskom reze.

Počas celého utrpenia Nicole a Mike povedali, že ich rodina bola požehnaná obrovskou podporou členov rodiny a priateľov. 

“Bolo by ľahké povedať, že sme to všetko zvládli sami, ale to nemôže byť ďalej od pravdy,

“Mike povedal: “Nemôžem sa dostatočne poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli a podporili nás … Láska, ktorú od všetkých cítime, je neuveriteľná.”

“Pán sa stará a poskytol nám ten najlepší tím, ktorý máme na svojej strane,” povedala Nicole. “Je to tá najťažšia vec, akou sme kedy museli prejsť, a to”sa ešte len začína, no nikdy sme sa necítili takí vďační a postaraní. Sme naozaj, naozaj požehnaní.”

Mladý pár povedal, že ich viera im poskytla morálnu jasnosť, keď sa pohybovali Bella’diagnóza a starostlivosť.

“To ma udržalo vo viere aj počas našej cesty za životom, pretože to vôbec nebolo ľahké,” povedala Nicole a dodala, že “to bolo jednoduché, pretože Božie slovo má jasný význam a Boh miluje všetky [H]ovie deti.”

“Cirkev a naše spoločenstvo sa zdvihli a postarali sa o nás viac spôsobmi, než dokážem vôbec spočítať,” povedal Mike a vysvetlil, že táto skúška posilnila jeho odhodlanie “[n]ikdy sa nevzdávať.”

“[L]ife je jednoduché, len’to nie je ľahké,” povedal. “Teraz som hrdým otcom dvoch detí. Môže sa stať čokoľvek a teraz je to v rukách Božích. Ale aj’keď je to len na pár dní, musím vidieť svoje dievčatko.”

Stránka GoFundMe, ktorú založil Mikeov a Nicole priateľ na podporu mladej rodiny pri starostlivosti o ich novorodenca počas nevyhnutnej liečby je prístupná tu.