CCHD-Silence-1-810x500.jpg

Katolícka kampaň za ľudský rozvoj sa odmlčala po odhalení jej financovania pro-LGBT a pro-potratových organizácií

56
Kultúra smrti

POZNÁMKA: Akcia na konci článku!

Počas víkendu Lepanto Institute dostal list od biskupa Timothyho Seniora, súčasného predsedu podvýboru pre Katolícku kampaň za ľudský rozvoj (CCHD), v ktorom zabuchol dvere akejkoľvek diskusii o vážnych obavách týkajúcich sa príjemcov grantov CCHD a zároveň odmietol zverejniť najnovší zoznam grantov. Napriek ráznemu záväzku CCHD’fungovať na najvyššej úrovni… transparentnosti,” tento list vedenia CCHD’dokazuje opak.

V novembri minulého roka Lepanto Institute zverejnil správu, z ktorej vyplýva, že viac ako 30 percent organizácií, ktoré v rokoch 2020-2021 získali finančné prostriedky od CCHD, porušovalo katolícke morálne učenie a grantové smernice CCHD prostredníctvom propagácie potratov, antikoncepcie, ideológií LGBTQ a otvoreného marxizmu. Z 11 249 000 dolárov, ktoré CCHD rozdelila v rokoch 2020 - 2021, išlo 3 430 000 dolárov organizáciám konajúcim proti Svätej Matke Cirkvi. Príkladom organizácie, o ktorej CCHD odmieta hovoriť, je ABLE NH, ktorá dostala od CCHD 40 000 USD a je partnerom plánovaného rodičovstva, propaguje masturbáciu a presadzuje LGBTQ ideológie.  Ďalším príkladom je Faith in Florida (40 000 USD), ktorá veľmi verejne odsúdila zrušenie rozsudku Roe v. Wade a zaviazala sa brániť potraty “ako právo.  CTUL (60 000 USD) aktívne viedla kampaň za socialistických politických lídrov a aktívne presadzovala LGBTQ ideológie, zatiaľ čo Ostara Initiative (65 000 USD) aktívne pracuje na pomoci uväzneným ženám získať prístup k potratom. Analýzu správy si môžete prečítať tu a kompletný zoznam klikateľných správ pre porušujúce organizácie nájdete tu.

Napriek zisteniam tejto správy CCHD rázne odmietlo odpovedať na akékoľvek otázky alebo obavy.  Inštitútu Lepanto sa ozvali stovky podporovateľov, ktorí za posledných osem mesiacov poslali e-mail a zavolali predstaviteľom CCHD, aby sa opýtali na skupiny vyprofilované v našej správe, a ani jeden z nich nedostal odpoveď.  Všetci uviedli, že úradníci CCHD im nedvíhajú telefóny a neodpovedajú ani na e-maily.

Jednou z hlavných otázok, ktoré podporovatelia adresovali úradníkom CCHD, je, kedy bude zverejnený ďalší zoznam grantov CCHD.  Odpoveďou zo strany CCHD je opäť   neodpovedanie.  Posledný zoznam grantov, ktorý CCHD zverejnilo, je na roky 2020 - 2021 a bol zverejnený vo februári 2022. Napriek tomu, že tvrdí, že “každý rok zverejňuje zoznam posledných príjemcov grantov online,” je to už takmer rok a pol, čo bol zverejnený posledný zoznam príjemcov grantov, a viac ako rok, čo boli granty na roky 2021-2022 naplnené, ako je možné vidieť tu.. CCHD jednoducho nemá dôvod tento zoznam grantov zatajovať, okrem toho, že chce svojich grantistov ukryť pred vyšetrovateľmi, čím dokazuje svoje odmietanie transparentnosti.

Na stránke CCHD’s “Stránka s často kladenými otázkami” si robí tri nároky na úplnú transparentnosť. Hneď v prvej vete stránky CCHD tvrdí:

Jako oficiálna agentúra katolíckych biskupov v Spojených štátoch amerických pre boj proti chudobe CCHD pôsobí na najvyššej úrovni vernosti cirkevnému učeniu, integrity a transparentnosti vo svojom poslaní poskytovať rozhodujúcu podporu ľuďom zažívajúcim chudobu.

Pod otázkou “Aké iniciatívy CCHD financuje?" CCHD vysvetľuje typy grantov, ktoré poskytuje, a na záver uvádza:

Od začiatku svojej činnosti v roku 1970 CCHD udelilo viac ako 440 miliónov dolárov v grantoch, ktorými podporilo takmer 12 000 komunitných, zdola vedených organizácií. CCHD sa zaviazala k transparentnosti a naďalej každý rok zverejňuje zoznam posledných príjemcov grantov na internete.

Prvá otázka pod nadpisom “CCHD’katolícka identita” je otázka: “Je CCHD katolícka?” Po zozname údajných “tém” CCHD’ týkajúcich sa katolíckeho učenia nasleduje nasledujúca položka:

Verné hospodárenie: CCHD sa snaží efektívne a verne využívať zdroje—finančné, inštitucionálne a ľudské—na rozvoj poslania CCHD’zodpovedným a transparentným spôsobom.

Tým, že CCHD neodpovedá na telefonáty znepokojených katolíkov ani neposkytuje žiadne odpovede zaslané elektronickou poštou, dokázala nadovšetko, že nemá záujem o zodpovednosť a absolútne NIE JE “transparentná.”

Pretože CCHD’vytrvalo odmieta odpovedať na otázky týkajúce sa správy Lepanto Institute’2022 o príjemcoch grantov CCHD a pretože CCHD odmietla zverejniť zoznam grantov na roky 2021-2022 alebo uviesť, kedy môžu veriaci katolíci očakávať jeho zverejnenie, Michael Hichborn z Lepanto Institute poslal sériu listov súčasnému predsedovi CCHD’bp. Timotejovi Seniorovi z Harrisburgu v Pensylvánii, počnúc májom. Bp Senior’v poslednom liste potvrdil, že vychvaľovaná “transparentnosť” CCHD je fraška, keď odmietol čo i len pripustiť možnosť diskusie.

Náš prvý list poskytol Bp Seniorovi niekoľko informácií o problémoch v CCHD a o jasnom nedostatku transparentnosti, ktorý prichádza od jej vedenia. Tento list bol zaslaný doporučenou poštou, ktorá si vyžaduje podpis, dňa 04. mája 2023. Bol prijatý 08. mája 2023 a podpísala sa zaň Betsy Myersová. Náš druhý list z 25. mája je odpoveďou na jeho odpoveď a žiadosťou o stretnutie. Tretí list, zaslaný 30. júna, bol pripomienkou žiadosti o stretnutie. V poslednom liste od pátra seniora z 19. júla sa jednoducho uvádza, že naše obavy prerokovali vo vnútri spoločnosti a ďalej s nami nebudú komunikovať. Z tohto dôvodu je naším jediným východiskom informovať laikov a ostatných biskupov Spojených štátov, že CCHD odmieta byť transparentná a odpovedať na vážne obavy nás a ostatných veriacich laikov. Nasleduje záznam komunikácie medzi Inštitútom Lepanto a biskupom seniorom.

Toto je prvý list, ktorý sme poslali biskupovi seniorovi:

3. mája 2023

Jeho Excelencia, Najdôstojnejší pán Timotej Senior
4800 Union Deposit Rd.
Harrisburg, PA 17111-3710

Vaša Excelencia,

Modlím sa, aby Vás tento list našiel v dobrom zdravotnom stave, keď sa udomácňujete vo svojom úrade ako nový biskup v Harrisburgu. Píšem Vám však dnes ako predseda Katolíckej kampane za ľudský rozvoj (CCHD).

Počas posledných pätnástich rokov som vykonával hĺbkové vyšetrovanie organizácií, ktoré dostávajú finančné prostriedky od CCHD, pričom sa ukázalo, že mnohé z nich sa výrazne podieľajú na propagácii závažného morálneho zla.  Keď som v roku 2008 začal s týmto výskumom, úprimne som veril, že to, čo som o príjemcoch grantov zistil, je vážnym nedopatrením, a úprimne som si myslel, že poskytnutie týchto informácií CCHD a biskupom povedie k vnútornému vyšetrovaniu s opatreniami, ktoré zabezpečia, že sa takéto nedopatrenia už nikdy nebudú opakovať. V roku 2010 som bol poučený a plný nádeje, keď môj výskum viedol k sérii stretnutí so zamestnancami CCHD a dokonca k ‘procesu revízie a obnovy’, ktorý zahŕňal môj návrh, aby CCHD mala špecifikovanú smernicu zakazujúcu príjemcom grantov byť členmi iných organizácií, ktoré priamo konajú proti katolíckej morálnej a sociálnej náuke. Táto nádej však čoskoro zhasla, pretože pracovníci CCHD ma ukameňovali tým, že sa odmietali podeliť o informácie alebo vysvetliť, ako niektorí príjemcovia grantov naďalej dostávali finančné prostriedky, a to aj po tom, čo sme im poskytli nespochybniteľné dôkazy o tom, že títo príjemcovia grantov porušujú grantové smernice CCHD.

V roku 2012 bola všetka komunikácia s CCHD ukončená po tom, čo som riaditeľovi CCHD poskytol priamy dôkaz o tom, že nadácia Gamaliel Foundation klamala o svojom vzťahu s Hnutím za spravodlivú imigračnú reformu (FIRM). Stručne povedané, po predložení informácií riaditeľovi CCHD pre Pittsburskú diecézu o tom, že Gamaliel bol členom a členom výkonného výboru FIRM, pričom FIRM zaujal oficiálne stanovisko k manželstvám osôb rovnakého pohlavia ‘, môj tím dostal list od toho istého riaditeľa CCHD, v ktorom sa tvrdilo, že Nadácia Gamaliel ‘ prerušila vzťahy s FIRM v máji 2010.Keďže som mal dôkaz z vlastnej webovej stránky nadácie Gamaliel, že bola členom FIRM v roku 2011 a bola vybraná, aby pokračovala ako člen riadiaceho výboru FIRM v roku 2012, vedel som s absolútnou istotou, že nadácia Gamaliel klamala. Môj tím a ja sme tento dôkaz poskytli riaditeľke CCHD v Pittsburghu, ktorá bola z toho veľmi rozrušená a povedala, že ho odovzdá Ralphu McCloudovi, aby dostal ďalšie pokyny. Jedinou odpoveďou, ktorú sme kedy dostali, bol jednoriadkový e-mail od pána McClouda, v ktorom zrušil naše nadchádzajúce stretnutie slovami: ‘V súčasnosti nevidíme dôvod na stretnutie.’

Povedal som vám to preto, lebo chcem, aby ste pochopili, že sme pred zverejnením akýchkoľvek informácií o príjemcoch grantov CCHD predostreli naše zistenia CCHD v nádeji, že sa nám podarí objasniť prípadné nedorozumenia a pomôcť CCHD vyhnúť sa financovaniu organizácií, ktoré konajú proti Cirkvi. Žiaľ, komunikáciu s nami prerušila práve CCHD.

Odvtedy, a keďže sa pán McCloud rozhodol odmietnuť akúkoľvek ďalšiu komunikáciu so mnou, pokračujem v skúmaní príjemcov grantov CCHD a vypracúvam správy o tom, čo sme zistili, aby sa veriaci mohli informovane rozhodnúť, či ide o organizácie, ktoré chcú vidieť dostávať svoje vlastné dary.

CCHD na stránke s najčastejšími otázkami na webovej stránke USCCB tvrdí:

‘Ako oficiálna agentúra katolíckych biskupov Spojených štátov amerických pre boj proti chudobe CCHD pôsobí na najvyššej úrovni vernosti cirkevnému učeniu, integrity a transparentnosti vo svojom poslaní poskytovať kritickú podporu ľuďom, ktorí zažívajú chudobu.’ (zvýraznenie pridané)

Aby CCHD fungovalo s najvyššou úrovňou transparentnosti, ako tvrdí, malo by to zahŕňať riešenie vážnych obáv na priame dôkazy týkajúce sa organizácií, ktorým poskytuje finančné prostriedky.  Osobne som dostal stovky e-mailov a telefonátov od veriacich katolíkov, ktorí sú mimoriadne frustrovaní z kotlebovských výpovedí a (v poslednom čase) z úplnej absencie odpovede, ktorú dostali od CCHD. Títo veriaci katolíci, ktorí sa snažia získať podrobné odpovede na priame otázky týkajúce sa konkrétnych príjemcov grantov CCHD, dostávajú konzervované odpovede, ktoré sa nikdy nezaoberajú žiadnou z konkrétnych otázok.  A v poslednej dobe sa zdá, že zamestnanci CCHD vo Washingtone už nedvíhajú telefóny ani neodpovedajú na e-maily.

K tomu všetkému je zverejnený zoznam príjemcov grantov CCHD’už dva roky neaktuálny. Posledný zoznam grantov zverejnený na webovej stránke CCHD je na roky 2020 - 2021 a bol zverejnený vo februári 2022. Teraz, o celý rok a tri mesiace neskôr, zostáva posledným verejne dostupným zoznamom grantov.

Ak CCHD ‘pracuje na najvyššej úrovni… transparentnosti,’ ako tvrdí, potom by to prinajmenšom znamenalo, že zverejňuje svoj posledný zoznam príjemcov grantov. Znamenalo by to však aj poskytovanie priamych odpovedí veriacim katolíkom, ktorí žiadajú vysvetlenie o použití finančných prostriedkov pre konkrétne organizácie konajúce v rozpore s morálnym a sociálnym učením Katolíckej cirkvi.

Vzhľadom na to všetko mám tri otázky, s ktorými mi, dúfam, pomôžete:

  • Prečo stále nie je zverejnený zoznam grantov CCHD na roky 2021-2022 a kedy môžeme očakávať jeho zverejnenie?
  • Môžeme očakávať, že veriaci katolíci dostanú rýchle odpovede a jasné odpovede na svoje obavy týkajúce sa organizácií, ktorým CCHD udeľuje granty?
  • Bolo by možné, aby som si s vami sadol a prediskutoval svoje vážne obavy týkajúce sa príjemcov grantov CCHD?

Prosím, vedzte, že sa za Vašu Excelenciu modlím.

S úctou Váš v Kristovi,
Michael Hichborn
Prezident, Lepanto Institute

Toto je podpísaná doručenka potvrdzujúca doručenie tohto listu.

Dňa 19. mája sme dostali nasledujúcu veľmi krátku odpoveď od bp. Seniora, v ktorej nám len poďakoval za naše obavy a uviedol, že list odovzdal Ralphu McCloudovi.

Tento list sme poslali 25. mája a na ktorý sme zatiaľ nedostali odpoveď. Všimnite si, že náš prvý list bol zaslaný diecéze Harrisburg a musel byť postúpený jeho kancelárii vo Filadelfii, pretože jeho splátka bola až 21. júna. Keďže náš list sme dostali 30. mája, adresa uvedená na jeho hlavičkovom papieri by mala byť pre neho dobrou adresou:

25. mája 2023

Jeho Excelencia, Najdôstojnejší pán Timotej Senior
Kancelária rektora kňazského seminára
222 N. Seventeenth St, Suite 930
Philadelphia, PA 19103-1299

Vaša excelencia,

Ďakujem Vám za Váš list z 19. mája 2023, ktorý je odpoveďou na môj list z 3. mája týkajúci sa Katolíckej kampane za ľudský rozvoj. Zároveň Vám chcem poďakovať za to, že ste tento list poskytli pánovi Ralphovi McCloudovi, pretože táto záležitosť sa ho veľmi týka.

Ako som vám už spomenul vo svojom predchádzajúcom liste, obavy týkajúce sa CCHD siahajú od vážnych problémov týkajúcich sa príjemcov grantov až po nedostatok transparentnosti zo strany byrokratického vedenia CCHD. Pán McCloud a jeho tím nedvíhajú telefóny ani neodpovedajú na e-maily týkajúce sa týchto príjemcov grantov a teraz je zverejnený zoznam príjemcov grantov CCHD dva roky neaktuálny. Hoci ste pánovi McCloudovi poslali môj list, nemám žiadnu dôveru, že to nejakým spôsobom vyrieši alebo vyrieši obavy, ktoré som uviedol vo svojom liste.

Vzhľadom na závažnosť a rozsah obáv, ktoré som vyjadril, a pretože tieto obavy zahŕňajú aj pána McClouda, žiadam Vašu Excelenciu o stretnutie nás troch v čo najkratšom čase, aby sme otvorene prediskutovali tieto záležitosti a dúfam, že nájdeme riešenie.  Zo svojej strany by som chcel mať možnosť osobne Vám ako predsedovi CCHD predložiť dôkazy, ktoré som zhromaždil v súvislosti s nemorálnymi aktivitami príjemcov grantov CCHD, a prediskutovať nedostatok transparentnosti zo strany zamestnancov CCHD. Pán McCloud by sa mal zúčastniť na stretnutí a poskytnúť odpovede na moje obavy, aby Vaša Excelencia mala pevné zastúpenie oboch strán a úplný obraz o prebiehajúcich verejných sporoch týkajúcich sa grantov CCHD.

Dúfam, že toto stretnutie poskytne spravodlivé vypočutie obom stranám, čo nám umožní plne vyjadriť naše sťažnosti a dúfam, že sa dopracujeme k skutočným riešeniam.

S úctou Váš v Kristovi,

Michael Hichborn
Prezident, Lepanto Institute

Tu je sledovací systém USPS, ktorý uvádza, že náš list bol prijatý 30. mája.

Keďže sme ani po mesiaci nedostali odpoveď na tento list, poslali sme mu ďalší list, v ktorom sme uznali, že jún bol pre neho náročný a že možno nemal čas odpovedať. Uviedli sme však, že táto záležitosť je naliehavá, a zopakovali sme našu nádej, že sa budeme môcť stretnúť. Keďže od doručenia nášho posledného listu uplynul už takmer mesiac a od predchádzajúceho listu deväť týždňov, sme presvedčení, že sme mu poskytli dostatok času a príležitostí na to, aby na našu žiadosť reagoval.

Tento je tretí list, ktorý sme mu poslali:

30. júna 2023

Jeho Excelencia, Najdôstojnejší pán Timotej starší
4800 Union Deposit Rd.
Harrisburg, PA 17111-3710

Vaša Excelencia,

Najprv vám chcem zablahoželať k vašej inštalácii za nového harrisburského biskupa. Ubezpečte sa, prosím, o našich modlitbách, keď sa ujmete svojej novej úlohy.

Chcel som len nadviazať na list, ktorý som Vám poslal 25. mája.  Vzhľadom na to, ako ste museli byť zaneprázdnený, keď ste sa presťahovali na nové miesto, pripravovali ste sa na inštaláciu a zúčastnili ste sa letného zhromaždenia USCCB’chápem, že ste môj list mohli prehliadnuť alebo ste naň nemohli odpovedať.  Napriek tomu, keďže záležitosť, o ktorej som Vám písal, má istú naliehavosť a vážnosť, prikladám kópiu listu v nádeji, že sa čoskoro podarí niečo dohodnúť.

S úctou Váš v Kristovi,

Michael Hichborn
Prezident, Lepanto Institute

Tu je podpísané potvrdenie o prijatí listu 3. júla:

Toto je list od pátra seniora z 19. júla, ktorý sme dostali cez víkend.

AKCIA ITEM:

CCHD tvrdí, že je transparentné, ale odmieta diskutovať o vážnych obavách týkajúcich sa jeho príjemcov grantov a odmieta zverejniť svoj najnovší zoznam grantov. Pravdou je, že CCHD NIE JE transparentná a snaží sa zakryť svoje finančné aktivity, aby mohla naďalej klamať katolíkov sediacich v laviciach a posielať im dary bez akejkoľvek kritiky. Toto podvodné správanie sa musí skončiť!

Prosím, kontaktujte biskupa Timothyho Seniora a úctivo ho požiadajte, aby 1) nariadil CCHD NEODKLADNE zverejniť najnovší zoznam grantov a 2) stretol sa s Ralphom McCloudom a Michaelom Hichbornom, aby otvorene a transparentne prediskutovali obavy, ktoré sme vyjadrili v súvislosti s príjemcami grantov CCHD, a ignorovanie úplnej transparentnosti zo strany CCHD’v súvislosti so zverejňovaním zoznamov grantov CCHD alebo odpovedaním na otázky veriacich katolíkov či už telefonicky alebo e-mailom.  

Až 21. júna bol biskup senior inštalovaný za nového biskupa Harrisburskej diecézy, jeho adresa je:

Jeho Excelencia, Najdôstojnejší pán Timothy Senior
4800 Union Deposit Rd.
Harrisburg, PA 17111-3710

Prosím, kontaktujte aj svojho biskupa (tu’je odkaz na kontaktné údaje vášho biskupa’)  spýtajte sa svojho biskupa, ako môže CCHD tvrdiť, že sa zaviazala k úplnej transparentnosti, a pritom odmieta riešiť skutočné obavy alebo zverejniť svoj najnovší zoznam grantov. Priložte výtlačky správ na ABLE NH, Faith in Florida, CTUL a Ostara Initiative.  

Prevzaté so súhlasom Lepantského inštitútu