bidens-810x500.jpg

Senátor Grassley zverejnil odtajnený dokument, v ktorom tvrdí, že Biden na Ukrajine podplácal

28
Kultúra smrti

Republikánsky americký senátor Chuck Grassley z Iowy minulý týždeň zverejnil dlho očakávaný dokument whistleblowera, v ktorom tvrdí, že prezident USA Joe Biden a jeho škandalózny syn Hunter sa zapojili do mnohomiliónovej úplatkárskej schémy s ukrajinskou ropnou spoločnosťou v čase, keď bol Joe Biden viceprezidentom USA.

Obvinenia, ktoré vzniesol anonymný whistleblower, sú zaznamenané vo formulári FBI FD-1023 z 30. júna 2020, pričom zdrojové hlásenie je z 26. júna 2020. Dokument obsahuje rozsiahle podozrenia, že Bidenovci mohli dostať milióny dolárov za pomoc pri sprostredkovaní prepustenia štátneho zástupcu, ktorý viedol trestné vyšetrovanie dnes už neexistujúcej ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Burisma Holdings.

Zverejnenie odtajneného dokumentu prichádza po tom, čo Grassley spolu s ďalšími poslancami FBI zaslal list, v ktorom požadoval zverejnenie neredigovaného formulára.

“[Vďaka] whistleblowerom teraz svet môže vidieť, čo [som’videl [a] čo sa FBI snažila utajiť,” senátor Grassley tweetol v štvrtok. “Vážne obvinenia od [dôveryhodného] zdroja FBI.”

“Čo urobila FBI, aby vyšetrila????” sa spýtal.

Nemenovaný dôverný ľudský zdroj (CHS) v dokumente tvrdí, že Mjanmarsko sa v roku 2015 snažilo vymaniť z vyšetrovania, ktoré vtedy viedol ukrajinský generálny prokurátor Viktor Šokin. 

Ak sa Burisma snažila zabezpečiť potenciálne lukratívne spojenie s americkouropnou a plynárenskou spoločnosťou, Hunter Biden údajne dostal pozíciu v predstavenstve Burisma’s cieľom “ochrániť nás prostredníctvom svojho otca pred všetkými druhmi problémov,” podľa dokumentu. Oznamovateľ uviedol, že finančný riaditeľ spoločnosti Burisma Mykola Zlochevsky mu povedal, že mladší Biden nie je’inteligentný, ale že ho ponechali v predstavenstve, “aby bolo všetko v poriadku.”

Podľa dokumentu sa Zlochevsky vyjadril aj o výplate 10 miliónov dolárov v súvislosti s plánovanou fúziou, pričom 5 miliónov dolárov bolo vyplatených “jednému Bidenovi” a ďalších 5 miliónov dolárov “inému Bidenovi.”

Dokument uvádza, že “CHS nebolo jasné, či tieto údajné platby už boli uskutočnené.” 

Zlochevsky však údajne povedal CHS, že je “príliš neskoro na to, aby zmenil svoje rozhodnutie,”čo si whistleblower vyložil tak, že Bidenovcom už bolo zaplatené, “pravdepodobne ‘aby sa vysporiadali so Shokinom.”

Podľa dokumentu informátora finančný riaditeľ spoločnosti Burisma’naznačil, že sa cítil byť k platbám donútený.

Biden neskôr verejne priznal,že pohrozil Ukrajine zadržaním pomoci vo výške 1 miliardy USD, ak’nevyhodí Šokina. Iné správy tvrdia, že Biden sa zapojil do Šokinovho’zosadenia, pretože ukrajinský prokurátor zlyhal pri vyšetrovaní korupcie v krajine.

Po zverejnení dokumentu s informátormi sa konzervatívni politici a komentátori rýchlo vyjadrili k významnému obsahu obvinení, ktoré boli zverejnené minulý týždeň. Niektorí z nich konkrétne vyzvali predstaviteľov federálnych orgánov činných v trestnom konaní, aby sa vyjadrili k podstate tvrdení.

“Je’čas vyšetriť tieto závažné obvinenia z korupcie,” reagoval republikánsky senátor USA Marsha Blackburn z Tennessee.

“Tu’je ohromujúci dokument, ktorý zverejnil Chuck Grassley a ktorý by si mal každý prečítať,” povedal nadchádzajúci republikánsky prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy. 

“Tri jasné otázky pre Merricka Garlanda a ministerstvo spravodlivosti,” pokračoval Ramaswamy. “Vyšetrili ste tieto veľmi dôveryhodné obvinenia Joea a Hunter Bidenovcov z podplácania? Alebo ste ich úplne ignorovali? Ak by ste v tom istom FD-1023 nahradili ‘Bidena’ ‘Trumpa’, čo by ste urobili?"

Breitbart poznamenal, že dátumy uvedené v dokumente ďaleko predbiehajú príbeh New York Post o laptope Huntera Bidena, ktorý obsahoval hromady škandalóznych a usvedčujúcich fotografií a dokumentov vrátane správ týkajúcich sa jeho pochybných zahraničných obchodných vzťahov v krajinách ako Ukrajina, Rusko a Čína. Notebook obsahoval desiatky e-mailov a textov, ktoré naznačovali, že Bidenova rodina zarábala milióny dolárov vďaka tomu, že Hunter’sprostredkovával stretnutia svojho otca s obchodnými záujmami po celom svete.

Bývalí spravodajskí dôstojníci v bezprostrednom predstihu pred prezidentskými voľbami 2020 vyhlásili, že autentický laptop bol v skutočnosti ruskou dezinformáciou, potenciálne naklonil voľby v prospech Joea Bidena.

Prezident Biden sa vehementne odmietol obvinenia z účasti na obchodných transakciách svojho syna’napriek tomu, že dôkazy naznačujú, že svojho syna rozprával o jeho angažovanosti v čínskej ropnej spoločnosti CEFC minimálne v jednom prípade. Navyše správa, ktorú údajne v roku 2017 poslal mladší Biden čínskemu spolupracovníkovi zrejme naznačovala, že Joe bol priamo zapojený do obchodných záležitostí svojho syna’