GettyImages-1242147085-810x500.jpg

Člen Snemovne reprezentantov vyzýva Kongres, aby "kriminalizoval" CBDC: "Nástroj na nátlak a kontrolu

22
Kultúra smrti

Zástupca USA vyzval Kongres, aby zakázal a “kriminalizoval” digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) a odsúdil ich ako “nástroj nátlaku a kontroly.”

“Federálny rezervný systém buduje finančnú obdobu Hviezdy smrti,” napísal na Twitteri zástupca amerického Kongresu. Warren Davidson (R-OH) v nedeľu, pričom zverejnil snímku obrazovky s inzerátom “Sr. Crypto Architect” na navrhovanie technológie CBDC vo Federálnej rezervnej banke v San Franciscu.

“Digitálna mena centrálnej banky (CBDC) kazí peniaze na nástroj nátlaku & kontroly,” Davidson pokračoval a dodal: “Kongres musí urýchlene zakázať a následne kriminalizovať akékoľvek snahy o návrh, budovanie, vývoj, testovanie alebo zriadenie #CBDC.”

Kongresman ďalej citoval z práce opis, v ktorom sa navrhuje, aby Rada guvernérov Federálneho rezervného systému’ktorá dohliada na všetkých dvanásť federálnych rezervných bánk v USA a pomáha vykonávať menovú politiku USA, mohla požadovať zavedenie CBDC.

“Budete priamo spolupracovať s manažmentom… a dodávateľmi s cieľom zabezpečiť, aby bol Federálny rezervný systém dobre pripravený navrhnúť, vyvinúť a implementovať technológiu na podporu CBDC, ako to môže požadovať Rada guvernérov,” uvádza sa v pracovnej ponuke zverejnenej na Indeed.

Jeden používateľ Twitteru namietol, že “podpora zákazu CBDC’je jednoducho nepochopením toho, čo sú a čím majú byť,” a naznačil, že zabezpečenie “ochrany súkromia” a ďalšej “ochrany spotrebiteľa[s]” stačí na to, aby boli CBDC prijateľné.

Davidson v odpovedi argumentoval, že “peniaze by nemali byť programovateľné centrálnym orgánom,” a nemali by vyžadovať “povolenie” na peer-to-peer transakcie.

Eswar Prasad, vedúci profesor obchodnej politiky na Cornell University, nedávno pripustil počas letného zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF), že CBDC môžu vlády využívať na kontrolu nákupov, a priznal, že takúto moc považuje za pozitívny vývoj.

“Mohli by ste mať, ako tvrdím vo svojej knihe, potenciálne lepší — niekto by to mohol považovať za temnejší svet — kde vláda rozhodne, že jednotky peňazí centrálnej banky sa môžu použiť na nákup niektorých vecí, ale nie iných vecí, ktoré považuje za menej žiaduce, ako napríklad munícia alebo drogy alebo pornografia alebo niečo podobné,” povedal Prasad. “A to je z hľadiska použitia CBDC veľmi silné.”

Vláda USA už vyhlásila, že vynakladá všetky sily na vývoj a vydanie CBDC. Výkonné nariadenie 14067 vydané 9. marca 2022 vyhlásilo, že Bidenova administratíva “kladie najvyššiu naliehavosť na výskumné a vývojové úsilie v oblasti potenciálnych možností návrhu a nasadenia CBDC Spojených štátov,” a vyzvalo na analýzu jeho “potenciálnych dôsledkov.”

Aj keď sa vo vyhláseniach Bieleho domu neuvádza, kedy by sa takýto CBDC vyvinul a zaviedol, finančný poradca Joe Brown upozorňuje, že infraštruktúra pre americký CBDC sa už v tichosti vyvíja vo forme digitálnej služby okamžitých platieb s názvom FedNow.

15. marca Federálny rezervný systém oznámil, že FedNow bude spustená v júli 2023. FedNow umožňuje “nepretržité zúčtovanie…, ktoré prebieha okamžite z banky do banky.”

“Táto infraštruktúra obchádza veľkú časť potreby súčasnej bankovej infraštruktúry, čo je účelom digitálnej meny centrálnej banky,” Brown vysvetlil na svojom videoblogu, pričom tvrdí, že FedNow pripravuje pôdu pre CBDC tým, že si každý “otvorí účet priamo vo Federálnom rezervnom systéme, centrálnej banke…”

“Tým sa účel celého bankového systému skutočne mení na infraštruktúru pre CBDC,” pokračoval Brown s tým, že by to “centralizovalo všetko pod jednou strechou.”

“A keď sa tento systém vybuduje, keď sa v ňom vyriešia všetky problémy…, potom budú mať k dispozícii základ, na ktorom sa bude dať vybudovať Gen 2, verzia 2 CBDC. Jediné, čo by zostávalo urobiť, by bolo, aby si každý otvoril účet priamo vo Fede.”

Snahy Kongresu o zákaz CBDC nedávno spustili Tom Emmer (R-MN), člen väčšiny v Snemovni reprezentantov USA, aSenátor Ted Cruz. 

V februári Emmer predložil zákon CBDC proti sledovaniu štátu, ktorého spolusponzormi sú Davidson a ďalší republikáni, s cieľom “zastaviť snahy” D.C. vydať CBDC, ktorý “zbavuje Američanov ich práva na finančné súkromie.”

Väčšinový bičík varoval 9. marca v Cato Institute, D.C.-so sídlom v libertariánskom think tanku, že myšlienka CBDC ako “vládou kontrolovaných programovateľných peňazí”, ktoré môžu byť  “ľahko ozbrojené na nástroj sledovania”, získava v mocenských sektoroch v krajine na sile.

Komentujúc legislatívu navrhovanú Emmerom, republikán French Hill (AR-R) zdôraznil, že federálna vláda nemá právomoc vydávať CBDC “bez výslovného súhlasu Kongresu.”

Cruz tento bod zdôraznil v legislatíve, ktorú v marci predložil s cieľom zakázať CBDC, podobne ako Emmer’

Však USA. predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell naznačil, že by mohlo dôjsť k pokusu obísť takéto povolenie Kongresu, vyjadril satže “ideálne” by bolo prijať zákon, ktorý by CBDC povolil “a nie, aby sme sa snažili vykladať náš zákon tak, aby to umožňoval.”

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis verejne korigoval Powellovo’vyjadrenie a zdôraznil, že schválenie Kongresom nie je len “ideálne,” ale nevyhnutné.

DeSantis sa zaviazal zakázať CBDC, ak bude zvolený za prezidenta.