ohio-810x500.jpg

Radikálny potratový dodatok sa oficiálne objaví v novembrových voľbách v Ohiu

43
Kultúra smrti

Návrh na vytvorenie dodatku k štátnej ústave, ktorý by v Ohiu zakotvil potraty ako právo, oficiálne získal dostatočný počet platných podpisov na to, aby sa v novembri dostal do hlasovania. Táto správa prichádza v súvislosti s nedávnym prieskumom verejnej mienky, podľa ktorého radikálny dodatok podporuje približne 58 % voličov v Ohiu.

Úradníci štátu v utorok oznámili, že návrh, ktorý vypracovala ACLU v Ohiu, sa objaví na hlasovacom lístku. 

Podľa miestnej pobočky ABC News 5 Cleveland zozbierali skupiny za potraty v priebehu 12 týždňov v celom Ohiu celkovo 700 000 podpisov v prospech volebnej iniciatívy. 

Republikánsky štátny tajomník Frank LaRose určil, že z predložených 700 000 podpisov bolo platných v konečnom súčte 495 938, čím sa prekročila hranica potrebných 413 487 podpisov. LaRose teraz odovzdá iniciatívu Ohijskej volebnej komisii, ktorá vytvorí znenie popisujúce návrh, ktoré bude použité v novembrovom hlasovaní.

Podľa jazyka návrhu, ktorým by sa zmenil článok I ústavy štátu Ohio, “[e]dnotlivec má právo prijímať a vykonávať vlastné reprodukčné rozhodnutia, okrem iného vrátane rozhodnutí o antikoncepcii, liečbe neplodnosti, pokračovaní vlastného tehotenstva, starostlivosti o potrat a interrupcii.”

Státu sa tým zakazuje klásť akékoľvek prekážky “dobrovoľnému výkonu tohto práva jednotlivcom’.”

Iniciatíva síce uznáva právo štátu obmedziť interrupciu po “životaschopnosti plodu”, ale nejasná formulácia by mohla spôsobiť, že toto povolenie by prakticky stratilo zmysel, pretože by kategoricky zakazovalo zákaz interrupcie po”životaschopnosti”, ak by takúto interrupciu lekár považoval za nevyhnutnú “na ochranu života alebo zdravia tehotnej pacientky’s [sic].”

Zástancovia ochrany života uvádzajú, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. Navyše, ako LifeSiteNews už poznamenal, zástancovia života už dlho argumentujú, že takéto “alebo zdravotné” znenie v podstate anuluje zákazy interrupcií tým, že umožňuje interrupcionistom rozhodnúť, že prakticky akýkoľvek interrupcia je “nevyhnutná” na zabezpečenie“zdravia matky.” 

Lídri za život tiež varovali, že jazyk o “nepriamom” zasahovaní do potratov by v skutočnosti eliminoval možnosť Ohia’zaviesť akékoľvek normy týkajúce sa zdravia, bezpečnosti, čakania alebo informovaného súhlasu s touto praxou, poznamenal LifeSite.

Ohio Right to Life (Právo na život) návrh ústavy ostro odsúdilo s argumentom, že by “zakotvil potraty až do narodenia a odstránil všetku ochranu pre nenarodené deti — vrátane možnosti rodiča’zastaviť nátlak na potrat svojho dieťaťa.”

“Žiadame všetkých obyvateľov Ohia, ktorí milujú život, aby sa k nám pripojili a odmietli tento extrémny dodatok,” CEO organizácie Ohio Right to Life Peter Range uvádza vo vyhlásení z 25. júla.

“S vedomím vážneho nebezpečenstva tohto dodatku a toho, že tieto neštátne záujmové skupiny majú stále milióny, ktoré môžu minúť na jeho schválenie, je ešte nevyhnutnejšie, aby každý obyvateľ Ohia, ktorý je za život, hlasoval v auguste tohto roku za Issue 1, aby zabezpečil ochranu našej ústavy, našich nenarodených detí a našich rodín,” povedal Range.

Výraznejšia väčšina obyvateľov Ohia by pri hlasovaní o Issue 1 vyžadovala, aby hlasovala za všetky nové navrhované ústavné dodatky. Zatiaľ čo v súčasnosti je na schválenie navrhovaného dodatku prijateľných 50 % plus jeden hlas za, Issue 1 by zvýšil toto percento na 60 % nadpolovičnú väčšinu.

Prijatie Issue 1 môže byť kľúčové v boji proti radikálnemu návrhu, ak sú súčasné údaje z prieskumov presné.

Nový prieskum USA TODAY Network/Suffolk University medzi 500 pravdepodobnými voličmi v Ohiu, ktorý sa uskutočnil začiatkom tohto mesiaca zistil , že respondenti uprednostňujú pro-potratový dodatok v pomere 58 % - 32 %. USA TODAY uviedla chybu plus mínus 4,4 percentuálneho bodu.

Oponenti opatrenia medzitým argumentovali, že jeho “voľne definované” znenie, zakazujúce akékoľvek priame alebo nepriame zasahovanie alebo zaťažovanie “reprodukčných rozhodnutí” by sa mohlo vykladať tak, že vylučuje informovanie alebo konzultovanie rodičov, ak sa ich dieťa rozhodne pre interrupciu alebo mrzačiaci transrodový zákrok, Fox News upozornil.

Marjorie Dannenfelser, prezidentka organizácie Susan B. Anthony Pro-Life America, argumentovala, že návrh “odstraňuje rodičov z niektorých najdôležitejších zdravotných rozhodnutí ich neplnoletých detí’ako je napríklad oznámenie rodičom pred potratom.”

Podobne argumentoval aj Logan Church, riaditeľ organizácie CatholicVote Ohio, že návrh “je pre Ohio príliš extrémny.”

“V rámci svojho neúprosného útoku na rodičov sa ACLU”navrhovanou novelou snaží vyradiť rodičov z najdôležitejších a život meniacich zdravotných rozhodnutí ich detí”vrátane interrupcií a operácií zmeny pohlavia,” argumentoval.

Doteraz tri štáty (Kalifornia, Michigan a Vermont) prijali dodatky, ktoré explicitne zakotvujú “právo” na interrupciu do ústav svojich štátov bezprostredne po vyhlásení zákona U.Najvyššieho súdu USA’z júna 2022 v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization , v ktorom najvyšší súd krajiny zvrátil federálne “právo na interrupciu” vytvorené v prípade Roe v. Wade (1973).

Doteraz 14 štátov prijalo alebo zaviedlo rozsiahle pro-life zákony, ktoré zakazujú takmer všetky interrupcie na celoštátnej úrovni, a 11 pro-potratových štátov sa vydalo opačným smerom. Ďalšie štáty vedené republikánmi prijali užšie obmedzenia a nariadenia a mnohé štáty’ pro-life zákony sú dočasne pozastavené kvôli súdnym sporom.