Mike-Pence-2-810x500.jpg

Mike Pence podporuje federálny zákon povoľujúci potraty do 15. týždňa

18
Kultúra života

(LifeSiteNews) - Spojené štáty by mali “zaviesť minimálny národný štandard 15 týždňov” pre najneskorší termín, kedy môže žena podstúpiť interrupciu, tvrdí bývalý viceprezident Mike Pence, republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2024.

“Myslím si, že vytvorenie minimálneho národného štandardu pre obdobie po tom, ako je dieťa schopné cítiť bolesť v maternici, je myšlienka, ktorej čas už prišiel,” povedal Pence v nedeľu pre CNN. “Úprimne povedané, podporuje ju”drvivá väčšina Američanov.”V júni zverejnený prieskum verejnej mienky zistil celkovú 77 % podporu pre obmedzenie voliteľných potratov aspoň na prvých 15 týždňov, ako už predtým informoval LifeSiteNews.

“A ak budem’prezidentom Spojených štátov, budem sa o to zasadzovať v Kongrese, aj keď budeme hľadať ešte väčšiu ochranu nenarodených detí v štátoch po celej krajine,” povedal Pence.

Pence však tiež naznačil, že podporuje povolenie zabitia nevinného nenarodeného života v prípade znásilnenia a incestu.

“Som za život, ale vždy som uznával a akceptoval potraty za tragických okolností, znásilnenie, incest, život matky,” povedal Pence.

Bývalý viceprezident tiež povedal, že plánuje “naďalej byť zástancom presadzovania posvätnosti života v každom štáte tejto krajiny.”

Pence’s jasným postojom k tejto otázke sa dostáva do rozporu s prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý priamo nepovedal, či by podporil národný zákaz interrupcií v 15. týždni, a s hnutím za život, ktoré zastáva názor, že nevinný ľudský život je posvätný od počatia až po prirodzenú smrť.

“Budeme sa na to pozerať. Pozrieme sa na veľa rôznych možností. Dostali sme to späť do štátov. Urobili sme vec Roe v. Wade, o ktorú sa snažili’50 rokov. Urobil som to,” Trump v máji povedal. “Vymenoval som neuveriteľných sudcov a sudkyne po celom svete, 300 federálnych sudcov a tri sudkyne, a dokázal som urobiť veci, ktoré nikto iný nedokázal, a my’urobíme niečo, kde budú všetci veľmi spokojní. Verím tomu.”

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, približne 93 % interrupcií v USA sa vykoná na deťoch počas prvého trimestra tehotenstva – čo znamená, že celoštátny zákaz interrupcií v 15. týždni by zastavil len malé percento interrupcií.