brain-and-birth-control-pills-810x500.jpg

Vymklo sa spod kontroly: Skúmanie vedľajších účinkov "tabletky", ktoré menia život

85
Kultúra smrti

V posledných aktualizáciách podmienok reality sa vytvorili nové aliancie v otázke definície ženy. Keďže ženy bojujú za potvrdenie skutočnosti vlastného bytia, feministky a kresťanské tradicionalistky sa často ocitli na rovnakej strane sporu.

S FDA, ktorý schválil “voľnopredajné” antikoncepčné tabletky, sa môže objaviť ďalší front nepravdepodobnej jednoty. Dvadsať rokov odhaľujúcich výskumov podnecuje opätovný záujem o širšie účinky hormonálnej liečby známej ako “tabletky”

Od zázračného lieku, ktorý oslobodil ženy, opakované štúdie naznačujú, že účinky antikoncepčnej tabletky na ženy sú dostatočné na to, aby niektoré z nich prehlásili, že ich “okradla” o život.

Život prežitý ako vedľajší účinok

V článku z roku 2015 pre The Conversation sa chváli vedec, ktorého výskum viedol k vytvoreniu tabletky. Plodom práce Carla Djerassiho’bola hormonálna antikoncepcia, ktorá bola oslavovaná za to, že vďaka “orálnemu abortívnemu prostriedku, ktorý “priamo zlepšil blahobyt slobodných žien” a “zvýšil blahobyt aj žien v manželstvách a vzťahoch”, sa ženy dostali pod kontrolu.”

Cnosti emancipácie: Článok z The Conversation, 2015

Tento nárast “blahobytu” bol spôsobený technologickým oslobodením od manželstva, morálky a materstva.

Ale opakované štúdie ukázali, že tento “blahobyt” – aj keď sa obmedzuje na mysle dotknutých žien – je nebezpečnou fantáziou.

Reportáž BBC o vedľajších účinkoch ‘tabletiek,’ august 2018

Depresia, afektovanosť, zmena vzorcov príťažlivosti a rozpad vzťahov sú len niektoré faktory spájané s abortívnym prostriedkom – ktorý má byť čoskoro dostupný bez lekárskeho predpisu na celom území USA.

Patrí na širší trh hormonálnych antikoncepčných prípravkov, z ktorých všetky nesú rovnaké riziko vedľajších účinkov meniacich osobnosť. Tento trh v USA rastie, a predpokladá sa, že v nasledujúcich rokoch zaznamená rýchly rozmach.

Veľkosť trhu s hormonálnou antikoncepciou v USA – súčasnosť a prognóza (zo Statista, údaje za rok 2019)

Vzhľad a skutočnosť

V skutočnosti používanie tabletiek zatienilo rastúce povedomie o neželaných dôsledkoch hormonálnej poruchy.

V národnej štatistickej správe o zdraví z roku 2013, ktorú zverejnila CDC, 62,9 % žien, ktoré prestali používať perorálnu antikoncepciu, tak urobilo z dôvodu vedľajších účinkov.

Takto sa uvádza v správe z roku 2019 správu v časopise MedicalXpress, ktorý zistil nesúlad medzi ružovým obrazom prezentovaným vo výskume a pochmúrnou realitou, ktorú zverejnili ženy na internete.

O negatívnych účinkoch tabletiek’na náladu sa bežne dozvedáme na webových stránkach sociálnych médií, ako je Reddit, a v skupinách na Facebooku. Štúdie však v skutočnosti poukazujú na opak: Väčšina žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu nepociťuje žiadny účinok alebo má priaznivý vplyv na náladu.

Prehľad existujúcej vedeckej literatúry o hormonálnej antikoncepcii a nálade z roku 2016 však poukázal na nedostatok výskumov v tejto oblasti a na to, že negatívne účinky na náladu sa v každej štúdii merajú inak. Výskumníci často v štúdiách hádžu do jedného vreca rôzne typy antikoncepcie, pričom každá z nich obsahuje iné hladiny hormónov.

Kým vedľajšie účinky, ako sú krvné zrazeniny a zníženie libida, výrobcovia a zdravotnícke orgány bez okolkov priznávajú, o hormonálne narušenie osobnosti, správania, a dokonca aj inteligencie žien užívajúcich tabletky.

Rastie množstvo dôkazov

Takmer 20 rokov sa bežne objavujú správy, ktoré ukazujú, ako hormonálna antikoncepcia spôsobuje depresie, zmeny príťažlivosti, podporuje rozpad vzťahov a dokonca spôsobuje poruchy kognitívnych funkcií u žien, ktoré ju užívajú.

V správe z roku 2004 v časopise American Family Physician Journal sa zistilo, že viac žien hlásilo zhoršenie nálady ako zlepšenie – po užívaní perorálnej antikoncepčnej tabletky.

Hoci tieto zistenia neboli jednoznačné, predznamenali rastúci trend psychologických vedľajších účinkov hormonálnej antikoncepcie.

O štyri roky neskôr Scientific American informoval, že tabletky zmenili preferencie žien’voči mužom. Hormonálny rozvrat tohto abortívneho prostriedku ich viedol k tomu, že si vyberali zženštilých a slabých mužov – preferencia, ktorá zmizla, keď prestali užívať tabletku, aby si založili rodinu.

Skrátka, tabletka spôsobuje, že ženy uprednostňujú mužov, ktorí im voňajú. Zatiaľ čo ženy si za normálnych okolností vyberajú partnera, ktorého “hlavný histokompatibilný komplex” (MHC) gény sa od jej vlastných líšia vôňou, tabletky túto preferenciu zvrátia.

Problém však nespočíva len v narušení ženskej príťažlivosti. Podnecuje aj rozpad vzťahov.

Ženy, ktoré začnú alebo prestanú užívať tabletky, teda môžu mať problémy vo vzťahoch.  

Štúdia z roku 2008, ktorú uverejnila Kráľovská spoločnosť vo Veľkej Británii, zistila, že “ženy spájané s mužmi podobnými MHC sú menej sexuálne spokojné a častejšie podvádzajú svojich partnerov než ženy spájané s mužmi nepodobnými MHC.” 

Podľa autora správy, Craiga Robertsa z Liverpoolskej univerzity’je pravdepodobné, že ženy ukončia svoj vzťah, keď prestanú užívať tabletky:

“…napríklad žena užívajúca tabletky môže s väčšou pravdepodobnosťou začať chodiť s mužom podobným MHC, ale…ak počas vzťahu vysadí tabletky, sprievodné hormonálne zmeny ju budú ešte silnejšie priťahovať k mužom podobnejším MHC.”

Záverom konštatuje, že tieto hormonálne zmeny majú “silný vplyv, pokiaľ ide o to, ako dobre sa upevňujú vzťahy.”

Zdá sa, že antikoncepčné tabletky zďaleka nezvýšili postavenie a blahobyt žien, ale podkopali ich moc robiť jedno z najdôležitejších rozhodnutí v ich živote: výber otca ich detí.

Tieto zistenia boli potvrdené v práci dr. Sarah Hillovej, ktorej kniha This Is Your Brain On Birth Control z roku 2019 poukázala na dramatický vplyv na rozhodovanie a osobnosť žien.

Je to súbor dôkazov, ktorý dopĺňajú štúdie, ktoré naznačujú, že orálna antikoncepcia zhoršuje schopnosť žien’rozpoznávať komplexné emócie.

2019 štúdia o užívaní perorálnych antikoncepčných tabletiek (OCP) a kognitívnych poruchách (https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190211083216.htm)

Niektorí naznačili, že hormonálne disruptory môžu mať za následok zmeny sexuálnych preferencií.

Reportáž denníka Daily Mail, január 2023

Pri toľkých neoficiálnych a vedeckých dôkazoch o negatívnych účinkoch hormonálnej antikoncepcie, prečo sa táto otázka obmedzuje na okraj diskusie?

Ideologická slepota?

V roku 2019 report uverejnený v izraelských novinách Ha’aretz spája nitky tohto roztriešteného príbehu.

Slovami jednej výskumníčky (zvýraznenie pridané):

Neurologička Belinda Pletzer tvrdí, že jedným z dôvodov nedostatku výskumu v tejto oblasti je strach z obvinení zo šovinizmu.

“Keď sa hovorí o pohlavných hormónoch, diskusia sa veľmi rýchlo stane politickou.”

Skutočnosť, že mozog žien môže byť ovplyvnený hormónmi, ktoré užívajú, sa môže stať politickým nástrojom. Ľudia mi už povedali, že môj výskum podkopáva všetok pokrok, ktorý feminizmus dosiahol za posledných niekoľko desaťročí, že vlastne dokazujem, že ženy sú menejcenné ako muži.

To je samozrejme úplný nezmysel, pretože aj mužský mozog je ovplyvnený pohlavnými hormónmi. Ak však tento výskum uskutočníte, môže sa stať, že vás niekedy obvinia zo sexizmu.”

Výššie uvedená správa už nie je dostupná online, ale možno ju vyhľadať prostredníctvom internetového archívu. Je dokonalým príkladom toho, ako sa problémy reálneho sveta spôsobené utopickou vierou v technologicky poháňaný spoločenský “pokrok” zámerne zamlčujú, pretože dôkazy sú v rozpore s argumentáciou.

Ako to už býva, keď fakty odporujú fantazijnému rozprávaniu liberálneho konsenzu, sú marginalizované utopickou fikciou.

Znepokojujúca realita vplyvu hormonálnych porúch na ženy je problematická téma. Nie je to spôsobené rizikami pre “blaho žien,” ani rizikami pre širšiu spoločnosť, ktorej zásoby vody obsahujú značné stopy týchto a mnohých ďalších hormonálnych disruptorov.

Je to problém, pretože “tabletky” a ich príbuzné sa predávali spolu s potratmi ako základný kameň oslobodenia žien.

Dlho som tvrdila, že feminizmus oslobodil ženy od ženskosti. Teraz sa zdá, že antikoncepcia ich oslobodila aj od sebakontroly a prirodzený poriadok nahradila neprirodzenými poruchami.