Richard-Bilkszto-810x500.jpg

Úradníci v Ontáriu vyšetria samovraždu riaditeľa školy v Toronte, ktorého šikanovali kvôli falošnému obvineniu z rasizmu

42
Kultúra smrti

 Úradníci prisľúbili, že vyšetria samovraždu riaditeľa torontskej školy, ktorého šikanovali za to, že tvrdil, že Kanada je menej rasistická krajina ako Spojené štáty. 

24. júla nariadil ontarijský minister školstva Stephan Lecce vyšetriť smrť 60-ročného Richarda Bilksta, obľúbeného riaditeľa školy Toronto District School Board (TDSB), ktorý 13. júla spáchal samovraždu po tom, čo bol šikanovaný za to, že na školení o rozmanitosti, rovnosti a inklúzii (DEI) obhajoval svoju krajinu. 

“Stres a následky týchto incidentov Richarda naďalej sužovali,” uvádza sa vo vyhlásení jeho rodiny. “Minulý týždeň tomuto utrpeniu podľahol.” 

V roku 2021 TDSB poslala Bilksta na školenie DEI v inštitúte KOJO, kde čelil šikane po tom, čo tvrdil, že Kanada nie je rasistickejšia krajina ako Spojené štáty.  

“Sedieť tu a hovoriť o faktoch a číslach a potom zajtra prísť do triedy a povedať ‘Kanada je rovnako zlá ako Spojené štáty,’ myslím si, že robíme neuveriteľnú medvediu službu našim žiakom,” povedal povedal triede podľa denníka National Post. 

Bilkszto bol za svoju odpoveď pokarhaný a znevážený by facilitátora školenia KOJO Kike Ojo-Thompsona, ktorý reagoval: “Sme tu, aby sme hovorili o protičiernom rasizme, ale vy si vo svojej belosti myslíte, že mi môžete povedať, čo’sa v skutočnosti deje pre černochov?” 

Okrem toho, že ostatní zamestnanci TDSB nedokázali Bilksta obhájiť, na druhý deň mu nadriadení vyčítali jeho “mužské biele privilégium” a “následky” školenia. 

Počas ďalšieho školenia Ojo-Thompson zjavne použil Bilkszto’vove komentáre ako príklady “odporu” voči udržiavaniu nadradenosti bielej rasy a vyzval ostatných účastníkov školenia, aby sa postavili, ak sú svedkami toho, že sa “na nich nadradenosť bielej rasy vrhá".” 

Po tomto zasadnutí Bilkszto nastúpil na nemocenskú dovolenku pre obťažovanie na pracovisku. Zatiaľ čo TDSB ho nedokázala obhájiť, Asociácia školských administrátorov v Toronte’ a Rada pre bezpečnosť a poistenie na pracovisku (WSIB) podporili Bilkszta a vyzvali na vyšetrovanie. WSIB priznala Bilksztovi stratu zárobku za jeho dovolenku. 

Keď sa však Bilkszto neskôr vrátil do práce, TDSB mu odmietla funkciu, ktorú predtým zastával, a zrušila jeho pracovnú zmluvu na nadchádzajúci rok. Okrem toho Bilkszto nebol pozvaný na slávnostné ukončenie štúdia. 

Bilkszto podal žalobu proti TDSB, v ktorej žiada odškodné 785 000 USD za to, že ho v apríli 2021 počas školení DEI neochránila pred tým, čo označil za nepriateľské prostredie. V reakcii na to TDSB podala žalobu na inštitút KOJO za nedbanlivosť a porušenie zmluvy svojím zaobchádzaním s Bilkštom.  

Po Bilkštovej’samovražde nariadil ontarijský minister školstva Stephen Lecce vyšetrovanie jeho tvrdení o šikane na pracovisku. 

Príbeh Bilkszto’označil za “závažný a znepokojujúci” a hľadá “možnosti reformy odbornej prípravy a posilnenia zodpovednosti školských rád, aby sa to už nikdy neopakovalo.” 

“So zármutkom sme prijali správu o úmrtí zosnulého Richarda Bilkszta, celoživotného pedagóga a bývalého riaditeľa TDSB,” uvádza sa vo vyhlásení Grace Leeovej, hovorkyne ontarijského ministra školstva Stephena Lecceho. “Posielame hlbokú sústrasť tým, ktorí ho poznali a mali radi, a zdieľame smútok nad jeho stratou.” 

Podobne vyjadrila sústrasť aj TDSB, písala, “TDSB je v procese zhromažďovania informácií, aby lepšie pochopila udalosti, ktoré sa stali. Hoci sme v počiatočnom štádiu procesu zhromažďovania informácií, zdieľame túžbu ministerstva školstva’dozvedieť sa, čo sa stalo, a budeme s ním spolupracovať v rámci akéhokoľvek preskúmania a vykonáme všetky potrebné zmeny.” 

Byť riaditeľom, Bilkszto bojoval za práva všetkých ľudí a pracoval na založení torontskej pobočky Nadácie proti intolerancii a rasizmu (FAIR), organizácie na podporu občianskych práv a boja proti diskriminácii.  

“Odchod Richarda’slúži ako triezva pripomienka dôležitosti komunity a podpory ľudí okolo nás, ktorí majú dostatok odvahy stáť pevne za svojím presvedčením,” FAIR písal vo vyhlásení.