so3-810x500.jpg

írska speváčka Sinéad O'Connor zomrela vo veku 56 rokov

85
Kultúra smrti

Včera v noci zomrela vo veku 56 rokov oceňovaná a hlboko znepokojená írska speváčka Sinéad O’Connor, ktorá v roku 1992 vyvolala pobúrenie, keď roztrhala fotografiu pápeža Jána Pavla II.

“S veľkým zármutkom oznamujeme, že nás opustila naša milovaná Sinéad,”uviedla vo vyhlásení rodina speváčky, píše denník The Irish Times. “Jej rodina a priatelia sú zdrvení a požiadali o súkromie v tomto veľmi ťažkom období.”

Príčina jej smrti nebola zverejnená. 

O’Connor’17-ročný syn Shane zomrel vlani samovraždou. Onana Twitteri o Shaneovi len niekoľko dní pred smrťou napísala komentár, že “[b]žila ako nemŕtvy nočný tvor, odkedy” vlani zomrel.

“Bol láskou môjho života, lampou mojej duše. Boli sme jedna duša v dvoch poloviciach. Bol jediným človekom, ktorý ma kedy bezvýhradne miloval,” napísala.

O’Connorovi zostali ďalšie tri deti.

Speváčka, ktorá vydala 10 štúdiových albumov a ktorej coververzia piesne “Nothing Compares 2 U” od Princea ju vyniesla na medzinárodný vrchol a v roku 1990 sa stala svetovým singlom číslo jeden Billboard Music Awards’, údajne celý život trpela duševnou chorobou ako dôsledok ťažkého fyzického a sexuálneho zneužívania, ktoré povedala, že ho zažila ako dieťa z rúk svojej matky.

V rozhovore s moderátorom americkej talkshow dr. Philom O’Connorová povedala, že jej matka ju v detstve opakovane bila a dokonca sa pokúsila zničiť jej maternicu útokom na brucho. Speváčka uviedla, že neskôr matke odpustila a obe sa stali priateľkami, hoci matka nikdy nepriznala, že ju týrala. 

Keď jej matka zomrela pri autonehode, O’Connor uviedla, že bola “zdrvená z jej straty. Bola to moja najlepšia priateľka.”

O’Connorová, všeobecne známa svojím úzko ostrihaným účesom, tiež povedala, že ju v detstve opakovane znásilňovali cudzí ľudia a začala sa obliekať mužsky, aby sa chránila. 

O’Connor vyvolala pobúrenie, keď v októbri 1992 počas vystúpenia v relácii Saturday Night Live roztrhala fotografiu vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. 

Pri predvádzaní coververzie skladby Boba Marleyho’“War,” zmenila slová tak, aby naznačila, že Katolícka cirkev je “skutočným nepriateľom” a roztrhala fotografiu, ktorá podľa jej slov visela na stene jej matky’počas celého jej života. Tento kúsok vyvolal okamžitú odozvu, a hoci O’Connorová priznala “že to bolo neúctivé, ” ona v rozhovore pre časopis 2021 povedala, že to neľutuje.

Počas rozhovoru pre SPINv roku 1991 O’Connor hovorila o svojich skúsenostiach so zneužívaním v detstve a o svojom presvedčení, že “príčinou všetkých problémov sveta’je, pokiaľ ide o mňa, zneužívanie detí.”

Toto základné presvedčenie zrejme tvorilo základ jej rozhorčenia namiereného proti Katolíckej cirkvi, keď sa objavili dôkazy o sexuálnom zneužívaní detí kňazmi.

Asociácia Associated Press poznamenala, že O’Connorová roky naliehala na úplné vyšetrenie účasti Cirkvi’na údajnom krytí zneužívania a odmietla ospravedlnenie pápeža Benedikta XVI’z roku 2010 za hlásené prípady v Írsku, pretože podľa nej nezašlo dostatočne ďaleko. 

Kontroverzná zabávačka mala tiež vyvolať odpor v roku 1999, keď sa stala “kňažkou” v takzvanej “Latinskej tridentskej cirkvi”, ktorá nie je v spoločenstve s Rímom.

V roku 2018 konvertovala na islam a prijala meno “Shuhada Sadaqat.” 

Speváčka údajne podstúpila niekoľko potratov, vrátane jedného počas turné v roku 1990. 

“Tehotenstvo bolo plánované a do otca dieťaťa som bola bláznivo zamilovaná. V skutočnosti to však medzi nami nefungovalo,”O’Connor v roku 1991 povedal SPIN-u. “Hádali sme sa. Bol som na turné a stále mi bolo zle. Nevedela som’čo mám robiť a on sa’o dieťa veľmi nezaujímal.”

O’Connor vyrozprával zážitky z potratu v piesni s názvom “My Special Child.”

Po správe o jej úmrtí zaplavili problematickú speváčku pocty.

Irský prezident Michael Higgins povedal, že keď sa dozvedel o jej smrti, okamžite si spomenul na O’Connorovú”“mimoriadne krásny, jedinečný hlas”.

“Nech jej duch nájde pokoj, o ktorý sa snažila toľkými rôznymi spôsobmi,” povedal Higgins.

“Práve som sa dozvedel o smrti írskej speváčky Sinead O’Connor,” písal Sestra Mary Joseph, katolícka rehoľná sestra z Kongregácie služobníc Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. 

“Mala ťažký život, hrozný život doma, z ktorého bola zbavená lásky. Nech sa Boh zmiluje nad jej dušou,” povedala. “Nech jej Boh vo svojej nekonečnej milosrdnej láske odpustí, uzdraví, poteší a dá jej večný odpočinok vo svojej láske a pokoji.”