dury-810x500.jpg

Kňaz vyzýva katolíkov, aby sa modlili, postili a hlasovali proti "extrémnemu" návrhu na zakotvenie potratov v ústave štátu Ohio

105
Kultúra života

Kňaz z diecézy Columbus v Ohiu sa vyjadril veľmi ostro na adresu extrémnej a radikálnej volebnej iniciatívy ACLU, ktorej cieľom je zakotviť potraty ako právo v ústave štátu, a vyzval zástancov ochrany života, aby sa modlili, postili a hlasovali za zamietnutie návrhu pri volebných urnách.

“Možno viete, že radikálne, mimoštátne skupiny podporujúce potraty sa snažia zmeniť našu ústavu v Ohiu … ” povedal otec Daniel Dury, farár katolíckeho kostola svätého Jána Neumanna v Sunbury v Ohiu, vo videu zverejnenom v pondelok na sociálnych sieťach.

Návrh, na ktorý sa Dury odvoláva, by zmenil článok I ústavy štátu Ohio tak, aby zakotvil “právo” na “vlastné reprodukčné rozhodnutia, vrátane, ale nielen, rozhodnutí o antikoncepcii, liečbe neplodnosti, pokračovaní vlastného”tehotenstva, starostlivosti o potrat a interrupcii,” ako LifeSiteNews už predtým informoval.

“Je to extrémne, je to’radikálne, musíme to poraziť, bodka,” povedal páter Dury.

Kňaz ponúkol štyri veci, ktoré môžu veriaci za život urobiť, aby pomohli “poraziť” návrh.

“Číslo jedna, modliť sa,” povedal. “Modlíme sa, aby Duch Svätý zostúpil na nás, na tento štát, a obmäkčil srdcia a mysle pre Božiu vôľu.”

Pomenoval slová biskupa diecézy Columbus Earla Fernandesa, ktorý podporil tradičnú latinskú omšu, na kritiku o tom, že Cirkev sa vo svojom odpore voči tomuto opatreniu zapája do “politiky”, reagoval poukázaním na to, že “potrat je základnou morálnou otázkou.”

“Novela útočí na základné chápanie ľudskej osoby, stvorenej na obraz a podobu Boha”podkopáva základnú antropológiu; odoberá práva rodičom; môže potenciálne ohroziť práva svedomia zdravotníckych pracovníkov; a predstavuje útok na ľudský život a ľudskú rodinu,” biskup Fernandes písal začiatkom tohto mesiaca. 

“Otázka potratov je základnou morálnou otázkou, ktorá sa dotýka nielen otázok životne dôležitých pre náš život ako katolíkov (a život zraniteľných, nenarodených detí), ale aj pre spoločné dobro,” povedal. “Opäť vyzývam všetkých katolíkov, aby sa zaregistrovali na voľby a v novembri hlasovali proti navrhovanému dodatku.”

Otec Dury vo svojej homílii zopakoval Fernandesove’ slová, že odpor voči radikálnemu dodatku “nie je politickou … ” ale “morálnou otázkou. Je to’otázka evanjelia života.

Druhýkrát páter Dury povzbudil veriacich k pôstu. Žartoval, že “nenávidí pôst, pretože rád jem,” vyzdvihol skutočnosť, že pôst je napriek tomu “veľmi mocný, ako hovorí náš Pán.”

Ako tretí bod kňaz vyzval farníkov, aby zdieľali informácie o návrhu na sociálnych sieťach.

“Povedzte ostatným o extrémnej povahe tejto novely,”povedal.

Nakoniec páter Dury povzbudil pro-life katolíkov, aby “išli voliť.” 

“Musíte voliť. Je to’povinnosť, ktorú máme ako občania tohto štátu,” povedal.

Kňaz konkrétne povzbudil veriacich, aby v auguste hlasovali za “áno” v otázke 1, ktorá sprísni proces ústavných zmien tým, že na schválenie každej navrhovanej zmeny a doplnenia bude potrebná nadpolovičná väčšina 60 % namiesto súčasnej väčšiny 50 % plus jeden. 

Prijatie Issue 1 môže byť kľúčové v boji proti radikálnemu návrhu, ak sú súčasné údaje z prieskumov presné. Nový prieskum USA TODAY Network/Suffolk University medzi 500 pravdepodobnými voličmi v Ohiu, ktorý sa uskutočnil začiatkom tohto mesiaca zistil, že respondenti uprednostňujú pro-potratový dodatok s rozpätím 58 % - 32 %. Agentúra USA TODAY uviedla chybu plus-mínus 4,4 percentuálneho bodu.

Po hlasovaní “áno” v otázke 1, o. i. Dury povedal, katolíci by mali v novembri hlasovať “nie” o aktuálnom návrhu, ktorý by zakotvil “právo” na “reprodukčné rozhodnutia,” vrátane potratov v ústave štátu.

“V stávke je život. V stávke sú rodičovské práva,”povedal. “Ide o veľkú vec.”

“Nenechajte sa oklamať. Musíme sa postaviť za život,” uzavrel kňaz. “Choďte a hlasujte, moji drahí bratia a sestry.”

Ako už LifeSiteNews informoval, skupiny podporujúce potraty zozbierali v priebehu 12 týždňov v celom Ohiu spolu 700 000 podpisov v prospech volebnej iniciatívy, podľa miestnej pobočky ABC News 5 Cleveland

Republikánsky štátny tajomník Frank LaRose určil, že z predložených 700 000 podpisov bolo platných v konečnom súčte 495 938, čím sa prekročila hranica požadovaných 413 487 podpisov. LaRose teraz postúpi iniciatívu Ohijskej volebnej komisii, ktorá vytvorí znenie popisujúce návrh, ktoré bude použité v novembrovom hlasovaní.