shutterstock_1215526024-810x500.jpg

Mississippi núti rodičov pozrieť si "vzdelávacie video o vakcínach" predtým, ako požiadajú o náboženskú výnimku

54
Neutral

Úrady verejného zdravotníctva v Mississippi musia umožniť rodičom získať náboženskú výnimku z povinného očkovania v škole - tento proces však nie je vôbec jednoduchý a nepodporuje práva rodičov.

Nová politika udeľovania výnimiek prichádza po tom, čo federálny sudca rozhodol, že štát musí umožniť náboženské výnimky z očkovania. Je to jediný republikánsky štát, ktorý okrem Západnej Virgínie neposkytoval náboženské výnimky. Republikánski lídri v tomto štáte počas posledného legislatívneho zasadnutia zlikvidovali rôzne návrhy zákonov o oslobodení od vakcín, ako už predtým informoval portál LifeSiteNews.

Formulár “Žiadosť o náboženskú výnimku” od Ministerstva zdravotníctva štátu Mississippi (MSDH) vyžaduje, aby rodičia podpísali vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú, že “boli poučení o tom, že neočkovanie môjho dieťaťa vyššie uvedeným očkovaním (očkovaniami) môže ohroziť jeho život alebo zdravie a život alebo zdravie iných detí; náboženské dôvody neočkovania môjho dieťaťa prevažujú nad radami, ktoré mi boli poskytnuté, pokiaľ ide o akékoľvek riziko úmrtia alebo postihnutia môjho dieťaťa alebo iných detí v dôsledku ochorenia, ktorému možno predchádzať očkovaním.”

Tento formulár nemožno jednoducho poslať poštou na miestny školský obvod alebo okresné zdravotné oddelenie. Namiesto toho si rodičia musia dohodnúť stretnutie na odovzdanie formulára a musia si “pozrieť vzdelávacie video o očkovaní a [dostanú] možnosť klásť otázky.”

Sestra štátneho zdravotného oddelenia “s rodičom/opatrovateľom prediskutuje výhody a riziká očkovania.”

Naopak, ostatné republikánske štáty vyžadujú jednoduchý tlačivo na odhlásenie.

MSDH na otázky LifeSiteNews o tomto procese priamo neodpovedalo. LifeSiteNews sa opýtal oddelenia pre styk s médiami, ako oddelenie vypracovalo tento proces a prečo je potrebných viacero krokov.

LifeSite sa tiež opýtal, aké školenia absolvujú zdravotné sestry a ďalší zamestnanci MSDH, aby sa zabezpečilo, že budú rešpektovať náboženské presvedčenie osôb. Nakoniec sa LifeSite spýtal, či je cieľom stretnutia so zdravotnou sestrou odradiť od výnimiek, a ak nie, aký je konečný cieľ.

Mluvčí Elizabeth Greyová odpovedala v stredu a poukázala na webové zdroje vrátane vyhlásenie od Rady pre zdravie (BOH).

Toto vyhlásenie zo 14. júla poukazuje na nesúhlas rady. “MSDH a BOH sú pevne presvedčené, že rozhodnutia o výnimkách z očkovania by sa nemali prijímať ľahko alebo bez dostatočného vzdelania a zváženia,” uviedla rada.

“Rada zdravotníctva štátu Mississippi dôrazne podporuje očkovanie v období K-12 ako hlavný prostriedok ochrany našich detí pred prenosnými ochoreniami, ktorým možno predchádzať očkovaním, a následnými nepriaznivými následkami vrátane úmrtí, ktoré sa môžu vyskytnúť u osôb nakazených týmito ochoreniami,” pokračovala rada. “Mnohé ochorenia, ktorým sa dá predchádzať očkovaním, sú dnes zriedkavé v dôsledku úsilia o očkovanie, zatiaľ čo u iných ochorení, ktorým sa dá predchádzať očkovaním, sa výrazne znížila miera výskytu, chorobnosť a úmrtnosť.”

Takto pokračuje v diskusii o očkovaní proti osýpkam a chváli “silné školské očkovacie programy podporované štátnym zákonom, ktorý platí už viac ako 40 rokov.”

Vyhlásenie sa odvoláva na rozhodnutie súdu z roku 1978, ktorý zamietol žiadosť o náboženskú výnimku.

Na druhej strane vyhlásenia rada opakuje svoje tvrdenie, citujúc z rozhodnutia súdu z roku 1978, že “vyžadovanie očkovania proti určitým mrzačiacim a smrteľným chorobám, ktoré sú obzvlášť nebezpečné pre deti pred ich prijatím do školy, slúži nadradenému a dôležitému verejnému záujmu.”

Rada pokračovala:

Akkoľvek Ministerstvo zdravotníctva štátu Mississippi (MSDH) a Rada zdravotníctva štátu Mississippi (BOH) rešpektujú autoritu federálneho súdu a generálneho prokurátora štátu Mississippi, MSDH a BOH nesúhlasia ani s názorom súdu o ústavnosti zákona o očkovaní v školách, ani s názorom generálneho prokurátora štátu Mississippi, že [štátny zákon o náboženskej slobode] poskytuje náboženskú výnimku zo zákona o očkovaní v školách.

Sieť na podporu informovaného súhlasu (ICAN) už skôr komentovala rozhodnutie súdu’oslavujúc koniec 44 rokov trvajúcej diskriminácie ľudí.

“Toto ukončuje 44 rokov diskriminácie a poškodzovania rodín v Mississippi a je to zásadné víťazstvo, ktoré vytvára základ pre budúce výzvy v ďalších piatich štátoch, ktoré podobne povoľujú lekárske, ale nie náboženské výnimky z povinného očkovania v školách,” uviedla vtedy ICAN.