Screenshot-2023-07-27-at-10.27.28-e1690468117237-810x500.png

Odvážne kázanie svätého Pantaleona za Diokleciána viedlo k brutálnemu mučeniu a mučeníckej smrti

80
Kultúra života

Východ dnes oslavuje jedného zo svojich&nbspveľkých mučeníkov,&nbspktorý bol liečiteľom tiel a zároveň dobyvateľom duší. Jeho meno, ktoré pripomína silu leva, zmenilo nebo v čase jeho smrti na Panteleemón, čiže všemilosrdný; šťastná predzvesť milostivého požehnania, ktoré náš Pán neskôr jeho prostredníctvom udelí zemi.

Rôzne preklady a rozšírenie jeho svätých relikvií na našom Západe spôsobili, že sa jeho kult rozšíril, spolu s jeho povesťou priateľa v núdzi, ktorá spôsobila, že ho zaradili medzi svätých nazývaných&nbsppomocníci.

Pantaleón bol šľachticom z Nikomédie a lekárom. Bol poučený o viere a pokrstený kňazom Hermolom a čoskoro presvedčil svojho otca Eustorgia, aby sa stal kresťanom. Potom slobodne hlásal vieru nášho Pána Krista v&nbspNikomédii a povzbudzoval všetkých, aby prijali jeho učenie. To bolo za vlády Diokleciána. Mučili ho na skákacej plošine a na telo mu prikladali rozpálené platne. Násilie týchto múk znášal pokojne a statočne, a keď ho napokon sťali, získal korunu mučeníctva.

Čo je silnejšie ako lev a čo je sladšie ako med?" (Súd 14,18) Väčší ako Samson si ty, mučeník, vo svojej osobe navrhol a vyriešil hádanku: Z mocného vyšla sladkosť. (Súd 14,14) Ó, lev, ktorý si tak neohrozene nasledoval leva Júdovho, napodobnil si jeho nevýslovnú jemnosť; a ako si zaslúžil, aby ho naveky volali Baránok, tak si chcel, aby jeho božská Milosrdnosť zažiarila vo večnom nebeskom mene, na ktoré premenil tvoje pozemské meno.

Prejavuj tento titul čoraz viac na česť Toho, ktorý ti ho dal. Buď milosrdný k tým, ktorí ťa vzývajú: k trpiacim, ktorých únavná spotreba denne privádza bližšie k hrobu; k lekárom, ktorí sa podobne ako ty venujú starostlivosti o svojich bratov: pomáhaj im prinášať úľavu telesnému utrpeniu, obnovovať telesné zdravie; uč ich ešte lepšie liečiť smrteľné rany a viesť duše k spáse.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Stránke Ecu-Men za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.