Basic-Goodness-Pizzeria-in-Tofino-British-Columbia-Googe-Maps-1-810x500.png

Pizzeria v Britskej Kolumbii sa vysmievala za účtovanie "dane" za prevádzku na bývalej pôde pôvodných obyvateľov

64
Kultúra smrti

Pizzeria v Britskej Kolumbii sa stala terčom posmechu na internete po tom, čo používatelia zistili, že reštaurácia účtuje zákazníkom dodatočnú daň, pretože sa nachádza na území, ktoré predtým obývali pôvodní obyvatelia.

Podľa účtenky zverejnenej na internete pizzeria Basic Goodness v meste Tofino na ostrove Vancouver účtuje svojim zákazníkom jednopercentnú “THE LAND YOU ARE ON” daň na podporu pôvodného obyvateľstva.

“THE LAND YOU ARE ON: Ako spojenci kmeňových parkov vám základná dobrota pridá 1 % z vášho účtu na podporu vízie Tia-o-qui-aht First Nation’zachovať + revitalizovať kmeňové parky + kultúru,” znie odkaz na účtenkách, ktoré rozdáva pizzeria. 

Reštaurácia sa nachádza v rezervácii národného parku Pacific Rim, ktorú pôvodní obyvatelia považujúza svoju tradičnú pôdu. Pizzeria sa však namiesto toho, aby podnik odovzdala pôvodným obyvateľom, rozhodla vyberať od svojich zákazníkov dodatočný poplatok.  

Vynucovanie dodatočného poplatku ostro odsúdili používatelia Twitteru, ktorí na príspevok reagovali.  

“Žiadne prepitné, nechajte presne 88 dolárov, odíďte,” jeden používateľ poradil. 

“Dúfam, že pridajú ďalšie 1 % dane za státie s Ukrajinou,” ďalší žartoval 

Vyzerá to tak, že napriek tomu, že spoločnosť je uvedená ako “taliansky podnik,” si z obhajoby pôvodného obyvateľstva urobila prioritu na svojich sociálnych sieťach. A 2020 post reads “YOU ARE ON NATIVE LAND: ACT LIKE IT.” 

Another post z roku 2020 vyzýva Kanaďanov, aby sa zapojili do Dňa oranžových košieľ, hnutia, ktoré je rámcované ako spomienka na deti pôvodných obyvateľov, ktoré údajne zomreli v rezidenčných školách. Hnutie a ďalšie pridružené hnutia sa často snažia obviňovať katolícku cirkev z rôznych prípadov zneužívania napriek tomu, že dôkazy, že hlavnú vinu nesie kanadská vláda.  

“Nosíme oranžovú farbu, aby sme uznali, že kolonizácia a násilná asimilácia našich detí je stále živá, uvádza sa v príspevku, pričom sa ďalej odsudzujú “rasistické inštitúcie”, ktoré realizovali rezidenčné školy. 

Nie je jasné, či domorodé obyvateľstvo navštevujúce toto zariadenie bude musieť platiť aj daň, ale je to nepravdepodobné vzhľadom na to, že domorodí Kanaďania sú v Kanade oslobodení od väčšiny daní.  

Pôvodní Kanaďania sú okrem mnohých zliav oslobodení od platenia 5-percentnej dane z tovaru a služieb (GST) v celej Kanade. 

V Britskej Kolumbii nemusia platiť ani 7-percentnú provinčnú daň z predaja (PST), ak sa tovar dodáva prvému národu.