shutterstock_140518024-810x500.jpg

Mesto Massachusetts upustilo od nariadenia, ktoré má prinútiť tehotenské centrá poskytovať odporúčania na potrat

30
Kultúra života

Mestské nariadenie, ktoré by nútilo dve tehotenské informačné centrá (PRC) v meste Worcester v štáte Massachusetts diskutovať o možnostiach interrupcie, bolo zrušené po tom, ako sa mestský právnik a riaditeľ mesta zhodli, že toto opatrenie by bolo nevykonateľné.

V júli 2022 mestská rada mesta Worcester hlasovala 6:5, aby poverila mestského manažéra a mestského právnika vypracovaním nariadenia, ktoré by vyžadovalo, aby PRC priamo poskytovali alebo odporúčali interrupcie alebo núdzovú antikoncepciu.”

PRC sú známe tým, že tehotným ženám poskytujú zdroje a podporu, ktorú potrebujú na pôrod a výchovu svojich detí, ako aj poskytujú tehotenské testy a/alebo testy na pohlavné choroby spolu s rôznymi ďalšími službami. Väčšina z nich neposkytuje odporúčania na interrupciu. Z tohto dôvodu sa stali terčom zástancov potratov, ktorí často označujú zdrojové centrá za “falošné kliniky.”

Ako uviedla Katolícka akčná liga štátu Massachusetts v tlačovej správe, nariadenie by v skutočnosti prinútilo zatvoriť Clearway Clinic a Problem Pregnancy, dve mestské’PRC. Hoci členovia rady nariadili, aby bolo nariadenie napísané, zverejnené textové správy medzi mestským právnikom Michaelom Traynorom a mestským manažérom Ericom Batistom odhaľujú, že obaja k nemu vyjadrili “veľké výhrady”.

“Možnosti, ktoré má mesto pred sebou, sú vypracovanie miestneho nariadenia, ktoré by bolo pravdepodobne napadnuté, čím by sa mesto vystavilo možným poplatkom a súdnym sporom, alebo nariadenie, ktoré by neposkytovalo žiadnu ďalšiu ochranu obyvateľov, než v súčasnosti poskytuje štátny zákon,”uviedol vo svojom vyhlásení úrad mestského manažéra Erica Batistu’.

Liga katolíckej akcie tiež odhalila, že v prekvapivom zvrate vtedajšia generálna prokurátorka Maura Healeyová odrádzala vedenie mesta od realizácie nariadenia. Healeyová bola vyhranená vo svojom odpore voči PRC po tom, ako Najvyšší súd zrušil rozsudok Roe v. Wade.

“Eric Batista, Michael Traynor a radní, ktorí sa postavili proti tomuto represívnemu nariadeniu, si zaslúžia pochvalu za vernosť svojej prísahe, ktorú zložili tvárou v tvár hysterickým lžiam a totalitným ambíciám prebudenej väčšiny v Rade,” povedal výkonný riaditeľ Ligy katolíckej akcie C. J. Doyle.

“Je však jasným znakom zjavného extrémizmu a zjavnej protiústavnosti tohto opatrenia, že dokonca aj úrad generálneho prokurátora štátu Massachusetts, v ktorom v posledných rokoch dominovali jedni z najostrejších zástancov potratov v histórii štátu Bay, teraz odporúča, aby sa toto hlboko problematické nariadenie zamietlo.”

Doyle pokračoval: “Worcesterskí mestskí radní, ktorí hlasovali za túto vyhlášku, vedeli, že nikdy neprejde ústavnou kontrolou ani súdnym preskúmaním. Ich hlasovanie bolo cynickou snahou podľahnúť svojej politickej základni a zároveň vyhovieť jednému z najmocnejších záujmov v Commonwealthe – plánovanému rodičovstvu.”

Prevzaté so súhlasom Live Action.