farage-810x500.jpg

Nigel Farage ohlásil iniciatívu na boj proti debankingu po tom, čo dokumenty ukázali, že bol prepustený z politických dôvodov

25
Neutral

Líder strany Brexit Nigel Farage oznámil začiatok novej iniciatívy, ktorej cieľom je bojovať proti “de-bankingu” občanov Spojeného kráľovstva po tom, čo spis ukázal, že jeho finančné účty boli zrušené pre jeho politické názory.  

“V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní začnem činnosť, ktorej cieľom je zhromaždiť všetkých, ktorým bol zrušený banking,” napísal Farage v článku, ktorý zverejnil denník The Telegraph. 

“Dúfam, že sa mi podarí vytvoriť veľmi rozsiahlu databázu prípadov, aby sme zistili, ktoré banky sú najhoršími páchateľmi a aké sú najčastejšie dôvody, aby sme mohli pripraviť a predložiť ministrom a parlamentu loby s cieľom dosiahnuť zásadnú zmenu.” 

Faragea nedávno de-bankovala súkromná banka Coutts za jeho politické názory, podľa dossier, ktorý získal prostredníctvom žiadosti o prístup k subjektu. 

Bývalý politik uviedol, že skupina NatWest, ktorá vlastní Coutts, “sa zmenila na woke warrior”, ktorá je “posadnutá verejnými prejavmi politickej korektnosti namiesto toho, aby sa sústredila na podnikanie v oblasti riadenia a zarábania peňazí.” 

“Banky by nemali byť a nikdy sa nesmú stať politickými organizáciami,” dodal. 

“Žiaľ, zrušenie bankového účtu v krátkom čase takmer znemožnilo mnohým ľuďom, aby si včas otvorili nový účet,” poznamenal Farage. “Niektorí ľudia boli v dôsledku toho zruinovaní. Týka sa to najmä malých podnikateľov, ktorí prijímajú platby v hotovosti, či už prevádzkujú miestnu firmu na umývanie okien alebo sprostredkovateľa záložní.” 

“Týka sa to najmä malých podnikateľov, ktorí prijímajú platby v hotovosti, či už prevádzkujú miestnu firmu na umývanie okien alebo sprostredkovateľa záložní. Nemať bankový účet v 21. storočí takmer znemožňuje fungovanie. Každý zamestnanec banky, ktorý umožnil existenciu takéhoto stavu, by to mal mať na svedomí.” 

“Teraz mám v úmysle byť ich hlasom a viesť kampaň za kultúrne a právne zmeny, ktoré náš bankový systém potrebuje,” vyhlásil Farage. 

Farage uviedol, že je v kontakte s mnohými ďalšími ľuďmi vo Veľkej Británii, ktorí boli zbavení bankového účtu. Vyzval ich, aby podali žiadosť o prístup k predmetu (SAR), aby zistili, prečo im banka zrušila prístup k účtu. Podľa britského ’všeobecného nariadenia o ochrane údajov má každý občan právo získať všetky osobné údaje, ktoré o ňom organizácia má, a to podaním žiadosti SAR. 

Bývalý líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) zdôraznil, že de-banking by sa v budúcnosti mohol stať oveľa väčšiemu počtu ľudí, ak sa proti tomuto trendu nič nepodnikne. 

“Dá sa povedať, že kultúrny problém v našich bankách sa zatiaľ týka prinajmenšom len malej časti obyvateľstva,” povedal Farage. “Ale ak sa tieto inštitúcie budú aj naďalej domnievať, že sa môžu stať morálnymi arbitrami a budú monitorovať profily majiteľov účtov na sociálnych sieťach, počet postihnutých rýchlo porastie. Náš súčasný súbor pravidiel, podporovaný agresívnymi oddeleniami pre dodržiavanie predpisov, sa ukázal ako kladivo, ktoré netrafilo oriešok. Nie sú to pranie špinavých peňazí, ale nevinní ľudia, ktorí na to doplácajú. Takto to jednoducho nemôže pokračovať.” 

“Budem žiadať ľudí vonku, aby sa ku mne pridali. Bojujme proti tomu,”uzavrel. 

Časová os škandálu s de-bankami Nigela Faragea 

V júni bolo zverejnené, že Farageove bankové účty v súkromnej banke Coutts boli zrušené bez náležitého vysvetlenia. Bývalý líder UKIP vyhlásil, že jeho účty boli zrušené z “politických” dôvodov a varoval pred “najvyššou formou tyranie”, ktorá by mohla vzniknúť v bezhotovostnej spoločnosti, kde by banky mali možnosť kontrolovať prístup ľudí k’peniazom. 

BBC sa snažila vyvrátiť Farageove’tvrdenie, že zrušenie jeho bankových účtov bolo politicky motivované. Televízia zverejnila príbeh, v ktorom tvrdila, že “zdroj oboznámený s krokom Coutts’ im” povedal, že Farage’ účty boli zrušené, pretože nedosiahol hranicu, ktorá je potrebná na to, aby mohol v Coutts bankovať. Prestížna banka vyžaduje, aby klienti mali v Coutts nasporené aspoň £3 milióny libier alebo investovali či si požičali aspoň £1 milión libier. 

Farage sa chystal správu BBC vyvrátiť a predložil Coutts SAR, aby zistil, prečo ho naozaj odbankovali. Banka poslala Farageovi 40-stranový spis, ktorý zverejnil denník Daily Mail a z ktorého vyplýva, že bývalý líder UKIP bol skutočne zrušený pre svoje politické názory. 

Bombastický dokument odhalil, že spoločnosť Coutts sa rozhodla zrušiť Farageove&nbspúčty, pretože si “nemyslela, že pokračovanie v bankovníctve Faragea je v súlade so spoločnosťou Coutts vzhľadom na jeho verejne prezentované názory, ktoré boli v rozpore s naším postojom inkluzívnej organizácie.” 

Niektoré z názorov, ktoré spoločnosť Coutts považovala za neprijateľné, boli Farageova”pokračujúca podpora bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho priateľstvo s neočkovanou tenisovou superhviezdou Novakom Djokovičom. V spise sa ako problematický uvádza aj jeho odpor voči “net zero” politike a retweetovanie “transfóbneho” komediálneho skeču britského komika Rickyho Gervaisa. Dokument ďalej tvrdil, že Farage je “xenofóbny a rasistický.” 

Autori spisu Coutts zároveň priznávajú, že Farage’“ekonomický prínos” bol “dostatočný na to, aby si ho ponechali na komerčnej báze.” 

Po zverejnení spisu viacerí ministri vyjadrili znepokojenie nad metódami spoločnosti Coutts’a podporili Faragea. Po tom, ako Farage verejne obvinil generálnu riaditeľku NatWest Dame Alison Roseovú z úniku nepresných informácií o jeho osobných financiách do BBC, Roseová musel priznať, že obvinenia boli správne a odstúpiť zo svojej funkcie. 

BBC potom verejne sa ospravedlnila Farageovi “za svoju nepresnú správu o tom, prečo bol jeho účet v banke Coutts zrušený.” 

Nakoniec odstúpil aj generálny riaditeľ Coutts Peter Flavel odstúpil, pričom ako dôvod svojej rezignácie uviedol Farageov prípad’