GettyImages-1471048566-e1690481757121-810x500.jpg

Generálny riaditeľ banky, ktorá zrušila účty Nigela Faragea, odstúpil po tom, čo čelil odporu

64
Kultúra života

Výkonný riaditeľ súkromnej britskej banky Coutts odstúpil po tom, čo čelil kritike za “de-banking” populárneho britského politika Nigela Faragea. 

Podľa správy GB News Peter Flavel odstúpil zo svojej pozície v Coutts a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol škandál okolo Farageovho de-bankingu. 

“Pri riešení prípadu pána Faragea”sme nedosiahli vysoké štandardy banky”v oblasti osobných služieb,” povedal Flavel. “Ako generálny riaditeľ Coutts je správne, že za to nesiem konečnú zodpovednosť, a preto odstupujem.” 

“Som mimoriadne hrdý na svojich sedem rokov v Coutts a chcem sa poďakovať tímu, ktorý z nej vybudoval takú vysoko výkonnú spoločnosť,” dodal bývalý generálny riaditeľ. 

Farage reagovalna správu na X (predtým Twitter) a uviedol, že “Bolo len otázkou času, kedy Peter Flavel, generálny riaditeľ spoločnosti Coutts, odstúpi.” 

“Dokonca som pánovi Flavelovi napísal, že som sa rozhodol odstúpiť. Flavelovi dvakrát pred zverejnením a nedostal som’potvrdenie,”dodal. 

V júni 2023 vyšlo najavo, že spoločnosť Coutts zrušila Farageovi’bankové účty bez udania dôvodu. 

Paul Thwaite, súčasný výkonný riaditeľ skupiny NatWest, ktorá vlastní Coutts, uviedol, že sa “dohodol s Petrom Flavelom, že s okamžitou platnosťou po vzájomnej dohode odstúpi z funkcie generálneho riaditeľa Coutts a generálneho riaditeľa našich Wealth Businesses. Hoci mi bude osobne ľúto, že strácam Petra ako kolegu, verím, že je to správne rozhodnutie pre Coutts a širšiu skupinu.” 

Cena akcií NatWest’výrazne klesla v súvislosti so škandálom okolo Farageovho deblokovania, keďže jej akcie po odstúpení generálnej riaditeľky Alison Roseovej nedávno stratilahodnotu viac ako £600 miliónov. 

Roseová musel odstúpiťpo tom, ako sa priznala k úniku súkromných informácií o Farageových’financiách novinárovi BBC. 

Farage uvádza, že od zrušenia jeho účtov v Coutts ho odmietlo celkovo deväť bánk. 

“Stalo sa mi jasným, že nemôžem dostať bankový účet,” povedal Farage. “Znamená to, že ste sa”stali neosobou.” 

“Toto je vážne politické prenasledovanie na najvyššej úrovni nášho systému,” dodal. 

Predtým, ako sa v roku 2016 stal generálnym riaditeľom spoločnosti Coutts, Flavel bolšéfom spoločnosti JPMorgan Private Wealth Management v Ázii a Tichomorí. Spoločnosti JPMorgan Chase & Co. aj Coutts sa nedávno zapojili do praxe deblokácie ľudí s kontroverznými politickými názormi. Chase Bank nedávno zrušila bankové účty prominentného skeptika voči vakcínam COVID Dr. Josepha Mercola’s vrátane osobných účtov jej zamestnancov a niektorých ich rodinných príslušníkov.