va-810x500.jpg

VA zavádza protokol o náboženskej výnimke po žalobe kresťanskej zdravotnej sestry

27
Kultúra života

Ministerstvo pre záležitosti veteránov v pondelok zverejnilo protokol pre žiadosti o náboženskú výnimku po tom, ako zdravotná sestra podala žalobu kvôli chýbajúcemu spôsobu, ako sa nábožensky založení zamestnanci, ktorí sú za život, môžu odhlásiť z vykonávania interrupcií.

Nezisková právnická firma First Liberty Institute podala žalobu na americký súd. District Court in Waco v decembri v mene texaskej zdravotnej sestry a vojenskej veteránky Stephanie Carterovej. 

Carterová, kresťanka, pracovala v Centre veteránov Olina E. Teaguea’ v Temple v Texase viac ako dve desaťročia až do roku 2022, keď Bidenova administratíva vydala nové pravidlo, podľa ktorého musia zdravotné sestry VA poskytovať “potratové služby” tehotným veteránkam, uviedol Catholic Vote. V decembrovej žalobe sa tvrdí, že Bidenova administratíva zaviedla nové pravidlo po tom, ako “[i]gnoruje hodnotu a nevyhnutnosť” diskusie okolo interrupcií a ukrajuje z “desaťročia trvajúceho zákazu takejto činnosti.”

V októbri bola Carterová údajne informovaná, že bude musieť predpisovať lieky na zabíjanie nenarodených detí až v prvom trimestri tehotenstva. 

Carterová obvinila z toho, že požiadavka Bidenovej administratívy porušuje jej slobodu vykonávať svoje náboženstvo chránenú zákonom o obnove náboženskej slobody (RFRA), a vyjadrila obavy, že táto požiadavka by ju mohla v Texase, kde je potrat trestným činom, právne ohroziť.

“Pani Bidenová, ktorá sa rozhodla pre túto požiadavku, sa v Texase, kde je potrat trestným činom, rozhodla, že bude vykonávať svoje náboženské vyznanie. Carterová sa obáva straty zamestnania, straty licencie zdravotnej sestry’a porušenia svojho náboženského presvedčenia a porušenia texaského zákona,” uvádza sa v žalobe.

V podaní sa uvádza, že Bidenova administratíva’bezprecedentné nové pravidlo znamenalo, že Carterová sa čoskoro “ocitla v práci v zdravotníckom zariadení, ktorého poslaním je teraz poskytovať interrupcie a poradenstvo pri potratoch, čo je v rozpore s Carterovej’presvedčením, že “nenarodené deti sú stvorené na Boží obraz a mali by byť chránené” a núti ju “vybrať si medzi svojou prácou a náboženským presvedčením.”

“Vzhľadom na svoje náboženské presvedčenie nemôže pani Carterová vykonávať, predpisovať ani radiť pri interrupciách, ani pracovať v zariadení, ktoré vykonáva interrupcie z iných dôvodov ako na záchranu života matky,” vysvetľuje sa v žalobe. Obhajcovia života odkazujú na to, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. 

Carterová údajne pri dvoch rôznych príležitostiach požiadala o náboženskú výnimku z požiadavky na uľahčenie interrupcií, ale bolo jej oznámené, “že neexistuje žiadny proces, v rámci ktorého by VA mohla zvážiť jej žiadosti.”

Podľa žaloby počas troch mesiacov od zavedenia nového pravidla do Carterovej’žaloby nebol vytvorený žiadny takýto protokol o náboženskej výnimke.

V pondelok však VA konečne zverejnila celonárodný protokol o náboženskom ubytovaní, ktorý umožňuje zamestnancom, ktorí na základe svojho náboženského presvedčenia zastávajú pro-life názory, aby sa vymanili z pro-potratového pravidla Bidenovej administratívy’.

Inštitút First Liberty toto rozhodnutie označil za víťazstvo.

“Sme’radi, že VA zaviedla celoštátnu politiku na ochranu práv náboženskej slobody všetkých zamestnancov VA,” Danielle Runyanová, hlavná právna zástupkyňa First Liberty Institute, said in July 24 statement. 

“Stephanie Carterová žije hrdo podľa svojej viery a nemala by byť nútená vyberať si medzi svojou vierou a kariérou,” povedal Runyan. “Vďaka jej odvahe môže teraz každý zamestnanec VA v krajine požiadať o náboženskú úľavu z účasti na postupe, ktorý považuje za nesúhlasný.”

First Liberty Institute požiadal súd, aby teraz, keď sa dosiahol želaný výsledok, zamietol jeho žalobu.

Predpis Bidenovej administratívy’VA prišiel krátko po tom, ako U.Najvyššom súde USA eliminovalo celoštátne “právo” na interrupciu prostredníctvom rozhodnutia vo veci Dobbs v. Jackson v júni 2022 a patrilo medzi niekoľko akcií, ktoré následne podnikla radikálne propotratová Bidenova administratíva s cieľom otupiť účinok tohto prelomového rozhodnutia.