Trump-2-810x500.jpg

PRÍBEH: Donald Trump čelí ďalším obvineniam v kauze utajovaných dokumentov z Mar-a-Lago

27
Kultúra smrti

Bývalý americký prezident Donald J. Trump bol podľa aktualizovaného obvinenia federálnej veľkej poroty zverejneného vo štvrtok obvinený z ďalších federálnych trestných činov v kauze utajovaných dokumentov z Mar-a-Lago. 

Ke novým bodom obžaloby proti bývalému prezidentovi, ktoré sa týkajú údajného nesprávneho zaobchádzania s utajovanými dokumentmi v jeho rezidencii Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride, pribudla ako obvinený aj ďalšia osoba, identifikovaná ako Carlos De Oliveira.

Podľa NBC News, De Oliveria je zamestnancom údržby Mar-a-Lago. Ďalším obvineným, ktorý nie je Trumpom, je Walt Nauta, asistent bývalého prezidenta.

Aktualizovaná obžaloba obviňuje Trumpa, že povedal zamestnancovi, aby vymazal kamerové záznamy zachytené v jeho floridskom sídle v údajnej snahe brániť ministerstvu spravodlivosti’vo vyšetrovaní vedenom proti nemu.

Asociácia Associated Press reported že Trumpov hovorca vo vyhlásení okamžite odmietol nové obvinenia a označil ich za “nič viac než pokračujúci zúfalý a falošný pokus” Bidenovho ministerstva spravodlivosti “obťažovať prezidenta Trumpa a ľudí okolo neho.”

Prvý americký prezident v histórii, ktorý čelí federálnym obvineniam zo strany ministerstva spravodlivosti, Trump 13. júna priznal svoju nevinu voči 37 obvineniam z trestných činov týkajúcich sa jeho údajného nesprávneho zaobchádzania s utajovanými dokumentmi. Agenti FBI predtým uskutočnili bezprecedentný zásah v Trumpovom’dome Mar-a-Lago na Floride vlani v lete s cieľom získať spisy.

Tridsaťjeden z 37 obvinení sa týka úmyselného zadržiavania informácií o národnej obrane a zvyšných šesť zahŕňa nepravdivé vyhlásenia, korupčné zatajovanie dokumentov alebo záznamov a sprisahanie s cieľom brániť spravodlivosti, informoval denník The Daily Wire reportoval.

Väčšina republikánov odsúdila obvinenia proti Trumpovi ako politické zbrojenie federálnej vlády, selektívne stíhanie politických oponentov a útok na demokratický proces v predvolebnom roku, uviedol už skôr LifeSiteNews.

Mnohí, vrátane Trumpa, tiež upozornili, že politici, vrátane Joea Bidena a Mike Pence, tiež nesprávne zaobchádzali s utajovanými dokumentmi, a napriek tomu ich ministerstvo spravodlivosti nestíhalo. Úradníci údajne ďalej vyšetrujú Bidenovo’zaobchádzanie s utajovanými dokumentmi, ktoré údajne zahŕňalo aj skladovanie niektorých z nich v garáži vedľa jeho Corvetty.

Trump má odsúdil jeho obvinenie z trestného činu ako “smiešne a nepodložené” a predpovedal, že “sa zapíše medzi najstrašnejšie zneužitia moci v histórii našej krajiny.”

Ak bude Trump uznaný vinným z obvinení vznesených voči nemu, môže mu hroziť trest v podobe desiatok rokov väzenia. Analytici však upozornili, že ani verdikt o vine a uväznení by Trumpovi nebránil v ďalšej kandidatúre — to znamená, že by sa teoreticky mohol stať republikánskym kandidátom, vyhrať prezidentské voľby v roku 2024 a omilostiť sa.

Posledný piatok sudkyňa amerického okresného súdu Aileen Cannonová nariadila federálny súdny proces pre Trumpa, ktorý sa má začať 20. mája 2024. Podľa príkazu, federálni prokurátori sa usilovali o dátum začiatku v decembri 2023 a Trumpova’obhajoba žiadala, aby sa prípad odložil až po prezidentských voľbách v roku 2024, ktorých je hlavným republikánskym kandidátom.