GettyImages-1428456655-e1690553661559-810x500.jpg

Tehotenské centrá žalujú štátneho zástupcu štátu Illinois za návrh zákona, ktorý sa pokúša umlčať prejavy za život

34
Kultúra smrti

Vo štvrtok podali právnici Spoločnosti Thomasa Mora federálnu žalobu proti generálnemu prokurátorovi štátu Illinois Kwameovi Raoulovi s cieľom zabrániť mu v presadzovaní zákona č. 1909, ktorý vypracoval Raoulov úrad a ktorý vyhlasuje, že prejavy pro-life ministerstiev na pomoc pri tehotenstve sú klamlivou obchodnou praktikou.”

Thomas More Society zastupuje NIFLA, národnú sieť centier pomoci v tehotenstve, spolu s niekoľkými illinoiskými centrami pomoci v tehotenstve a pro-life organizáciami.

“Tento zákon je zjavným pokusom o potlačenie a umlčanie prejavov v prospech života pod zámienkou ‘ochrany spotrebiteľa;”vysvetlil Peter Breen, výkonný viceprezident a vedúci súdnych sporov Thomas More Society a bývalý zákonodarca štátu Illinois. “Ministerstvá pomoci v tehotenstve poskytujú reálne možnosti a pomoc ženám a rodinám v núdzi, ale namiesto chvály, ktorú si zaslúžia, sa pro-potratoví politici zameriavajú na tieto ministerstvá s pokutami vo výške 50 000 dolárov a súdnymi zákazmi len kvôli ich pro-life názorom.”

Súdny proces, podaný na Okresnom súde Spojených štátov amerických pre Severný okres Illinois, Západné oddelenie, požaduje dočasný súdny zákaz, predbežný súdny zákaz a trvalý súdny zákaz SB 1909. Ak budú dočasné a predbežné súdne príkazy vydané, zabránia uplatňovaniu zákona, kým prípad prejde súdnym systémom.

Štátna vláda úplne prekročila hranice akejkoľvek logickej a relevantnej právomoci tým, že do svojich riadiacich orgánov vložila šialenú stranícku politiku a pokúsila sa pošliapať práva tých, s ktorými nesúhlasí, vyplývajúce z prvého dodatku, ” povedal Thomas Glessner, prezident NIFLA.

“Neexistuje žiadny základ pre ich nehorázne útoky na tehotenské centrá, ktoré poskytujú všetky svoje služby ženám a ich rodinám v celom štáte Illinois bezplatne. Robia tak z hlbokého presvedčenia o vzájomnej starostlivosti a prejavovaní ľudskej slušnosti a súcitu s tými, ktorí to potrebujú, o čom vedúci predstavitelia štátu Illinois vôbec nemajú potuchy. Tento pokus odoprieť matkám ich ústavné právo rozhodnúť sa pre život je hanebný a mal by byť hanbou pre obyvateľov štátu Illinois.”

Podľa tejto novej revízie zákona o podvodoch na spotrebiteľoch a klamlivých obchodných praktikách sa štát snaží obmedziť prejavy pro-life organizácií tým, že sa nezákonne zameriava na ich úsilie “odradiť tehotné [ženy] od zvažovania potratovej starostlivosti.Obviňuje tiež pro-life organizácie z toho, že “platia za reklamu…, ktorá má prilákať spotrebiteľov k ich organizáciám a odlákať ich od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí ponúkajú” interrupcie, a obviňuje pro-life organizácie z poskytovania zavádzajúcich informácií “preceňujúcich riziká spojené s interrupciou.”Napriek tomu Breen tvrdí, a ako sa uvádza v podaní, že všetky informácie týkajúce sa potratov, ktoré tieto pro-life centrá a organizácie poskytujú, sú podložené vedeckým výskumom.

“Okrem toho, že sú protiústavné a mimoriadne škodlivé,” dodal Breen, “štátni úradníci nemali dôvod podniknúť právne kroky proti centrám pomoci tehotným, pričom využili nástroje zákona, ktoré už boli k dispozícii.”

Táto žaloba, uviedla Breenová, bola podaná na ochranu práva pro-life centier pomoci v tehotenstve a poradcov na chodníkoch v celom Illinois pokračovať vo svojej zmysluplnej a dôležitej práci, ktorou je poskytovanie súcitného a kompetentného poradenstva, starostlivosti a podpory tisícom žien v Illinois, ktoré čelia neplánovanému tehotenstvu.

Breenová poznamenala, že podnet na nový zákon, za ktorým stojí Raoul, je úplne bezdôvodný alebo provokačný. Kancelária generálneho prokurátora štátu Illinois’nebola schopná poskytnúť žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že centrá pomoci v tehotenstve sa dopúšťajú takzvaných “klamlivých praktík.” Podľa dokumentov zákona o slobodnom prístupe k informáciám získaných z Raoulovej”kancelárie Breen zdieľal, že “generálny prokurátor dostal nula sťažností od členov verejnosti proti niektorému z centier pomoci v tehotenstve štátu Illinois pre údajné porušenie zákona o klamlivých obchodných praktikách.”

Breen tiež svedčil pred výborom pre dostupnosť & zdravotnej starostlivosti Snemovne reprezentantov štátu Illinois, ktorý hlasoval za schválenie zákona SB 1909 napriek tomu, že dostal viac ako 17 000 svedeckých výpovedí od voličov, ktorí boli proti návrhu zákona, a len niečo vyše 3 000 výpovedí, ktoré ho podporovali.

Prečítajte si sťažnosť, ktorou sa domáhate dočasného zákazu a trvalého zákazu zo strany štátu Illinois práve prijatého zákona Senátu 1909, podanú 27. júla 2023 na Okresnom súde Spojených štátov amerických  ash; Northern District of Illinois Western Division, právnikmi Thomas More Society v mene National Institute of Family and Life Advocates, Women’s Pregnancy Services, Rockford Family Initiative, Relevant Pregnancy Options Center a Pro-Life Action League, vo veci NIFLA, et al. v. Kwame Raoul tu.

Prečítajte si svedectvo Petra Breena v opozícii voči návrhu zákona č. 1909 Senátu štátu Illinois, ktoré predniesol pred Výborom pre dostupnosť & zdravotnej starostlivosti Snemovne reprezentantov štátu Illinois dňa 25. apríla 2023, tu

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť v zákonoch rešpektovanie života, rodiny, náboženskej slobody a volebnej integrity. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.