Jason-Aldean-810x500.png

Konzervatívci spochybňujú motívy spoločnosti Fox News, ktorá nariadila odstránenie klipov BLM z videoklipu Jasona Aldeana

46
Kultúra smrti

Konzervatívna hviezda country hudby Jason Aldean čelil v uplynulých dvoch týždňoch intenzívnej kritike za hudobný videoklip, v ktorom sa objavujú zábery násilností hnutia Antifa a hnutia Black Lives Matter (BLM).

Po odhalení, že televízia Fox News požadovala vymazanie videoklipu zo spravodajstva o nepokojoch BLM, sa šíria špekulácie o podpore radikálneho hnutia, čo vyvoláva otázku, či je podpora BLM najnovším sklamaním konzervatívcov zo strany Fox’s.

V stredu TMZ informoval, že Aldeanov’videoklip k jeho piesni “Try That in a Small Town” bol upravený tak, aby z neho boli odstránené zábery z Fox 5 Atlanta. TMZ, ktorá patrí spoločnosti Fox Corporation, vysvetlila, že Aldeanov’tím “obišiel pravidlá a použil zábery FOX bez povolenia.”

Produkčný tím údajne požiadal o povolenie 8. mája, na čo Fox News požiadali, aby im text piesne poslali písomne. Tím však poslal iba odkaz na pieseň, ktorá bola v máji vydaná ako singel bez vizuálnej zložky, a potom zaradil zábery bez toho, aby prešli príslušnými schvaľovacími kanálmi.

Nemenované “zdroje spojené s produkciou videoklipu” ďalej vysvetlili, že spoločnosť Fox minulý týždeň reagovala “zdvorilým ultimátom,” v ktorom žiadala, aby bol videoklip upravený, inak bude čeliť právnym krokom.

Pôvodný videoklip obsahoval zábery z demonštrácie BLM proti súdnej budove za Aldeana. Nad pásmom označujúcim zábery pochádza od spoločnosti Fox a titulkom, ktorý znie: “V Georgii vyhlásili výnimočný stav.” Vidno aktívne požiare a policajné autá, ako aj výbuchy. Hoci podobné činy sú stále zobrazené aj na iných záberoch, všetky klipy z Foxu boli odstránené.

Z aktualizovanej verzie bol vylúčený aj krátky dialóg medzi mužom na invalidnom vozíku, ktorý hovorí moderátorovi správ, že ak “niekto potrebuje pomoc, tak’ju dostane” v malomestskej komunite. Nie je však jasné, z akého dôvodu a či išlo o živý spravodajský klip alebo bol do videa zapracovaný ako divadelná zložka.

Konzervatívny novinár Jack Posobiec pohotovo zverejnil neupravenú verziu videoklipu na Twitteri a povzbudil priaznivcov: “Viete, čo máte robiť.”

Takisto podotkol, že “Jason Aldean porušil základné pravidlo režimu: Nesmiete hovoriť o nepokojoch Georgea Floyda a násilí BLM. A rozhodne o nich nesmieš’urobiť populárnu pieseň pre normálnych ľudí.”

Jeden konzervatívny účet na Twitteri napísal, že “stanica Fox v Atlante sa sťažovala, že vo videu použila 6 sekúnd ich záberov z násilných nepokojov BLM” a chcela vedieť, “prečo sa snažia cenzurovať PRAVDU?"”

Mnoho ďalších ľudí na platforme zdieľalo podobné názory a čudovalo sa, prečo by bola pre spoločnosť Fox výhodnejšia žaloba za porušenie autorských práv namiesto udelenia povolenia na použitie záberov zo znepokojujúcej, ale faktickej udalosti. Iní tvrdili, že sa z tejto stanice stáva “nový Bud Light,” ako kedysi rešpektovaná konzervatívna organizácia, ktorá podľa všetkého ustupuje ľavicovým ideológiám.

The ‘new Bud Light’

Ironicky, Fox News uverejnila 24. júla stanovisko diel, v ktorom tvrdila, že country hudba je terčom útokov ľavice nie nepodobným Bud Light. Na príklade Aldeana autor Dan Gainor argumentoval, že útoky na country umelcov za ich proamerické piesne sú dôvodom na ďalší bojkot vedený konzervatívcami. Na kedysi nesporne konzervatívne časti kultúry, ako sú Bud Light a country hudba, útočia ľavicové ideológie.

Gainor’však svojím postojom, že country hudba je na bojkot, u mnohých čitateľov nezískal dobrý ohlas. Článok sa tento týždeň objavil na Twitteri a získal veľké množstvo komentárov, ktoré s myšlienkou bojkotu tohto žánru nesúhlasia. Namiesto toho sa objavila všeobecná téma, ktorá tvrdí, že Fox News alebo organizácie udeľujúce ceny za country hudbu by mali dostať Bud Light, pretože práve oni sa bránia posolstvám, ktoré sú v tomto historicky konzervatívnom žánri zobrazované.

Kým značka piva zradila svoju americkú spotrebiteľskú základňu strednej triedy tým, že použila ako marketingový ťah muža so zmäteným pohlavím, ktorý úplne zadupal, aj televízna sieť Country Music Television (CMT) začala ustupovať liberálnej agende.

Počas aprílového udeľovania cien CMT 2023 skupina povolila Kelsei Ballerini vystúpiť na pódiu s drag queens v zjavnej snahe protestovať proti rastúcemu počtu zákonov prijatých v celej krajine na ochranu detí pred rodovou ideológiou. O necelé tri mesiace neskôr spoločnosť CMT odstránila Aldeanov’videoklip k piesni “Try That in a Small Town” kvôli údajnému schvaľovaniu násilia páchaného strelnými zbraňami a lynčovania.

Ale nebola to len spoločnosť CMT, ktorá sa ponáhľala skryť niektoré pravdy, ktoré sa v piesni zdieľajú. Na rozdiel od Gainor’ho návrhu, že nashvillská country scéna prispieva k umlčaniu proamerických hlasov v tomto žánri, mnohí čitatelia namiesto toho navrhli, aby Fox News, ktorú niektorí označujú ako “Faux News,” tajne podporovala ďalšie radikálne ľavicové hnutie, a preto získala prezývku “nový Bud Light.”

Hrozba žalobou’namiesto toho, aby umožnila zverejniť zábery z nepokojov BLM, je jej najnovším činom, ktorý vyvoláva podozrenie čitateľov, ktorí predtým akceptovali Fox ako konzervatívne mainstreamové médium. V apríli si táto korporácia vyslúžila ostrú kritiku za to, že zrušila väzby s hviezdou konzervatívnej žurnalistiky Tuckerom Carlsonom, ktorého práca sa od práce ostatných moderátorov káblových správ odlišovala tým, že neúnavne upozorňoval na korupciu Deep State a hrôzy genderovej ideológie.

Odvtedy bola Fox vystavená obvineniu, že sa zdanlivo prikláňa k ľavicovým ideológiám, pričom prezentuje všeobecne konzervatívny front. Whistlebloweri odhalili, že politika organizácie schvaľuje takzvané “rodové prechody” a umožňuje zamestnancom používať toalety opačného pohlavia. Spoločnosť Fox tiež sponzorovala LA Pride, ktorá sa podieľala na slávnostnom udeľovaní cien, ktoré vyznamenali rúhavé sestry večného odpustku na štadióne Dodgers v júni.

Daily Wire moderátor Matt Walsh odhalil o niekoľko týždňov neskôr, že korporácia propaguje explicitné LGBT propagačné materiály pre zamestnancov. Začiatkom tohto týždňa LifeSiteNews informoval, že spoločnosť Fox v tichosti vyradila Satanský chrám zo svojho programu na podporu charitatívnych darov. Whistlebloweri tiež odhalili, že v programe boli uvedené organizácie Planned Parenthood, Trevor Project a Southern Poverty Law Center.

Menej zjavné ako niektoré jej politiky a kroky je rozhodnutie odstrániť zábery hnutia, ktoré doslova podpálilo národ bez rešpektu k zákonu a poriadku, čo naznačuje ďalší dôkaz, že Fox skutočne ustupuje ľavicovým ideológiám a opúšťa svoje kedysi rešpektované postavenie konzervatívneho mainstreamového média.