Screenshot-2023-07-28-at-16.21.16-e1690575745258-810x500.png

Indické hnutie za život naberá na sile pred druhým Pochodom za život

17
Kultúra života

Sebastian Aashish je softvérový inžinier žijúci v Indii. Je to ambiciózny mladý muž, a to nielen vo svojej kariére. Je členom organizácie Youth United for Christ - ktorá je súčasťou Youth Charismatic Renewal of India - a snaží sa budovať malé, ale rastúce indické pro-life hnutie.

Vedie stránku na Instagrame s názvom Pro_Life_India a dobrovoľnícky sa spája s rôznymi pro-life organizáciami, aby pomáhal v krízových situáciách tehotenstva v celej obrovskej krajine. “Mojím cieľom je zjednotiť ľudí v Indii, aby sa postavili ako jeden jednotný hlas na obranu práv nenarodených detí,” povedal mi. V súčasnosti pomáha plánovať druhý indický Pochod za život. Pre LifeSiteNews odpovedal na niekoľko otázok.

Aká je situácia v súvislosti s potratmi v Indii? 

India, ako viete, je jednou z najväčších demokracií na svete. Počet obyvateľov Indie okrem toho, že je dôvodom na hrdosť, je aj dôvodom na strach medzi politikmi. Vedená mýtom o globálnej populačnej explózii bola India jednou z prvých krajín, ktoré prijali prísne opatrenia na kontrolu populácie. V dôsledku toho boli v roku 1971 prijatím zákona o lekárskom prerušení tehotenstva legalizované interrupcie. V jednej zo štúdií, ktorú zverejnil Guttmacherov inštitút, sa uvádza, že len v roku 2015 bolo vykonaných približne 15,6 milióna interrupcií.

Katolícka populácia v krajine predstavuje skromných 1,55 %. Pravdepodobne je to jeden z dôvodov, prečo protipotratový postoj Cirkvi nebol dobre známy.

Aké je hnutie za život v Indii? 

Práve v roku 2021 pri príležitosti 50. výročia legalizácie potratov sa spojili niektoré z významných pro-life organizácií, ako napríklad YU4C Prolife, Human Life International, Goa, Eva Prolife movement of Kalyan Eparch, Jesus Youth Prolife, Diecézna komisia pre ľudský život Bombajskej arcidiecézy a rozhodli sa vytvoriť celoindickú koalíciu, aby pod záštitou kardinála Oswalda Graciasa pozdvihli svoj hlas proti hroznému aktu potratu.

Existuje v Indii opozícia voči hnutiu za život?"

Pravdu povedané, chýba nám informovanosť širokej verejnosti. Na základe výskumu agentúry Pew, ktorý sa uskutočnil v roku 2022, sa zistilo, že len 55 percent obyvateľov Indie je proti potratom a myslí si, že by mali byť takmer vo všetkých prípadoch nezákonné.

Vďaka tejto riadnej neinformovanosti máme obrovskú opozíciu zo strany mainstreamových médií, pretože sú skreslené len jednou názorovou stranou. Politické strany v Indii dokonca ani nepovažujú potraty za hlavnú tému v krajine a téma potratov sa považuje za citlivú a nikto sa o ňu nezaujíma.

Uskutočnil sa niekedy v Indii Pochod za život?"

CHARIS je medzinárodný servisný organizmus pre všetky prejavy Katolíckej charizmatickej obnovy (CCR), ktorá vznikla v Katolíckej cirkvi v roku 1967. V Indii vznikla CCR v roku 1972. CHARIS India zorganizovala vôbec prvý Národný pochod za život 10. augusta 2022 v Naí Dillí. Podporil ho bývalý predseda CBCI, Jeho Eminencia Oswald kardinál Gracias. 

Čo očakávate od tohto nadchádzajúceho podujatia?

Druhý Národný pochod za život organizujeme vo štvrtok 10. augusta 2023, hostiteľom bude diecéza Pune. Deň sa začne “Výstavou za život” v Katedrálnej sále svätého Patrika od 10.00 do 12.00 h. Následne sa od 14.30 h uskutoční verejné zhromaždenie, na ktorom vystúpia významní predstavitelia Cirkvi a iných kresťanských i nekresťanských denominácií s príhovorom k očakávanému počtu 2 000 ľudí. Pochod za život otvorí kardinál Oswald Gracias a počas pochodu davu sa delegácia vydá na zberný úrad v Pune, aby predložila písomné memorandum v prospech práv nenarodených detí.