Screenshot-2023-07-31-15.11.10-810x500.png

Žena žaluje texaských lekárov za to, že ju "bezohľadne" nútili podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia

29
Kultúra smrti

Poznámka redakcie: Čitatelia môžu niektoré detaily tohto príbehu považovať za znepokojujúce.

 Ďalšia detranzitérka, ktorá sa vo veku 17 rokov pokúsila o zmenu pohlavia, žaluje lekárov, ktorí ju operovali, a obviňuje ich, že ignorovali množstvo jej duševných porúch a tlačili ju na deštruktívnu cestu.

Soren Aldacová, ktorá má teraz 21 rokov, podala v piatok žalobu na okresnom súde v texaskom okrese Tarrant. Tvrdí, že jej lekári sa správali skôr ako “ideológovia” než ako zdravotníci a že pri posudzovaní jej pokusu o zmenu pohlavia nezohľadnili riadne jej autizmus, depresiu, úzkosť a ďalšie komorbidity.

Podľa sťažnosť’prevádzača uvádza mená Del Scott Perry, Sreenath Nekkalapu, Barbara Rose Wood, Richard Santucci, Ashley DeLeon, Crane Clinic LLC, Texas Health Physicians Group, Three Oaks Counseling Group LLC a Mesa Springs LLC. Každý z týchto obžalovaných sa podieľal na experimentálnych liečebných terapiách potvrdzujúcich pohlavie na Aldacovej, zraniteľnej tínedžerke, ktorá bojuje s množstvom psychických problémov. Nikto z nich bezprostredne nereagoval na žiadosti o komentár.

“Dôsledky týchto zásahov viedli k trvalému znetvoreniu Soren’a hlbokým psychickým jazvám,” tvrdí žaloba. “Porušenie fiduciárnych povinností žalovaných’ je len podčiarknuté skutočnosťou, že každý zo žalovaných sa stretol so Soren a umožnil jej tieto ‘terapie’ v kľúčovom okamihu jej života – keď sa borila nielen s univerzálnymi problémami dospievania a telesného obrazu, ale aj s komplexnou zmesou diagnostikovaných duševných komorbidít a iných psychologických a sociálnych porúch.”

“Napriek týmto varovným signálom, ktoré si vyžadovali opatrnosť a terapeutické riešenie,” zdôrazňuje žaloba, lekári Aldaco’ju “úmyselne a bezohľadne poháňali” na cestu trvalého fyzického znetvorenia a zhoršovania psychických ťažkostí.”

Aldaco je jedným z rastúci počet mladých detransitionerov, najmä žien, ktorí začali podávať žaloby na zdravotnícke zariadenia za to, že im uľahčili pokus o zmenu pohlavia. Detransider je osoba, ktorá sa snažila zmeniť svoje pohlavie pomocou hormonálnych alebo chirurgických zákrokov a nakoniec tento pokus oľutovala a vrátila sa k životu ako jej biologické pohlavie.

Tento mesiac podala Prisha Mosleyová žalobu, v ktorej obvinila svojich lekárov a terapeutov, že ju urýchlene uvrhli na nebezpečnú a život meniacu cestu (Mosleyovú aj Aldaca zastupuje spoločnosť Campbell Miller Payne, PLLC). Detektívky Chloe Cole a Layla Jane, ktoré zastupuje Centrum pre americkú slobodu, tiež nedávno oznámili vysokopostavené žaloby proti lekárom z nemocníc Kaiser Foundation Hospitals a Permanente Medical Group.

PREHĽAD:

Aldaco ako problémová tínedžerka začala užívať “nehorázne veľké, neoznačené” množstvá testosterónu na radu Del Scott Perry, praktickej sestry zo skupiny Texas Health Physicians Group, s ktorou ju spojil transgender “podporná skupina” s názvom Trans-Cendence International.

Perry, ktorý bezprostredne nereagoval na žiadosť o komentár, si zo skupiny vytvoril “zoznam klientov” tým, že sa zúčastňoval na jej stretnutiach počas posledných šiestich až deviatich mesiacov, uvádza sa v žalobe.

Zápas obviňuje Perryovú nielen z toho, že s ňou riadne nediskutovala o jej problémoch s duševným zdravím, ale ani z toho, že s Aldacovou – nediskutovala o rizikách, ktoré testosterón predstavuje pre biologické ženy, napriek tomu, že mala iba 17 rokov.

“Perry nikdy nepožiadal ani nezískal žiadny písomný súhlas rodičov Soren’s tým, aby ju viedol touto cestou,” dodáva sa v žalobe.

Aldacová’vzťahová terapeutka Barbara Woodová bola údajne autorkou odporúčacieho listu, ktorý ju kvalifikoval na dvojitú mastektómiu krátko po dovŕšení 19 rokov. Všetky stretnutia Aldaco’vej s Woodovou boli návštevy na diaľku, uvádza sa v žalobe, a sedenia “nikdy neboli zamerané na otázku Sorenovej’rodovej identity, ani sa ju nesnažili úplne posúdiť či vyriešiť.”

Klinika Crane v Austine v Texase, “notoricky známe chirurgické centrum, ktoré sa nedávno presťahovalo z Kalifornie do Texasu”, ktoré vykonáva “gender affirming” operácie, údajne pomohlo Aldacovej so vzorom listu potrebného na získanie dvojitej mastektómie, uvádza sa v žalobe.

Woodová údajne podpísala list, ktorý podľa Aldacovej obsahoval mnoho nepravdivých informácií o jej životnom štýle a duševnom stave, a predložila ho klinike Crane. Po “úvodnej konzultácii” s klinikou Crane, ktorá podľa žaloby trvala len niekoľko minút, ju chirurgovia z kliniky Crane naplánovali na dvojitú mastektómiu na 11. júna 2021.

Žaloba názorne opisuje, ako doktor Ashley DeLeon a doktor Richard Santucci spackali Aldacovej”dvojitú mastektómiu, v dôsledku čoho mladá žena trpela neuveriteľnými bolesťami a zápasila s krvavým a zmäteným procesom zotavovania.

DeLeon “nedbanlivo vykonal dvojitú mastektómiu,” a Santucci “nedbanlivo dohliadal na problematické zotavovanie Soren’a zanechal Soren strašné pooperačné komplikácie a následné znetvorenie, ktoré Soren postihujú dodnes,” tvrdí sa v žalobe.

Keď sa u Sorenovej objavili naliehavé pooperačné komplikácie, okamžite sa obrátila na doktora Santucciho, ktorý jej hrozné komplikácie bagatelizoval a trval na tom, že komplikácie sú ‘normálne.’ Napriek tomu, že Soren poslala grafické obrázky kaluží krvi, ktoré sa jej tvorili podkožne v trupe, bradaviek, ktoré sa jej doslova odlupovali z hrudníka, a vysvetlila obrovské bolesti, ktoré prežívala, doktor Santucci vyzeral, akoby sa nevedel obťažovať, aby ju videl, a dokonca jej ani neodporučil, aby vyhľadala pohotovosť. Maximálne, čo sa Soren podarilo z doktora Santucciho dostať, bol neochotný súhlas s tým, že sa pozrie, či ju môže prijať nasledujúci deň.

Kombinované porušenie povinností doktora DeLeona a doktora Santucciho prinútilo Sorenovú vyhľadať pohotovostnú starostlivosť v nemocnici University of Texas Southwestern v texaskom Dallase. Tam pohotovostní chirurgovia diagnostikovali Sorenovi ‘masívne obojstranné hematómy’ (16 cm na ľavom boku a 17 cm na pravom), opätovne otvorili rezy na klinike Crane a zašívali drény (ktoré mali byť súčasťou pôvodnej operácie) a odvádzali značné množstvo nahromadenej krvi a iných telesných tekutín.

Pokiaľ Sorenová podstúpila bolesť a utrpenie, ktoré jej to spôsobilo, musela potom nasledujúci týždeň pokračovať v odvádzaní krvi a tekutín z hrudnej dutiny. Tieto komplikácie neboli Sorenovej nikdy oznámené ako možnosť, a skutočne, keď doktor DeLeon informoval Sorenovú o podrobnostiach operácie, poskytol jej materiály zobrazujúce operácie, ktoré zahŕňali drény, a ukázal jej videá a fotografie iných pacientov, ktorí podstúpili operáciu s drénmi. Sorenová nevedela, že skutočne vykonaná ‘operácia bez drénu’ je riskantný postup, ktorý kompetentní lekári používajú len zriedka.

Tento traumatizujúci proces nakoniec Aldacovej ponechal čas na to, aby si uvedomila, že ani testosterón, ani operácia jej nepomohli cítiť sa vo svojom tele dobre. Keď začala praktizovať meditáciu a všímavosť, “zistila, že problém vôbec nie je v jej tele; problém bol v jej vnímaní a očakávaní svojho tela, ktoré jej spoločnosť a sociálne médiá až vnucovali.”

“Nakoniec,” sa v sťažnosti píše, “Soren si uvedomila, že v priebehu búrlivého dospievania potrebovala nezaujatého lekára, nie ideológa. A po týchto uvedomeniach okamžite pocítila a pochopila krivdy, ktoré utrpela zo strany žalovaných. Touto žalobou sa teraz Soren domáha nápravy týchto krívd.”

VYHLIADKA:

Pretlačené so súhlasom The Daily Signal.