cardiogram_and_heartbeat_810_500_75_s_c1-810x500.jpg

Najvyšší súd v Iowe opätovne preskúma zablokovaný šesťtýždňový zákaz interrupcií po tom, čo ho zákonodarný zbor opäť schválil

38
Kultúra smrti

Najvyšší súd štátu Iowa súhlasil s opätovným posúdením ústavnosti zákazu interrupcie pri zistení srdcového tepu plodu vzhľadom na to, že zákonodarcovia štátu nedávno túto politiku opätovne schválili.

Začiatkom tohto mesiaca republikánsky guvernér Iowy, J. Kim Reynoldsová podpísala zákon zakazujúci interrupcie približne od šiesteho týždňa s výnimkami v prípade znásilnenia, incestu, smrteľných abnormalít plodu, ohrozenia života matky’a potratov a zároveň povoľuje interrupciu z akéhokoľvek dôvodu pred zistením srdcovej činnosti plodu.

Iowa má takýto zákon v platnosti už od roku 2018, ale v júni sa najvyšší súd štátu’dostal do slepej uličky v otázke jeho legálnosti, a to pomerom hlasov 3:3, čo viedlo k tomu, že jeho uplatňovanie bolo naďalej zablokované. Traja argumentovali, že zákon by mal nadobudnúť účinnosť vzhľadom na minuloročné zrušenie rozsudku Najvyššieho súdu USA vo veci Roe v. Wade, a traja zastávali názor, že, ako tvrdil sudca Thomas Waterman, by “obchádzanie zákonodarcu” umožnilo, aby akt zákonodarcu nadobudol účinnosť, a že “by sa malo vyžadovať opätovné prijatie zákona”, aby sa “zabezpečilo, že súčasná legislatívna väčšina podporuje zákonné obmedzenie slobody.”

V reakcii na to Reynolds podal odvolanie proti rozhodnutiu a zvolal mimoriadne zasadnutie zákonodarného zboru, aby zákaz srdcového tepu opäť schválil, čím dal súdu “jasnú odpoveď” o vôli zákonodarného zboru a vyhlásil, že “hlasy Iowčanov a ich demokraticky zvolených zástupcov nemožno ďalej ignorovať a spravodlivosť pre nenarodené deti by sa nemala odkladať.”

V utorok Najvyšší súd štátu Iowa oznámil, že záležitosť opäť preskúma, The Des Moines Register reported, hoci neobjasnil, kedy v rámci svojho najbližšieho zasadnutia k prípadu dôjde, čo by mohlo byť kedykoľvek od septembra do konca júna 2024.

“Som rada, že Najvyšší súd súhlasil s prerokovaním nášho odvolania,” uviedla generálna prokurátorka Iowy Brenna Birdová. “Teším sa na to, že budem naďalej brániť zákon o srdcovom tepe a chrániť právo na život na súde.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ indikuje, že tieto štáty by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

V reakcii na to presadzujú spojenci interrupcií rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k interrupciám,” ako napríklad uvoľnenie distribúcie potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátne cesty na potrat, snaha o zakotvenie “práv” na túto prax v ústavách jednotlivých štátov, a nie v Ústave USA.Ústavy USA, výstavba nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony štátov, ktoré sú viac za život. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony.