shutterstock_174905087-810x500.jpg

V Indiane platí takmer úplný zákaz potratov

41
Kultúra smrti

Približne 95 % interrupcií je teraz v Indiane nelegálnych vďaka štátnemu zákonu, ktorý vstupuje do platnosti dnes, 1. augusta.

Zákon, prijatý v auguste 2022, zakazuje všetky interrupcie okrem tých, o ktoré sa žiada z dôvodu znásilnenia alebo incestu počas prvých desiatich týždňov alebo “podstatného a nezvratného fyzického poškodenia” zdravia matky”. Umožňuje zabíjanie nenarodených detí, ak nenarodené dieťa “trpí neodstrániteľným zdravotným stavom, ktorý je nezlučiteľný s trvalým životom mimo maternice” do 20. týždňa.

Zakázal tiež vykonávanie interrupcií v mimonemocničných zariadeniach, ako je napríklad plánované rodičovstvo.

Najvyšší súd štátu’povolil uplatňovanie zákona rozhodnutím z 30. júna. ACLU však zákon stále samostatne napadá na základe zákona o obnove náboženskej slobody štátu’a tvrdí, že porušuje náboženskú slobodu občanov podporujúcich potraty.

Záujmy voči zákonu mala aj pro-life skupina v Indiane kvôli jeho zneniu a výnimkám.

Indiana Right to Life v auguste minulého roka uviedla:

Aj keď nemôžeme plne podporiť novelizovaný zákon SB1 kvôli jeho výnimkám týkajúcim sa znásilnenia, incestu a smrteľnej anomálie plodu, uznávame, že cesta vpred je buď potenciálne ukončenie veľkej väčšiny interrupcií v Indiane, počnúc zatvorením indiánskych interrupčných kliník v polovici septembra, alebo umožnenie pokračovania všetkých interrupcií podľa súčasného zákona, keďže ženy z Ohia, Kentucky a iných štátov cestujú na interrupcie do Indiany.

Skupina “verí, že podstatné zmeny SB1 v Snemovni reprezentantov poskytujú novú nádej, že viac ako 95 % z 8 414 interrupcií v Indiane’sa skončí, ak sa stane zákonom.”

Planned Parenthood už nebude vykonávať interrupcie v súlade so zákonom, hoci plánuje ponúkať odporúčania do iných interrupčných zariadení.

“Indiana University Health, najväčší nemocničný systém v štáte”Indiana, zriadila poradné tímy, ktorých súčasťou je aj právnik na konzultácie o tom, či pacientky spĺňajú zákonné požiadavky na interrupcie,” WRTV reported.

IU Health sa ocitla uprostred kontroverzie krátko po zrušení rozsudku Roe v. Wade v júni 2022, keď jedna z jej interrupčných lekárok, Dr. Caitlin Bernardová, vykonala potrat na 10-ročnom dievčati z Ohia. Neskôr sa ukázalo, že dievčatko znásilnil priateľ jej matky, nelegálny prisťahovalec.

Státna’licenčná rada Bernardovej’licenciu nezrušila, ale pokarhala ju a poistila pokutou 3 000 dolárov za porušenie súkromia pacienta, keď o potrate hovorila s médiami.