Screenshot-2023-08-01-at-11.06.48-AM-810x500.png

Diverzitná firma spojená so samovraždou riaditeľa v Toronte získala desaťtisíce z vládnych zákaziek

19
Kultúra smrti

Tzv. poradenská firma “diverzita, inklúzia a rovnosť”, ktorá bola označená za potenciálneho pôvodcu samovražedného úmrtia 60-ročného riaditeľa Torontskej oblastnej školskej rady (TDSB) Richarda Bilksta, zarobila v posledných rokoch desiatky tisíc dolárov prostredníctvom vládnych zákaziek.

Inštitút KOJO sa okrem toho môže pochváliť dlhým zoznamom klientov, na ktorom sú prestížne univerzity, školské rady a mnohé ďalšie významné inštitúcie.

Podľa zoznamu zmlúv kanadskej federálnej vlády, ktorý na sociálnych sieťach zverejnila prorodinná aktivistka a bývalá učiteľka Chanel Pfahlová, inštitút KOJO od roku 2021 zarobil najmenej 96 196,90 dolára z prostriedkov daňových poplatníkov, pričom poskytoval takzvané “školenia a kurzy o rozmanitosti” pre Employment and Social Development Canada a Office of the Superintendent of Financial Institutions Canada. Okrem zmlúv financovaných daňovými poplatníkmi sa na webovej stránke napadnutého inštitútu nachádza’dlhý zoznam ďalších vládnych alebo s vládou prepojených klientov, medzi ktorými sú okrem iného Haltonská katolícka okresná školská rada, Yorkská katolícka okresná školská rada, Základní učitelia v Toronte, vláda Ontária, Torontská univerzita, Spoločnosť pomoci deťom’a Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP).

Akkoľvek presná suma peňazí vymenená medzi väčšinou týchto klientov a inštitútom KOJO nie je známa, The Observer v marci 2022 informoval, že inštitút KOJO účtoval ontarijskému mestu Sarnia za štvorhodinové školenie Zoom neuveriteľných 6 500 USD.

CBC vtedy poznamenala, že zasadnutie s mestskou radou mesta Sarnia bolo nakoniec prerušené už po dvoch hodinách, keď sa veci “zmenili na nepriateľské,” čo viedlo predstaviteľov mesta k výzve na formálne preskúmanie.

Ako informoval portál LifeSiteNews, Inštitút KOJO a jeho zakladateľka a výkonná riaditeľka Kike Ojo-Thompsonová sa v posledných týždňoch dostali pod intenzívnu medzinárodnú kontrolu po odhalení, že 60-ročný riaditeľ TDSB Richard Bilkszto spáchal samovraždu po tom, čo ho Ojo-Thompsonová údajne na jar 2021 šikanovala, obťažovala a vysmievala sa mu na jednom zo zasadnutí jej organizácie’o rozmanitosti s TDSB.

Po školení Bilkszto podal žalobu na TDSB kvôli údajnému zaobchádzaniu s ním počas programu a obvinil Ojo-Thompsonovú, že “ho nepriamo označila za rasistu a bieleho supremacistu” po tom, čo sa ohradil voči jej údajným poznámkam, že Kanada je rasistickejšia ako Spojené štáty.

Podľa prepisov zo zasadnutia, ktoré sú súčasťou Bilkstovej’žaloby, Ojo-Thompsonová na námietky dnes už zosnulého muža’odpovedala, že jeho slová sú “pôsobením bielej nadradenosti” a “dokonalým príkladom odporu.”

Po tomto incidente sa od neho údajne začali dištancovať Bilkštovi’kolegovia, čo viedlo k tomu, že muž odišiel na platenú dovolenku.

Nakoniec 13. júla 2023 Bilkšt zomrel samovraždou. Podľa vyhlásenia, ktoré Bilkszto’rodina zverejnila prostredníctvom jeho právničky Lisy Bildy, bol jeho odchod priamym dôsledkom “stresu a následkov” incidentu v inštitúte KOJO.

Po tom, čo sa správa o Bilkštovej’samovražde rozšírila na sociálnych sieťach, minister školstva provincie Ontario Stephan Lecce naordinoval vyšetrovanie mužovej’smrti.

Odpovedajúc na obvinenia, že jej spoločnosť je aspoň čiastočne zodpovedná za to, že dohnala Bilkszta k samovražde, Ojo-Thompsonová uviedla, že jej správanie počas zasadnutia v roku 2021 bolo nesprávne charakterizované a že “víta” preskúmanie zo strany ontarijského ministerstva školstva.

Ojo-Thompsonová následne obvinila svojich politických kritikov, najmä v “pravicových médiách”, že “zbraňovali” incident v snahe “zdiskreditovať a potlačiť prácu všetkých, ktorí sa angažujú v oblasti rozmanitosti, rovnosti a inklúzie.”

“Inštitút KOJO víta preskúmanie tejto záležitosti ministrom školstva Stephenom Lecce”a bude plne spolupracovať s úradníkmi ministerstva. Sme presvedčení, že ministerstvo školstva má najlepšie predpoklady na to, aby túto záležitosť prešetrilo a prišlo na koreň tomu, čo sa odohralo v torontskej okresnej školskej rade po skončení nášho seminára pred viac ako dvoma rokmi,” uviedol zakladateľ a výkonný riaditeľ inštitútu KOJO Kike Ojo-Thompson vo svojom vyhlásení z minulého štvrtka.

“Tento incident je zneužívaný ako zbraň na diskreditáciu a potlačenie práce všetkých, ktorí sa angažujú v oblasti rozmanitosti, rovnosti a inklúzie. Hoci je informovanie pravicových médií o tomto spore sklamaním a viedlo k tomu, že naša organizácia a členovia tímu dostávajú na internete vyhrážky a vitriol, nenecháme sa odradiť od našej práce pri budovaní lepšej spoločnosti pre všetkých,”dodala Ojo-Thompsonová.

Aj keď sa obvinenia voči Ojo-Thompsonovej ešte musia preukázať na súde, niektoré z jej predchádzajúcich komentárov sa odvtedy znovu objavili, čo spôsobilo, že ľudia začali spochybňovať myšlienky a postupy jej organizácie’.

V roku 2020 počas interview s Federáciou učiteľov základných škôl Ontária (Elementary Teachers’ Federation of Ontario) Ojo-Thompsonová, sama bývalá učiteľka, povedala, že “orientácia v belošstve vzdelávacieho systému je každodennou ťažkosťou” a že školský systém je “nasiaknutý belošstvom.”