Gun-confiscation-in-Canada-810x500.jpg

Kanadská prokuratúra stiahla obvinenie z vraždy voči mužovi z Ontária, ktorý zastrelil ozbrojeného útočníka

38
Kultúra života

Dvadsaťdvaročný muž z Ontária, ktorý bol obvinený z vraždy po tom, ako bránil svoju matku a dom pred ozbrojenými útočníkmi, bol obvinený z vraždy.

V pondelok prokurátori stiahli obvinenie z vraždy druhého stupňa vznesené voči Alimu Mianovi, ktorý vo februári údajne zastrelil ozbrojeného útočníka v dome v Miltone v Ontáriu, v ktorom žije so svojou matkou, informoval Global News.

Mian, legálny držiteľ strelnej zbrane, smrteľne postrelil jedného zo skupiny štyroch ozbrojených útočníkov, ktorí po vniknutí do domu na predmestí zaútočili na jeho matku.“Napriek tomu, že Mian bol legálnym držiteľom strelnej zbrane, ktorú vystrieľal, a sám bol jednou z obetí údajného zločinu, bol napriek tomu obvinený z vraždy útočníka, čo vtedy vyvolalo diskusiu a ohlasy.

“Ďakujem korune, že využila svoju rozumnú voľnosť a súhlasila s dnešným stiahnutím obvinenia,” uviedol v reakcii na stiahnutie obvinenia Mian’ov advokát Jag Virk a dodal, že jeho klient je “veľmi šťastný a vďačný.”

“Od vznesenia obvinenia bol pod obrovským stresom, pretože vedel, že ak bude uznaný vinným,”strávi značný čas vo väzení a snažil sa len ochrániť seba a svoju matku,” pokračoval právnik.

V ďalších komentároch pre Global News,Virk uviedol, že dúfa, že tento prípad poskytne “do istej miery” víťazstvo legálnym držiteľom strelných zbraní a najmä víťazstvo sebaobrany v Kanade.

Zatiaľ čo Spojené štáty majú zákonné práva na sebaobranu a vlastníctvo zbraní podľa druhého dodatku ústavy, Kanada nie. Na legálne držanie strelnej zbrane v Kanade je potrebné absolvovať bezpečnostný test a previerku, ktorú sprostredkúva federálna vláda, a až potom môže byť vydaná licencia na držbu a nadobudnutie (PAL). Dokonca aj v prípade, že niekto má PAL, nemôže si zaobstarať strelnú zbraň na účely sebaobrany alebo domácej obrany.

Obvinenie Miana’z vraždy sa stalo pre Kanaďanov mimoriadne znepokojujúce, pretože nasledovalo len niekoľko mesiacov po tom, čo premiér Justin Trudeau vyvolal búrku na sociálnych sieťach, keď vyhlásil, že Kanaďania nemajú “právo” používať zbraň na “sebaobranu.”

Trudeauove’poznámky rýchlo vyvrátili právnici, ktorí vysvetlili, že Kanaďania síce nemajú’ústavné právo na vlastníctvo strelnej zbrane alebo sebaobranu, ale existujú prípady, v ktorých by použitie strelnej zbrane na sebaobranu mohlo byť právne odôvodnené.

“[T]echnicky povedané, neexistuje’žiadne ústavné právo na použitie strelnej zbrane, ale v skutočnosti § 34 trestného zákonníka — právo na obranu— by zahŕňal právo použiť zbraň proti inej osobe, ktorá na vás útočí napríklad so zbraňou,” poznamenal vtedy trestný právnik Sam Goldstein a ďalej spresnil, že v závislosti od okolností, aj keď útočník nemá zbraň, môže byť sebaobrana strelnou zbraňou prípustná.