GettyImages-1345757724-810x500.jpg

Bidenovo ministerstvo spravodlivosti obvinilo Trumpa z údajného "sprisahania" z 6. januára s cieľom zvrátiť prezidentské voľby v roku 2020

19
Kultúra smrti

Ministerstvo spravodlivosti (MJ) obvinilo prezidenta Donalda Trumpa zo štyroch samostatných obvinení v súvislosti s jeho námietkou proti osvedčeniu prezidentských volieb v roku 2020.

Utorkové obvinenie uvádza aj šesť “spolupáchateľov” v týchto akciách, hoci tieto osoby nie sú menovite uvedené.

“Útok na hlavné mesto nášho národa”6. januára 2021 bol bezprecedentným útokom na sídlo americkej demokracie,” tvrdí osobitný poradca Jack Smith. “Bol poháňaný lžami - lžami obžalovaného - zameranými na marenie základnej funkcie vlády USA: procesu zhromažďovania, sčítavania a potvrdzovania výsledkov prezidentských volieb v krajine”

Obvinenia sú: Sprisahanie s cieľom oklamať Spojené štáty, Sprisahanie s cieľom marenia úradného konania, Marenie a pokus o marenie úradného konania a Sprisahanie proti právam.

Ak ide o Sprisahanie proti právam môže niesť trest smrti, ten sa uplatňuje len vtedy, ak konanie vedie k smrti inej osoby. “Prokurátori netvrdia, že Trump’ovo konanie viedlo k niektorému z úmrtí, ku ktorým došlo počas alebo po januári. 6. útoku,”The Washington Post reportoval.

Trump na správu reagoval poďakovaním svojim podporovateľom.

Na stránke Truth Social dnes ráno napísal:

VŠETKÝM ĎAKUJEME!!! EŠTE NIKDY SOM NEMAL TAKÚ PODPORU PRI NIČOM. TÁTO NEPREDVÍDATEĽNÁ INDIKÁCIA BÝVALÉHO (VYSOKO ÚSPEŠNÉHO!) PREZIDENTA, & VEDÚCEHO KANDIDÁTA, AŽ NA DOSAH, V OBOCH REPUBLIKÁNSKYCH STRANÁCH A VO VŠEOBECNÝCH VOĽBÁCH V ROKU 2024, UPOZORNILA SVET NA KORUPCIU, SKANDÁL, & ZLYHANIE, KTORÉ SA UDIALO V SPOJENÝCH ŠTÁTOCH ZA POSLEDNÉ TRI ROKY. AMERIKA JE NÁROD V ÚPADKU, ALE MY JU UROBÍME OPÄŤ VEĽKOU, VÄČŠOU AKO KEDYKOĽVEK PREDTÝM. MILUJEM VÁS VŠETKÝCH!!!

Trump čelí aj federálnym obvineniam týkajúcim sa jeho údajného nesprávneho zaobchádzania s tajnými dokumentmi. Od bezprecedentnej razie v dome bývalého prezidenta’vyšlo najavo, že tajné dokumenty mal v držbe aj prezident Joe Biden v svojom dome v Delaware a v think tank, ktorý viedol prostredníctvom Pensylvánskej univerzity.

Veľká porota v New Yorku v marci obvinila aj Trumpa z obvinení súvisiacich s jeho údajnými neoprávnenými platbami pornoherečke.

Najnovšie obvinenie vyvolalo odsúdenie aj pochvalu zo strany Trumpových’republikánskych protikandidátov na prezidenta v roku 2024.

Pence obvinenie chváli, zatiaľ čo iní ho označujú za ‘neamerické’

Viceprezident Mike Pence, ktorý potvrdil výsledky volieb v roku 2020, podľa všetkého oznámenie pochválil. “Dnešné obvinenie’slúži ako dôležitá pripomienka: každý, kto sa stavia nad ústavu, by nikdy nemal byť prezidentom Spojených štátov,” napísal Pence na X (predtým známy ako Twitter).

“K prípadu vlády’sa vyjadrím viac po preskúmaní obžaloby. Bývalý prezident má právo na prezumpciu neviny, ale v súvislosti s touto obžalobou znamená jeho kandidatúra viac rečí o 6. januári a viac rozptýlenia,” uviedol Pence.

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis uviedol, že si obžalobu ešte neprečítal, ale kritizoval “zbrojenie” vlády. “Ako prezident ukončím zbrojenie vlády, vymením riaditeľa FBI a zabezpečím jednotný štandard spravodlivosti pre všetkých Američanov. Hoci som’videl správy, obžalobu som nečítal,” napísal guvernér DeSantis.

“Som však presvedčený, že musíme prijať reformy, aby Američania mali právo odvolať prípady z Washingtonu DC do svojich domovských okresov,” povedal. “Washington, DC je ‘bažina” a je nespravodlivé, aby sme museli stáť pred porotou, ktorá odráža mentalitu bažiny. Jedným z dôvodov úpadku našej krajiny je spolitizovanie právneho štátu. Už žiadne výhovorky—Ukončím ozbrojovanie federálnej vlády."”

Podnikateľ Vivek Ramaswamy, ktorý patrí medzi hlavných uchádzačov po Trumpovi, obžalobu kritizoval: “Je to neamerické&; zaväzujem sa, že Trumpa za túto obžalobu omilostím. Donald Trump nie je ’príčinou toho, čo sa stalo 6. januára, ”napísal Ramaswamy na Twitteri. “Skutočnou príčinou bola systematická & všadeprítomná cenzúra občanov v roku, ktorý tomu predchádzal. Ak ľuďom poviete, že nemôžu ’hovoriť, vtedy ’začnú kričať.”

“Ak ľuďom poviete, že nesmú’kričať, vtedy’búrajú veci. Ak si nepriznáme pravdu, 6. január bude len predobrazom oveľa horších vecí, ktoré prídu &; nechcem, aby sme sa tam dostali,” povedal.

Senátor za Južnú Karolínu Tim Scott, ďalší prezidentský kandidát, tiež kritizoval obvinenie. “Naďalej ma znepokojuje ozbrojovanie Bidenovho’ministerstva spravodlivosti a jeho obrovská moc používaná proti politickým oponentom,” uviedol senátor Scott . “To, čo dnes vidíme, sú dve rôzne stopy spravodlivosti. Jedna pre politických oponentov a druhá pre syna súčasného prezidenta.”