zuckerberg_waving-810x500.jpg

Meta začala blokovať prístup k spravodajstvu pre všetkých Kanaďanov v nadväznosti na návrh zákona C-18 vlády Trudeaua

32
Kultúra smrti

Všetci Kanaďania budú čoskoro zablokovaní pri prezeraní a zdieľaní správ na Facebooku a Instagrame vďaka zákonu o regulácii internetu C-18, ktorý schválila Trudeauova vláda.  

Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, 1. augusta oznámila, že začala proces trvalého blokovania všetkých správ pre Kanaďanov, keďže Trudeauova vláda trvá na tom, aby platformy platili za zverejňovanie obsahu podľa novoprijatého zákona o online spravodajstve, známeho aj ako zákon C-18.  

“S cieľom dodržať zákon o online spravodajstve sme začali proces ukončenia dostupnosti správ v Kanade,” uviedla spoločnosť vo vyhlásení. “Tieto zmeny sa začínajú dnes a v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov budú implementované pre všetkých ľudí, ktorí majú prístup k Facebooku a Instagramu v Kanade.” 

Od dnešného dňa zostáva cenzúra zdanlivo náhodná, pretože niektorí Kanaďania majú stále prístup k spravodajskému obsahu, zatiaľ čo iní sa stretávajú s oznámením: “V reakcii na kanadskú vládnu legislatívu nie je možné’v Kanade zobrazovať spravodajský obsah.” 

Kým minulý týždeň mnohí Kanaďania prišli o prístup k príspevkom LifeSiteNews na Instagrame, podľa nového zákona sa to stane novou normou.  

Na základe nových nariadení Meta’budú mať Kanaďania zablokované nielen kanadské správy, ale aj obsah z iných krajín.  

“Vydavatelia správ a vysielatelia mimo Kanady budú môcť aj naďalej zverejňovať odkazy na správy a obsah, tento obsah však nebudú môcť vidieť ľudia v Kanade,” oznámila Meta.  

“Ľudia v Kanade si už nebudú môcť prezerať ani zdieľať spravodajský obsah na Facebooku a Instagrame vrátane spravodajských článkov a audiovizuálneho obsahu, ktorý zverejňujú spravodajské stanice,” pokračovala. 

Toto rozhodnutie prichádza v súvislosti s tým, že spoločnosť odmieta platiť poplatky stanovené v návrhu zákona C-18, ktorého cieľom je prinútiť internetové platformy platiť za kanadský spravodajský obsah zdieľaný na ich stránkach. 

Kanadský senát prijal zákon o online spravodajstve v júni a rýchlo sa stal zákonom. Dolná snemovňa už prijala zákon C-18 v decembri 2022.  

Premiér Justin Trudeau a jeho liberálna vláda čelia veľkému odporu voči zákonu C-18, keďže Kanaďania sa čoraz viac obávajú o svoju budúcu možnosť zdieľať informácie.

Podľa nedávneho prieskumu inštitútu Angus Reid sa väčšina Kanaďanov obáva straty prístupu k správam v dôsledku tvrdého opatrenia.

Pred zrážkami s veľkými technológiami bol návrh zákona C-18 jednoducho zameraný na to, aby kanadská komisia pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) mala právomoc určiť, ktorý spravodajský obsah sa kvalifikuje na osobitné privilégiá na internete, napríklad na finančné odmeny od platforiem sociálnych médií, kde sa ich obsah zdieľa. To vyvolalo obavy v mnohých nezávislých médiách, keďže by bolo výlučne v kompetencii nevolených vládnych byrokratov určovať, ktoré spravodajské zdroje majú byť považované za “kvalifikovanú kanadskú novinársku organizáciu” a ktoré nie. 

Nynie však hrozí, že Kanaďania úplne stratia prístup k spravodajstvu na populárnych platformách, keďže Trudeauova vláda zrejme nie je ochotná korigovať kurz.