Safe-Haven-Baby-Box-810x500.jpg

Tretí novorodenec z Kentucky zachránený v tomto roku prostredníctvom Baby Boxu Safe Haven

46
Kultúra života

Posledný týždeň sa v meste Bowling Green v štáte Kentucky druhýkrát použil babybox Safe Haven a tretíkrát sa použil na celoštátnej úrovni, aby sa dieťaťu, ktoré by inak mohlo byť potratené, poskytla zaručená starostlivosť a šanca na umiestnenie do novej, milujúcej rodiny.

Live Action informoval, že menej ako štyri minúty po vložení do schránky dieťa našli prví záchranári, previezli ho do miestnej nemocnice a zistili, že je zdravé.

Safe Haven Baby Box je určený pre matky, ktoré môžu bezpečne a anonymne odovzdať dieťa na bezpečné miesto, ako je napríklad hasičská stanica, kde ho odborníci prevezmú do starostlivosti a umiestnia do ochotnej rodiny. Sú vybavené vykurovaním, chladením a tichým alarmom na privolanie lekárskej pomoci. Po umiestnení dieťaťa do schránky sa schránka zvonku uzamkne, aby ho okoloidúci nemohli vziať alebo mu ublížiť.

Akkoľvek sa presné podrobnosti líšia, každý štát má zákon o bezpečnom útočisku, podľa ktorého môžu matky, ktoré sa rozhodli, že nechcú alebo nemôžu vychovávať svoje deti, nechať ich na určitých miestach, ako sú hasičské stanice, nemocnice alebo policajné stanice, bez obáv zo zákonného trestu.

Zákon o bezpečných dojčatách v Kentucky umožňujerodičom odovzdať dojčatá mladšie ako 30 dní do bezpečného útočiska bez akýchkoľvek otázok. Medzi schválené bezpečné útočiská patria pohotovosti v nemocniciach, policajné stanice, hasičské zbrojnice a zúčastnené modlitebne. Odovzdané dojčatá môžu prijať aj poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby.

Deti umiestnené do Baby Boxu sú spravidla adoptované v priebehu nasledujúcich 30-45 dní.

“V Kentucky sa anonymné odovzdávanie stalo prostredníctvom nášho programu prioritou a videli sme, že je výhodné byť pripravený slúžiť zraniteľným,

“povedala zakladateľka Safe Haven Baby Boxu Monica Kelseyová. “Sme vďační za pôrodnú matku, ktorá milovala svoje bábätko, a vieme, že toto dieťa bude rýchlo adoptované rodinou, ktorá na túto výzvu netrpezlivo čakala. Z ťažkej situácie sa tak stáva krásna rodina. Skutočne meníme názor na bezpečné odovzdanie.”

Možnosť bezpečného odovzdania podkopáva niektoré z najčastejšie uvádzaných zdôvodnení potratu: náročnosť, náklady a vplyv na kariéru alebo vzdelanie pri výchove dieťaťa. Spolu s adopčnými službami a prácou krízových tehotenských centier zostávajú pre úsilie za život rovnako dôležité ako kedykoľvek predtým, keď môžu byť interrupcie priamo zakázané. Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ uvádzajú, že tieto štáty by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

Viac informácií o Safe Haven Baby Boxoch vrátane ich presných umiestnení po celej Amerike nájdete na internetovej stránke organizácie’. Viac informácií o zákonoch o bezpečných útočiskách, zdrojoch a ďalších typoch miest bezpečných útočísk nájdete na webovej stránke Národnej aliancie bezpečných útočísk.