hinshaw19521-810x500.jpg

Sudca rozhodol, že politici v provincii Alberta porušili zákon o zdravotníctve obmedzením COVID

47
Kultúra smrti

Sudca v Calgary rozhodol, že politici v provincii Alberta prijali rozhodnutia týkajúce sa obmedzení COVID-19 bez oprávnenia, čím porušili zákon o zdravotníctve provincie.

V pondelok sudkyňa Barbara Romaineová zverejnila 90-stranové rozhodnutie, v ktorom vyhlásila, že niektoré nariadenia porušujú práva občanov, ktoré sú chránené podľa Alberta Bill of Rights (ABR) a Charty práv a slobôd.

Prípad sa týkal troch jednotlivých občanov a dvoch baptistických cirkevných spoločenstiev, ktorí tvrdili, že ich práva na pokojné zhromažďovanie, náboženské praktiky a protest proti vládnym opatreniam boli porušené prostredníctvom presadzovania určitých nariadení súvisiacich s pandémiou COVID-19. Provincia Alberta a jej vtedajšia hlavná lekárka pre zdravotníctvo (CMOH) Dr. Deena Hinshaw boli v tomto prípade uvedení ako odporcovia.

Aj keď Romaineová uznala niektoré tvrdenia a iné zamietla, nakoniec rozhodla, že napadnuté nariadenia [nariadené nariadenia COVID-19] sú ultra vires zákona o verejnom zdraví [Alberta].”

“Zákon o verejnom zdraví vyžaduje, aby rozhodnutia týkajúce sa nariadení v oblasti verejného zdravia prijímala CMOH alebo jej zákonom poverený zástupca,” vysvetlila sudkyňa. “Konečné rozhodnutia realizované napadnutými príkazmi v tomto prípade boli prijaté kabinetom vlády Alberty alebo výbormi kabinetu.”

“Zatiaľ čo CMOH vydávala odporúčania a realizovala rozhodnutia kabinetu a výborov prostredníctvom napadnutých príkazov, konečné rozhodovanie odložila na kabinet,”konanie, ktoré “nie je povolené podľa článku 29 zákona o verejnom zdraví.”

Aj keď Romaine rozhodla, že niektoré obmedzenia “porušujú” niektoré práva, tvrdila, že nie sú “protiústavné”, pretože boli “prijaté na základe platného legislatívneho zámeru.”

Napadnuté nariadenia sa týkali obmedzení pre návštevníkov z radov nerezidentov, vnútorných a vonkajších zhromaždení, karantény a návštev osôb v izolácii, zatvorenia podnikov a zatvorenia škôl pre niektoré stupne.

Náboženské spoločenstvá, ktorých sa žaloba týkala — Heights Baptist Church a Northside Baptist Church —, sa stretli s “porušením” svojich práv vyplývajúcich z Charty v súvislosti s vnútornými zhromaždeniami a obmedzeniami súkromného pobytu. Podobné porušenia boli priznané aj voči jednotlivým žalobcom, okrem obvinení týkajúcich sa karanténnych nariadení.

Centrum pre ústavné slobody Justice reagovalo na rozhodnutie 1. augusta tlačová správa, v ktorej uviedlo, že skupina je “spokojná” s rozhodnutím Romaine’o “zrušení” platnosti nariadení vydaných počas pandémie. Uviedli tiež, že tento prípad otvára cestu k tomu, aby sa podobné súdne spory napádajúce nespravodlivé nariadenia COVID skončili v prospech iných cirkví a občanov uplatňujúcich svoje ústavné práva.

Skupina poukázala na to, že vláda “nepredložila žiadne komplexné štúdie, správy alebo údaje analyzujúce škody spôsobené výlukami” a že Romaine “napriek tomu dospel k záveru, že výluky boli oprávneným porušením charty slobod, pretože priniesli viac úžitku ako škody.”

“Za posledné tri roky došlo v rámci týchto drakonických opatrení v oblasti verejného zdravia k významnej nespravodlivosti,” uviedol prezident Centra spravodlivosti John Carpay podľa oznámenia. “Dúfame, že toto rozhodnutie bude znamenať stiahnutie obvinení proti pastorovi Jamesovi Coatesovi, baptistickej cirkvi Fairview, Tyovi Northcottovi a ďalším odvážnym občanom, ktorí sa odmietli podriadiť nespravodlivým a absolútne nevedeckým opatreniam.”

Pastor baptistickej cirkvi Heights Patrick Schoenberger však cítil, že rozhodnutie je nedostatočné. V e-mailovom vyhlásení zaslanom portálu LifeSiteNews sa pastor podelil o to, že tí, ktorí sú do prípadu zapojení, “sú väčšinou sklamaní.”

Priznávajúc “pozitívny výsledok”, že rozhodnutie “môže viesť k zrušeniu obvinení voči niektorým pastorom a ďalším, ” Schoenberger vyjadril ľútosť nad tým, že “sudca nepovažoval samotné uzamykanie a obmedzenia za neoprávnené porušenie našich práv podľa Charty, čo sme chceli, aby súd uznal a uznal.”

“Sudca uviedol, že rozhodnutia týkajúce sa zdravotných príkazov mal prijímať hlavný lekár zdravotníctva namiesto ministrov vlády, čo znamená, že pri ďalšom vyhlásení ‘pandémie’ alebo ‘núdzového stavu’ môžeme očakávať, že naše ústavné práva bude porušovať nevolený byrokrat,” povedal Schoenberger.

Schoenberger dodal, že možnosť, že sa porušenia budú opakovať, je “veľmi znepokojujúca.”

“Kanadské“súdy majú brať vlády na zodpovednosť vždy, keď porušujú chartu práv a slobôd,” uviedlo Centrum spravodlivosti prostredníctvom e-mailu pre LifeSiteNews v dodatočnom vyhlásení. “Charta vyžaduje, aby vlády na súde preukázali presvedčivými dôkazmi, že ich údajne ‘vedecké’ opatrenia sú účinné, racionálne nevyhnutné a skutočne vedecké.”

Ak ide o potenciálne sklamanie z výsledku prípadu, skupina dodala: “Doteraz ani vláda Alberty, ani žiadna iná vláda v Kanade nesplnila svoju povinnosť preukázať, že výluky boli starostlivo navrhnuté tak, aby sa skutočne dosiahli ich ciele, a to predložením komplexných analýz nákladov a prínosov pred súdom.”

Rozhodnutie prichádza niekoľko mesiacov po tom, čo premiérka Danielle Smithová vyhodila Hinshawa a celú správnu radu Alberta Health Services (AHS), ktorí všetci dohliadali na mandáty COVID. Zdravotnícki predstavitelia Alberty neskôr odmietli opätovné zavedenie prísnych nariadení, keď sa nový variant vírusu dostal do provincie, a v júni oficiálne zrušili jeho mandát na maskovanie nemocníc.

Vzdor tomu, že národní predstavitelia do roku 2023 tvrdili, že uzamykanie počas pandémie bolo prospešné pre krajinu — tvrdenia úplne v rozpore s lekárskymi výskumom — mnohí kanadskí občania naďalej bojujú proti obmedzeniam prostredníctvom právnych bitiek a vyšetrovaní, aby odhalili ich dlhodobý negatívny vplyv.

V marci LifeSiteNews informovali o vypočutí, ktoré sa uskutočnilo v Novom Škótsku, kde zdravotnícki pracovníci svedčili o “devastácii” mandátov COVID a blokád na duševné a fyzické zdravie ich pacientov. Svedkovia zdôraznili nárast neliečenej rakoviny a detskej samovražednosti ako priamych dôsledkov týchto nariadení.

V rámci súdneho systému sa stovky príslušníkov kanadských ozbrojených síl (CAF) nedávno pripojili k žalobe vo výške 500 miliónov dolárov, aby napadli požiadavky na užívanie experimentálnych vakcín, ktoré si vynútili vojenskí predstavitelia.

Pandemické masky a výluky: skúšobný prípad pre nový sociálny systém?"

Kanada vyčlenila milióny eur na ‘očkovacie pasy’ do roku 2026, odhaľuje zápisnica