Bishop-Terry-LaValley-810x500.jpg

Finančný bankrot amerických diecéz je dôsledkom duchovného úpadku po II. vatikánskom koncile

61
Kultúra smrti

Katolícka diecéza Ogdensburg v štáte New York vyhlásila bankrot, ako 17. júla 2023 verejne oznámil biskup Terry LaValley.

Podaním žiadosti sa diecéza Ogdensburg stala šiestou z ôsmich diecéz v štáte New York, ktoré vyhlásili bankrot z dôvodu obvinení zo sexuálneho zneužívania. Veľká časť tejto záťaže pribudla v dôsledku zmien v zákonoch štátu New York, ktoré preklenuli premlčaciu lehotu. Diecéza má ešte 138 otvorených pohľadávok, ktoré budú teraz spoločne zahrnuté do vyrovnania. 

O ochranu pred bankrotom po liberálnejších lehotách premlčania nepožiadali len arcidiecéza New York a diecéza Brooklyn v New Yorku. 

“V období od augusta 2019 do augusta 2021, keď bolo otvorené okno zákona o detských obetiach, bolo proti diecéze, farnostiam a iným spriazneným katolíckym subjektom podaných 138 žalôb, ktoré boli predtým premlčané,” uviedol biskup LaValley vo svojom liste. “Tieto žaloby sa týkajú incidentov, ktoré sa údajne stali pred desiatkami rokov, pred zavedením našich súčasných politík a postupov bezpečného prostredia.”

Biskup LaValley tiež poznamenáva, že za posledné 3 roky diecéza vyriešila 14 zo 138 nových žalôb,

“Uvedomili sme si, že reorganizácia je najlepším kontextom na vyriešenie zvyšných žalôb a zároveň pokračuje v našom poslaní diecézy,” napísal.

Biskup tiež píše, že nová reorganizácia zavedie “proces, aby sa so všetkými pohľadávkami zaobchádzalo spravodlivo” a zároveň sa pohľadávky vyriešia na jednom súde, a to, ako to nazýva, “včasným a efektívnym spôsobom.” 

Či žalobcovia veria, že sa s nimi bude zaobchádzať “spravodlivo”, sa ešte len uvidí. 

Tento nešťastný scenár sa odohral v 30 amerických diecézach od roku 2004. Katolícke diecézy museli podstúpiť a dokončiť proces reorganizácie, aby si udržali otvorené dvere kvôli finančnému bankrotu spôsobenému tým, čo oni a médiá neustále pripisujú sexuálnemu zneužívaniu detí, ako aj nepriaznivou novou občianskou legislatívou. Diecézne rozprávania sú tiež zvyčajne zakryté ubezpečeniami, že väčšina údajných incidentov sa stala pred zavedením ich programov bezpečného prostredia pre deti. Kto je však drvivá väčšina obetí zneužívania? Boli to deti pred pubertou, keď došlo k zneužívaniu? A aký je profil prevažnej väčšiny zneužívateľov? Heterosexuálni laici?  

Naznačuje tento časový bankrot možno širší problém? Mohol by byť tento problém možno len dôsledkom duchovnej letargie, ktorá sa na Západe odohráva od roku 1965? Mohla túto letargiu dokonca spôsobiť nejaká udalosť v dejinách Cirkvi a následné kroky vedenia Cirkvi, ktoré iniciovali a urýchlili duchovný bankrot? A možno sa táto duchovná letargia, ktorá sa začala touto konkrétnou udalosťou v Cirkvi, ktorá sa uzavrela v roku 1965, v posledných 3, 5 a 10 rokoch ešte zrýchlila?"  

John Jay správu zostavenú pre biskupov USA v roku 2004 a aktualizovanú v roku 2011, uvádza, že od roku 1950 do roku 2002,
“…81 percent obetí [v rokoch 1950 až 2002] boli muži,” a že 78 percent z nich boli postpubertálni—teda nie deti, ale naopak tínedžeri, mladí muži alebo starší muži. Hoci samotná správa popiera, že hlavnou príčinou bola  homosexualita v seminároch a kňazstve, dôkazy v samotnej správe jasne ukazujú opak.

Prečo je to dôležité? Je to dôležité preto, lebo americká Katolícka cirkev, podporovaná celou spoločnosťou a mainstreamovými médiami, naďalej vyhlasuje, že bojuje proti sexuálnemu zneužívaniu detí, hoci nedávna história a najkomplexnejšie štúdie  poskytujú hory dôkazov o tom, že hlavným problémom spôsobujúcim finančný bankrot a reorganizáciu nie je pedofília, ale rozšírená prax sodomia medzi vysvätenými služobníkmi Cirkvi. 

Takže v čase, keď americké diecézy naďalej implodujú s úbytok povolaní ku kňazstvu a vyhlasujú finančný bankrot, ktorý je dôsledkom duchovného bankrotu vedenia Cirkvi za posledných takmer 60 rokov, prečo naďalej ignorujú skutočného slona v obývačke?  

Zničené kňazstvo. Zničení seminaristi. Zničení biskupi. Zničení kardináli, a áno, zničení pápeži. Zničená liturgia a nové sviatosti, nové moderné cirkevné budovy a nová teológia. Zničené rodiny a rodinný život vyhodený na smetisko.  

Môže byť, že tento nový program realizovaný od roku 1965 všetkému napomohol a podporil duchovný aj časný bankrot? A bez jediného protestu či spochybnenia zo strany cirkevnej hierarchie, ktoré by naznačilo, že možno všetky tieto zženštilé nezmysly priviedli katolíkov na zlú cestu. dôkazymanifestné, ale možno chýba múdrosť na ich identifikáciu a návrat k autentickému katolicizmu. 

Náš Pán a Spasiteľ mal náboženským vodcom svojej doby povedať toto: “Každá rastlina, ktorú môj nebeský Otec nezasadil, bude vykorenená. Nechajte ich na pokoji: sú slepí a vodcovia slepých. A ak slepý vedie slepého, obaja padnú do jamy.” (Mt: 15, 13-14 Douay-Rheimsova verzia).