Bishop-hubbard-810x500.jpg

Pro-LGBT biskup na dôchodku v New Yorku sa pokúsil o neplatný sobáš pri civilnom obrade

66
Kultúra smrti

ALBANY, New York (LifeSiteNews) - Emeritný biskup z Albany v štáte New York, ktorého vyšetruje Vatikán pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania, sa pokúsil o sobáš po tom, čo Rím zamietol jeho žiadosť o odvolanie z kňazského stavu. 

Disidentský, pro-LGBT biskup Howard Hubbard, 84-ročný, v júli uzavrel so ženou formu civilného manželstva. Právny zväzok je však kanonicky neplatný kvôli jeho kňazskému sľubu celibátu, ktorý bráni mužovi uzavrieť manželstvo bez dišpenzu z Ríma.  

Súčasný albanský biskup Edward Scharfenberger potvrdil, že na Hubbarda sa stále vzťahujú cirkevné kanonické zákony a nedovoľujú mu uzavrieť manželstvo, aj keď v súčasnosti sa nemôže verejne prezentovať ako kňaz kvôli vyšetrovaným obvineniam zo sexuálneho zneužívania. Obvinenia sa datujú do roku 1977, keď bol Hubbard prvýkrát vymenovaný za biskupa v Albany. 

V liste vydanom pre diecézu Albany Scharfenberger vyhlásil: “Aj keď sa nemôže verejne prezentovať ako kňaz alebo vykonávať sviatosti, biskup Hubbard zostáva emeritným biskupom Rímskokatolíckej cirkvi. Cirkev neuznáva jeho manželstvo za platné. Zostáva emeritným biskupom Rímskokatolíckej cirkvi, a preto nemôže uzavrieť manželstvo.” 

Hubbard odišiel do dôchodku v roku 2014 a priznal, že kryl obvinenia zo sexuálneho zneužívania kňazmi. Emeritný biskup priznal, že diecéza nie vždy informovala orgány činné v trestnom konaní, keď sa objavili obvinenia. Odmietol však obvinenia, že by on sám niekedy niekoho zneužil.

V roku 2022 Hubbard požiadal Rím o laicizáciu s tvrdením, že už nemôže vykonávať kňazskú službu, keďže sa vyšetrujú obvinenia zo zneužívania, čo si Hubbard sám uložil, objasnil Scharfenberger. Laicizácia by mu umožnila oženiť sa. 

Žiadosť o laicizáciu Vatikán v marci zamietol a kvôli obvineniam zo zneužívania stále prebieha sedem občianskoprávnych konaní.  

V roku 2011 Hubbard okrem toho, že kryl sexuálne zneužívanie zo strany duchovných, obetoval omšu na konferencii Katolíckej asociácie pre lesbickú & homosexuálnu službu (CALGM). CALGM, predtým známa ako Národná asociácia katolíckych diecéznych lesbických a homosexuálnych ministerstiev (NACDLGM), si získala povesť organizácie, ktorá presadzuje akceptovanie homosexuality ako identity a je proti katolíckej službe, ktorá pomáha jednotlivcom prekonať homosexuálnu príťažlivosť.