GettyImages-1441801126-810x500.jpg

Trump priznáva svoju nevinu v prípade obvinení zo "sprisahania", ktoré 6. januára vznieslo Bidenovo ministerstvo spravodlivosti

16
Kultúra smrti

Bývalý americký prezident Donald Trump dnes pricestoval do Washingtonu a priznal svoju nevinu v&nbspčtyroch&nbspsamostatných obvineniach, ktoré proti nemu vznieslo ministerstvo spravodlivosti (MJ) v súvislosti s&nbspjeho námietkou proti certifikácii prezidentských volieb v roku 2020.

Počas štvrtkového popoludňajšieho obvinenia, ktoré sa konalo na Okresnom súde Spojených štátov E. Barretta Prettymana vo Washingtone, D.C., Trumpova’právnička Alina Habba obvinila prezidenta Joea Bidena zo zapojenia sa do “politického boja proti právu” proti bývalému prezidentovi, ktorý napriek svojim právnym problémom zostáva Bidenovým’súperom číslo jeden v prezidentských voľbách v roku 2024.

“Toto je zasahovanie do volieb v tej najlepšej podobe proti momentálne hlavnému kandidátovi na prezidenta za ktorúkoľvek stranu,” povedal Habba.

“Prezident Trump je v obkľúčení spôsobom, aký sme nikdy predtým nevideli. Prezident Trump a jeho právny tím a všetci v jeho tíme budú pokračovať v boji – nie za neho, ale za americký ľud.”

Ministerstvo spravodlivosti pôvodne v utorok obvinilo Trumpa v štyroch federálnych bodoch obžaloby, pričom ako obvinených popri bývalom prezidentovi uviedlo šesť nemenovaných “spoluspiklencov”.

“Útok na hlavné mesto nášho národa”v januári 2015. 6. januára 2021 bol bezprecedentným útokom na sídlo americkej demokracie,”tvrdil pri vznesení obvinenia osobitný právny zástupca Jack Smith. “Bol podnietený lžami — lžami obžalovaného — zameranými na marenie základnej funkcie vlády USA: procesu zhromažďovania, sčítavania a potvrdzovania výsledkov prezidentských volieb.”

Obvinenia sú nasledovné: “Obžalovaný je obvinený z útoku na sídlo americkej demokracie:

Za sprisahanie s cieľom oklamať Spojené štáty, sprisahanie s cieľom marenia úradného postupu, marenie a pokus o marenie úradného postupu a sprisahanie proti právam.

Ak ide o sprisahanie proti právam môže niesť trest smrti, ten sa uplatňuje len vtedy, ak konanie vedie k smrti inej osoby. “Prokurátori netvrdia, že Trumpove’činy viedli k niektorému z úmrtí, ku ktorým došlo počas útoku 6. januára alebo po ňom,” The Washington Post vtedy informoval.

Trump na správu reagoval poďakovaním svojim priaznivcom.

Napísal v utorok ráno na sociálnej sieti Truth:

VŠETKÝM ĎAKUJEME!!! EŠTE NIKDY SOM NEMAL TAKÚ PODPORU PRI NIČOM. TÁTO NEPREDVÍDATEĽNÁ INDIKÁCIA BÝVALÉHO (VYSOKO ÚSPEŠNÉHO!) PREZIDENTA, & VEDÚCEHO KANDIDÁTA, AŽ NA DOSIAHNUTIE, V OBOCH REPUBLIKÁNSKYCH STRANÁCH A V OBECNÝCH VOĽBÁCH 2024, UPOZORNILA SVET NA KORUPCIU, SKANDÁL, & ZLYHANIE, KTORÉ SA UDALO V SPOJENÝCH ŠTÁTOCH ZA POSLEDNÉ TRI ROKY. AMERIKA JE NÁROD V ÚPADKU, ALE MY JU UROBÍME OPÄŤ VEĽKOU, VÄČŠOU AKO KEDYKOĽVEK PREDTÝM. MILUJEM VÁS VŠETKÝCH!!!

Trump čelí aj federálnym obvineniam týkajúcim sa jeho údajného nesprávneho zaobchádzania s tajnými dokumentmi. Od bezprecedentnej razie v dome bývalého prezidenta’vyšlo najavo, že Biden mal tajné dokumenty aj v svojom dome v Delaware a v think tank ktorý viedol cez Pensylvánsku univerzitu.

New Yorská veľká porota tiež obvinila Trumpa v marci z obvinení súvisiacich s jeho údajnými neoprávnenými platbami pornoherečke.