Kirk-Cameron-810x500.png

Hodiny kresťanského príbehu herca Kirka Camerona naplánované na túto sobotu v USA

74
Kultúra života

Kresťanský herec a spisovateľ Kirk Cameron sa prihlásil do takmer 270 knižníc v 45 štátoch, kde sa túto sobotu uskutoční jeho podujatie “Dovidenia v knižnici”.

Čitateľské hodiny, na ktorých budú občania čítať vlastenecké a kresťanské knihy, majú byť protiváhou “rozprávkovým hodinám pre drag queen” a inému pornografickému a sexuálne nevhodnému obsahu vo verejných knižniciach, pretrvávajú napriek snahám Americkej asociácie knižníc (ALA) o ich zastavenie.

Cameron sa začiatkom tohto roka stretol so zamietavými stanoviskami, keď sa pokúsil zriadiť vlastné rozprávkové hodiny na čítanie svojej novej knihy z vydavateľstva Brave Books, o čom už predtým informoval portál LifeSiteNews.

“Mal by to byť úžasný deň. Bitka je tu a my’sme presvedčení, že dobro zvíťazí nad zlom,” povedal Cameron pre Washington Examiner pre príbeh z 3. augusta. “Rodičia sú nadšení. …Verejné knižnice vraj’očakávajú tisíce účastníkov, čo sa bude rovnať desiatkam tisíc v celej krajine.”

“Americká asociácia knižníc stále”nechce, aby sa to stalo,”povedal Cameron v komentári pre Examiner. “Dúfajú, že to”bude veľký ‘nič-burger’ a bude to”veľký tučný flák, ale opak je pravdou. Tisíce rodín sa zhromažďujú na verejnom priestranstve, aby sa popasovali s hodnotami, ktoré povedú k požehnaniu ich detí’”

Nahrávka získaná Brave Books zrejme ukazuje, že ALA “šíri pokyny, aby sabotovala konzervatívne alebo kresťanské skupiny rodičov, ktoré sa 5. augusta zhromaždia vo verejných knižniciach. Jeden z riaditeľov ALA poskytol návrhy, ako by knižnice mohli zablokovať využívanie verejných zhromažďovacích miestností pod zámienkou, že priestor je už obsadený na iné aktivity,”Brave Books zaznamenali.

Opozícia voči otvorenému a rovnakému prístupu ku Cameronovi je v priamom rozpore s deklarovanými hodnotami ALA, ktoré majú podporovať slobodu prejavu a prvé dodatky. ALA v súčasnosti vedie samozvaná “marxistická lesba.”

“Knižnice sú hlavným zdrojom informácií pre spoločnosť a slúžia ako strážcovia prístupu verejnosti k informáciám”. Príchod digitálneho sveta spôsobil revolúciu v tom, ako verejnosť získava informácie a ako ich knižnice poskytujú,”uvádza ALA na svojej stránke. “Ako sa digitálny svet neustále vyvíja, knižnice pomáhajú zabezpečiť, aby ľudia mali prístup k informáciám, ktoré potrebujú – bez ohľadu na vek, vzdelanie, etnickú príslušnosť, jazyk, príjem, fyzické obmedzenia alebo geografické prekážky.”

“Základné hodnoty knižničnej komunity, ako sú rovnaký prístup k informáciám, intelektuálna sloboda a objektívne spravovanie a poskytovanie informácií, musia byť zachované a posilnené, teraz viac ako kedykoľvek predtým,” skupina písala.

ALA tiež tvrdí, že je proti “zakazovaniu kníh,” napriek tomu sa zrejme pokúša obmedziť prístup občanov k tomu, aby si mohli prísť vypočuť Camerona a jeho knihu. Aj to je v priamom rozpore s jej deklarovanými hodnotami.

“Týždeň zakázaných kníh oslavuje slobodu čítania a upozorňuje na súčasné a historické pokusy o cenzúru kníh v knižniciach a školách,” uvádza ALA stanoviská. “Už viac ako 40 rokov sa na tomto každoročnom podujatí stretáva celá knižná komunita — knihovníci, učitelia, kníhkupci, vydavatelia, spisovatelia, novinári a čitatelia všetkých typov — v spoločnej podpore slobody hľadať a vyjadrovať myšlienky, dokonca aj tie, ktoré niektorí považujú za neortodoxné alebo nepopulárne.”

Trojica republikánskych senátorov si odvtedy podľa Fox News vyžiadala od ALA informácie o tom, či sa prostriedky daňových poplatníkov, ktoré dotujú ALA, používajú na blokovanie Cameronových’práv na rovnaký prístup.

Senátori Marco Rubio, Kevin Cramer a Mike Braun uviedli, že knižničná skupina “by nemala mať nárok na federálne financovanie, ak vyšetrovanie zistí, že ALA porušila práva Američanov vyplývajúce z prvého dodatku.”

Fox News informovala, že ALA nereagovala na žiadosti o komentár. Portál LifeSiteNews kontaktoval túto skupinu aj 3. augusta so žiadosťou o vyjadrenie k situácii okolo Cameronovej a k tomu, či plánuje prešetriť komentáre o blokovaní podujatí. Do popoludnia neodpovedala.

Výkonný riaditeľ Brave Books povedal pre Washington Examiner, ako budú podujatia propagovať kresťanské názory a myšlienky. “Uvidíme sa v knižnici umožňuje kresťanským konzervatívnym rodinám aktívne vytvárať kultúru vo svojej komunite a ukazuje im, že nemusia sedieť so založenými rukami a ustupovať verejným priestorom, ktoré formujú naše deti, ako sú knižnice a školy, bezbožnej ľavici,” povedal Trent Talbot.

Rodiny, ktoré majú záujem o podujatie vo svojom okolí, môžu nájsť mapu tade.